Lideri vladajuće koalicije o rekonstrukciji

Izvor: RTS, 07.Jul.2013, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri vladajuće koalicije o rekonstrukciji

Vladajuća koalicija dogovorila se o redosledu poteza pri rekonstrukciji Vlade. Nije bilo reči o personalnim promenama, već o programskim ciljevima Vlade u kojima neće biti većih zaokreta, izjavila posle sastanka ministarka Verica Kalanović.

18.47 - Učesnici sastanka napustili vilu "Bokeljku". 

17.10 - Završen sastanak u vili "Bokeljki". Nije bilo reči o personalnim promenama, već o ciljevima Vlade, izjavila posle sastanka ministarka Verica Kalanović.  >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

16.20 - Počeo sastanak o rekonstrukciji Vlade. 

16.05 - Lideri vladajuće koalicije pristižu na razgovore o rekonstrukciji Vlade, javlja reporter RTS-a.  

Lideri vladajuće koalicije razgovarali su, na prvom sastanku posvećenom rekonstrukciji kabineta premijera Ivice Dačića, o budućim programskim ciljevima Vlade i dogovorili da ove nedelje bude izabran glavni pregovarač Srbije u procesu pridruženja EU.

Ministarka Verica Kalanović izjavila je, posle sastanka, da nije bilo reči o kadrovskim rešenjima, već je dogovoren kalendar događaja, prema kojem će ove nedelje biti još reči o vladinim ciljevima i izabran pregovarač.

Iduće sedmice o ciljevima Vlade i personalnim rešenjima biće reči unutar stranaka. Treće sedmice će Vlada i Skupština obaviti sve neophodne poslove kako bi bio omogućen rad "rekonstruisane" vlade.

Kalanovićeva je istakla da u programskim ciljevima Vlade neće biti većih zaokreta, ali da će biti postavljeni ciljevi za rešavanje problema koji u ovom trenutku najviše muče Srbiju.

"Prva stvar o kojoj smo se dogovorili je postavljanje šefa pregovaračkog tima predstojeće sedmice, kako ne bismo kasnili sa poslovima pregovora i procesa priključenja EU", rekla je Kalanović.

Ona je rekla da je to prva tačka dogovora, jer Srbija nema vremena za gubljenje u evrointegrativnim procesima. Prema njenim rečima, Vlada je već ispunila jedan od svojih prioritetnih ciljeva, postavljenih prilikom potpisivanja koalicinog sporazuma pre godinu dana, a to je otvaranje pregovora sa EU.

Evrointegracije ostaju jedan od osnovnih ciljeva Vlade, istakla je ministarka Kalanović.

"Mi danas nismo govorili o personalnim rešenjima, već o principima. Postavićemo ciljeve, oni će imati jasno definisane kriterijume za ocenu rezultata, jer mi želimo da podignemo lestvicu i da na godišnjicu Vlade jasno vidimo šta smo uradili, a šta nismo", rekla je Kalanovićeva.

Ona je rekla da ovu Vladu od prethodnih razlikuje to što je već po zvaršetku prve godine analizirala rezultate svog rada, a isto će učiniti i na dvogodišnjicu rada.

Kalanovićeva nije želela da spekuliše o personalnim rešenjima, koja će biti sprovdena u okviru rekonstrukcije Vlade, niti da tumači prisustvo pojedinih predstavnika vladajće koalcijie na današnjem sastanku.

Na pitanje novinara da li ministar Obradović zaslužuje da bude smenjen zbog "afere matura", Kalanovićeva je rekla da nije sve što mediji nazivaju skandalima zaista skandal, već da su neki od tih skandala konstruisane afere.

Ona je rekla da, što se tiče URS-a, kada je reč o personalnim pitanjima, očekuje da u Vladi neće biti značajnijih izmena.

Upitana zašto je prvom sastanku o rekonstrukciji prisustvovala ona, a ne viceprermijerka Suzana Grubješić, Kalanovićeva je rekla da je to unutarstranačko pitanje.

Reč je o prvom zvaničnom koalicionom sastanku posvećenom rekonstrukciji Vlade, za koju je najavljeno da će biti obimna i sveobuhvatna i da će podrazumevati promenu politike i ciljeva vlade, a ne samo personalna rešenja.

Premijer i lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je uoči sastanka da će prilikom razgovora o rekonstrukciji Vlade biti reči o načinima za što brže pregovore o članstvu države u EU, kao i o smanjenju nezaposlenosti i privlačenju investicija u Srbiju.

Dačić je novinarima na Goliji rekao da ti razgovori predstavljaju početak razgovora ne samo o personalnim rešenjima već i o definisanju budućih političkih ciljeva.

Prvi potpredsednik Vlade Vučić je najavio ranije da rekonstrukcija treba da rezultira promenom politike i da potvrdi da su principi odgovornosti, smenjivosti i poštovanja volje naroda važniji od partijske poslušnosti.

Ministar Dinkić je takođe ranije rekao da je cilj razgovora da se dobiju jači državni sekretari i bolji direktori na važnim pozicijama. Prema njegovim rečima tačno se zna ko je postigao loše rezultate i oni će, kako je rekao, biti promenjeni.

Pored lidera stranaka vladajuće koalicije, sastanku u vili Bokeljki prisustvovali su i ministarka regionalnog razvoja Verica Kalanović, ministar prosvete Žarko Obradović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje sastanak o rekonstrukciji Vlade

Izvor: Mondo, 07.Jul.2013

Premijer Ivica Dačić, vicepremijer Aleksandar Vučić i ministar Mlađan Dinkić počinju razgovare o rekonstrukciji..

Nastavak na Mondo...

Sastanak trojke: Evo plana rekonstrukcije Vlade

Izvor: Mondo, 07.Jul.2013

Posle samo 40 minuta premijer Ivica Dačić, vicepremijer Aleksandar Vučić i ministar Mlađan Dinkić dogovorili plan..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.