Linta: Rešiti pitanja sukcesije

Izvor: RTS, 21.Feb.2015, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Rešiti pitanja sukcesije

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozdravio je razgovor ministara spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i Slovenije Karla Erjaveca o nizu bilateralnih pitanja koja proističu iz sukcesije na prostoru bivše Jugoslavije, kao i zajedničku spremnost da se pronađu rešenja.
Radi se o pitanjima koja se odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na povratak stanarskog prava, povratak pokretne i nepokretne imovine, naknadu za uništenu ili nestalu imovinu građana i pravnih lica, isplatu zaostalih, a neisplaćenih penzija i stare devizne i dinarske štednje, podseća Tanjug.
Linta očekuje da ministar Dačić pokrene pred ministrima spoljnih poslova država naslednica bivše Jugoslavije inicijativu za sazivanje Stalnog mešovitog komiteta koji je nadležan za spovođenje Bečkog sporazuma o sukcesiji.
Linta je u izjavi dostavljenoj medijima podsetio da je poslednji sastanak Stalnog mešovitog komiteta održan pre više od pet godina, septembra 2009. godine, da je sledeći trebalo da bude sredinom 2010. godine u Sarajavu, ali da se to nije desilo.
Predsednik Koalicije udruženja izbeglica podsetio je da je prošlo više od deset godina od stupanja na snagu Bečkog sporazuma o sukcesiji (jun 2004. godine), a brojna pitanja oštećenih građana i pravnih lica su ostala i dalje nerešena.
Hrvatska uporno odbija dijalog o brojnim nerešenim pitanjima i na taj način krši sopstveni Ustav, međunarodno pravo i Evropsku Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i sloboda, navodi se u saopštenju.
Ako hrvatska strana i dalje nastavi s opstrukcijom, Linta očekuje da ministar Dačić sa tom činjenicom upozna međunarodne organizacije.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.