Malinari predali zahteve Vladi Srbije i završili protest

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2011, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malinari predali zahteve Vladi Srbije i završili protest

BEOGRAD -

Malinari iz zapadne Srbije danas su organizovali miran protest u Beogradu, ponovo zahtevajući jedinstvenu otkupnu cenu maline od 100 dinara za kilogram (din/kg), izvoznu subvenciju od 26 din/kg i proglašavanje tog voća za strateški proizvod.

Malinari su se razišli pošto su na prijavnici Vlade Srbije ostavili svoje zahteve i prihvatili poziv za sastanak sa zamenikom premijera Ivicom Dačićem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sutra u 13 sati.

Predstavnike proizvođača danas su, iako nisu bili zvanično najavljeni, čekali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i trgovine, ali se tom pozivu malinari - nisu odazvali.

Saobraćaj u Nemanjinoj ulici bio je oko dva sata delimično blokiran, tramvajske šine kao i saobraćajna traka u smeru od Železničke stanice ka Slaviji nisu bile prometne.

Predsednik Unije proizvođača maline Dragiša Terzić istakao je da proizvođači maline neće odustati od svojih zahteva i da će u narednim danima na sednici Skupštine Unije biti odlučeno šta dalje da se radi.

Kao jedan od razloga za protest, Terzić je naveo nepoštovanje dogovora od 6. avgusta sa resornim ministrom Dušanom Petrovićem, kada je, kako tvrdi, dobijeno obećanje da će akontna otkupna cena maline biti povećana sa 90 na 100 dinara.

Delegacija Unije, kako je rekao Terzić, primljena u ponedeljak i u Kancelariji Evropske unije (EU) u Beogradu, a dogovoreno je da iduće nedelje predstavnici Unije malinara budu primljeni na razgovore sa nadležnim institucijama u Briselu, kako bi im izneli svoje probleme.

Generalni sekretar Unije malinara Aleksandar Mitrović je istakao kako proizvođači ovog voća očekuju "brz i argumentovan odgovor Vlade" na njihove zahteve.

Mitrović je naveo da postoji spremnost malinara, ukoliko trenutno nema novca za isplatu na osnovu zahtevane cene i subvencija, da to bude učinjeno najdalje do marta 2012.

Mitrović je podvukao da su srpski proizvođači maline svetski rekorderi u proizvodnji tog voća, te da "pola veka proizvode maline za EU", kao i da je reč o najprofitabilnijem izvoznom proizvodu.

Predsednik Skupštine Unije Miodrag Bogdanović kazao je da je proizvodnja koja državi godišnje donosi devizni prihod od 150 miliona evra, zaslužila da joj se jedne godine pomogne.

Prema Bogdanoviću, malinari su "opljačkani", jer je prošle godine otkupna cena za kilogram maline bila 150 dinara, a ove od 75 dinara do 90 dinara.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović izjavio je Tanjugu da su predstavnici Ministarstva, iako nije bilo zvaničnog zahteva malinara za prijem, čekali predstavnike proizvođača.

"Niko od proizvođača malina nije došao, iako su bili pozvani da se sretnu sa nama, niti nam je dostavio ikakav zahtev", istakao je Milovanović.

Malinare iz zapadne Srbije u današnjem protestu podržali su i predstavnici Asocijacije poljoprivrednika Srbije, kao i pojedinih udruženja vinogradara, stočara, povrtara i voćara.

Prisutni su bili poljoprivrednici iz Priboja, Arilja, Bajine Bašte, Aleksandrovca, Kosjerića i još nekih mesta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.