Licitiranje funkcijama

Izvor: Politika, 10.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Licitiranje funkcijama

Već posle prvog (javnog) sastanka lidera stranaka i koalicija koje su ušle u parlament, pojavila su se i prva licitiranja o tome ko je kome i šta, odnosno koje funkcije ponudio kao „argument” u pregovorima o formiranju buduće vlade. Tako su mediji, četiri dana posle izbora, objavili da je Demokratska stranka ponudila Ivici Dačiću, lideru SPS-a, mesto potpredsednika, a njegovom stranačkom kolegi mesto ministra za kapitalne investicije. Prema toj verziji, SPS bi trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dobije i ministarstvo za KiM i najverovatnije za socijalnu zaštitu. Lider G17 plus Mlađan Dinkić takođe bi bio potpredsednik vlade i ministar ekonomije, a ovoj stranci trebalo bi da pripadnu i resor zdravlja (za Tomicu Milosavljevića), sporta i omladine (Snežana Marković-Samardžić), dok bi Jasna Matić preuzela resor NIP-a ili infrastrukture, u zavisnosti od toga šta izaberu socijalisti za Mrkonjića. Jedno ministarstvo pripalo bi Sandžačkoj demokratskoj partiji Rasima Ljajića, dok bi lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković postao ambasador u Vašingtonu. Ostali resori bili bi pod upravom DS-a. Ukoliko lista Za evropsku Srbiju napravi vladu, kao mogući premijeri pominjani su Bojan Pajtić, Mirko Cvetković i Gordana Matković, ali i Rasim Ljajić, pa čak, kao iznenađenje, i sadašnji ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić.

Narodnjaci su, prema pisanju štampe, bili spremni da koaliciji oko socijalista prepuste najviše tri ministarska mesta i to u oblasti saobraćaja, prosvete i socijalne politike. Kasnije je objavljeno da i DSS pristaje da Dačić bude vicepremijer, dok, navodno, narodnjačka koalicija očekuje mesto premijera, ministra policije, obrazovanja, za Kosovo i Metohiju, spoljne poslove, finansije i direktora Bezbednosno informativne agencije. Koštunica je, objavljeno je nezvanično, socijalistima ponudio mesto ministra poljoprivrede, ekonomskih odnosa sa inostranstvom i socijalne politike, ali pod uslovom da se koalicije prave na nivou Beograda i republičke vlade. Istovremeno, pisalo se da Koštunica želi da učestvuje samo u vladi u kojoj će biti predsednik. Tomislav Nikolić je na jednoj od stranačkih konferencija za medije to praktično i potvrdio, rekavši da ako ove stranke formiraju vladu, izvesno je da će lider DSS-a biti premijer, dok bi Nikolić u toj kombinaciji bio predsednik skupštine.

Kako je vreme odmicalo, a zvaničnih informacija nije bilo, nastavljena su nagađanja o tome da i DS i radikalsko-narodnjački blok uvećavaju ponude socijalistima, ali i da se njihovi zahtevi povećavaju. SPS, prema tim nezvaničnim informacijama, očekuje da im DS ponudi mesto predsednika Skupštine Srbije ili čak i funkciju premijera, a poslednjih dana pojedini mediji navode da Dačić traži mesto premijera u budućoj vladi, što su predstavnici Liste za evropsku Srbiju već demantovali.

A. M.

[objavljeno: 11/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.