Ministri o službenoj belešci

Izvor: B92, Fonet, 10.Sep.2010, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri o "službenoj belešci"

Beograd -- Ministarka pravde očekuje da se utvrdi odgovornost povodom saznanja "Insajdera" o obustavi postupka protiv Jočića i Bulatovića u slučaju "službena beleška".

Ministri Snežana Malović i Ivica Dačić navode da je na tužilaštvu da ispita sve navode o obustavljanju istrage protiv Dragana Jočića i Radeta Bulatovića.

Podsetimo, ekipa emisije "Insajder" došla je do dokumenata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji dokazuju da je istraga o predaji Milorada Ulemeka obustavljena po nalogu tadašnjeg okružnog tužioca Milovana Božovića.

Ministarka pravde Snežana Malović očekuje reakciju tužilaštva povodom saznanja redakcije "Insajdera" B92 da je postupak protiv bivšeg ministra Dragana Jočića i šefa BIA Radeta Bulatovića o okolnostima predaje Milorada Ulemeka obustavljena pre četiri godine po nalogu tadašnjeg vrha tužilaštva.

Ministar policije Ivica Dačić kaže da je bolje da se umesto medija tim pitanjem bavi tužilaštvo.

Zakon mora biti isti za sve, kaže ministarka pravde Snežana Malović. Ona očekuje da se utvrdi eventualna krivična odgovornost u vezi sa aferom službena beleška.

"Ja očekujem da sve ono što se u javnosti pojavilo, naravno, bude predmet istraživanja tužilaštva, ali za sva ostala pitanja morate njima da se obratite”, izjavila je ministarka.

Malovićeva navodi da ovaj primer pokazuje koliko je bila važna reforma pravosuđa jer, kako kaže, u novoj tužilačkoj organizaciji nema novih Božovića i njemu sličnih.

Podsetimo redakcija "Insajdera” je došla do službenih beleški bivših tužilaca II Opštinskog tužilaštva, pokojne Snežane Bogdanović i njenog zamenika Zorana Jakovljevića, u kojim jasno stoji da je postupak protiv Dragana Jočića i Radeta Bulatovića pre četiri godine obustavio tadašnji okružni tužilac Milovan Božović, koji je rekao da je takvu odluku doneo republički tužilac Slobodan Janković.

Upravo je "Insajder” još 2004. godine objavio da su Bulatović i Jočić prekršili zakon kada su Milorada Ulemeka u noći predaje sproveli u kabinet ministra policije, umesto u zatvor.

Iako je "Insajder” otkrio da su tadašnji državni funkcioneri prekršili zakon, a zatim i da je istraga o tome stopirana sa vrha tužilaštva pre četiri godine, aktuelni ministar policije Ivica Dačić ne vidi razlog da se tim pitanjem bave mediji.

"Verujem da je to sada više pitanje za tužilaštvo kako će se opredeliti prema tom pitanju da li se svojevremeno odustajalo, po čijem nalogu, i tako dalje”, kaže Dačić.

"U svakom slučaju, nemam ništa protiv da se o tome vodi rasprava, samo ne na ovakav način, preko medija”, naveo je on.

Na pitanje šta je drugo ostalo nego da se mediji time bave, pošto pravosudni organi nisu radili svoj posao, Dačić je kazao: "Ne, nemam ništa protiv, nego nije sada na nama da govorimo na ovakav način”.

Zbog činjenice da je postupak protiv Jočića i Bulatovića, pre četiri godine stopiran, nikada se nije saznalo šta su ova dvojica visokih državnih funkcionera razgovarali sa Ulemekom u noći njegove predaje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.