Izvor: Politika, 13.Jan.2013, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korisna sestrinska pomoć internacionale

Ivica Dačić, predsednik SPS-a, požalio se da je DS sprečio njihov odlazak na kongres Partije evropskih socijalista. Toj optužbi socijalisti su dodali i drugu – da demokrate koče njihov prijem u Socijalističku internacionalu.

Demokrate su odmah obe tvrdnje proglasile netačnim i besmislenim, a do javnosti je dospelo da Dačića i njegove u levičarskoj organizaciji pre svega ne žele komšije, socijaldemokrate >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz BiH i Crne Gore, ali i iz Holandije, Švedske, Velike Britanije…

institucijama važno. Upućeni tvrde da je kao jedan od uslova za pravljenje koalicione vlade s demokratama 2008. godine bio i njegov zahtev da Boris Tadić pogura socijaliste u evropsku zajednicu levičara.

Prosečan birač u Srbiji verovatno ne razume zašto je važno za domaće stranke da budu u nekoj od internacionala: desničara-narodnjaka, socijalista-levičara i liberala. On verovatno ne pamti ko je od evropskih levičara došao da minulog proleća podrži Tadića na izborima a još manje se seća da je DSS iz protesta zbog politike prema Kosmetu napustio članstvo u narodnjačkoj internacionali, za koju je zainteresovan SNS, ali mora proći proceduru.

LDP je član ELDR-a koji u institucijama EU predstavlja milione birača u Uniji koji glasaju za liberalne i demokratske partije. LDP je punopravni član a za njegov prijem su se posebno založili predstavnici srodnih političkih stranaka iz Nemačke, Velike Britanije, Švedske, Holandije i svih zemalja regiona.

LDP ističe podatak da je dan posle prijema kongres ELDR-a usvojio Rezoluciju kojom evropski liberali i demokrate pozivaju vladu i parlament Holandije da preispitaju stavove povodom pozicije Srbije i da razmotre ratifikaciju SSP-a i Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom. U Rezoluciji se kao jedan od razloga za njeno usvajanje, posebno, uzima u obzir i činjenica da je LDP postao punopravni član ELDR-a.

Vladimir Goati, direktor organizacije „Transparentnost Srbija”, kaže da postoje principi i u narodnim i u socijaldemokratskim partijskim grupacijama.

„Postoji i sestrinska pomoć, što ne znači da dobijaju repertoar ideja, ali, na primer, omogućavaju da podmladak partije lakše dođe na seminar. Kad sestrinska partija dođe na vlast može više da pomogne u predizbornoj kampanji, kako bi se privukli neopredeljeni birači. Organizuju se seminari oko problema privlačenja novih članova, mlađih ili starijih, za šta postoje stručnjaci koji daju lekcije kako se dobija jača podrška. Važno je i da li ste prijatelj s nekim ko je postao šef partije.”

Goati navodi slučaj Borisa Tadića, bivšeg predsednika Republike, koji je priman u Hrvatskoj a taj poziv ne dolazi sadašnjem predsedniku.

„To je i koeficijent ljudskosti – simpatije ili antipatije, bez obzira na to kojoj međunarodnoj grupaciji pripadaju stranke.”

Goati kaže da sada nema više antisistemskih partija i da su razlike u međunarodnim porodicama sve manje zbog odsustva fašista ili komunista.

„Od pada Berlinskog zida važno je da ste u nekoj međunarodnoj partiji. To može da izgleda kao simbolika, ali se može dobiti pomoć od sestrinske partije koja ne može da napravi čudo, ali može da vam otvori vrata i da vam da međunarodni legitimitet.”

Suzana Grubješić, članica Predsedništva URS-a, kaže „da je Srbija članica EU i mi bi bili punopravna, a ne pridružena članica Evropske narodne partije. Dobitak je u kontaktima i saradnji s mnogim najznačajnijim evropskim partijama i političarima. Na samitima EPP-a sedim sa 17 od 27 šefova država ili vlada zemalja članica EU, na kojima se odlučuje o svim ključnim pitanjima vezanim za budućnost Unije.”

Nataša Vučković, potpredsednica DS-a, objašnjava da učešće u međunarodnim stranačkim forumima omogućava stranci da uspostavi kontakte, sarađuje razmenjujući iskustvo i da učestvuje u raspravama o političkim idejama i programima na širem prostoru, regionalnom, evropskom i globalnom nivou.

„Pored toga, spoljnopolitički stavovi jedne zemlje formiraju se i kroz iskustvo u međustranačkoj saradnji, na osnovu poznavanja prilika i ljudi, postojanju određenog političkog poverenja, pa i podrške, jer pripadate jednoj političkoj porodici. Međustranačka ’diplomatija’ zato ima posebno mesto u sveukupnim diplomatskim naporima da se unapredi međudržavna saradnja.”

„DS je kao član Socijalističke internacionale i kao pridruženi član Partije evropskih socijalista značajno osnažio svoje kapacitete, naročito kroz saradnju s fondacijama sestrinskih stranaka. To je za nas bio i odličan vid komunikacije u našem nastojanju da menjamo negativnu sliku o Srbiji i da na taj način umanjimo tu inerciju podozrenja koja postoji u delu međunarodne javnosti kada je reč o Srbiji. Ta slika se menja postepeno, a obostrano poverenje se gradi ako ste dosledni i odgovorni”, kaže Nataša Vučković.

Ivana Anojčić

objavljeno: 13/01/2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.