Konkurs za direktora policije, pa promene u MUP

Izvor: Studio B, 19.Nov.2012, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurs za direktora policije, pa promene u MUP

Ovih dana biće raspisan konkurs za novog direktora policije, a razmatraće se i druga imenovanja, uključujući načelike sektora u MUP-u i načelnike područnih policijskih uprava, izavio je premijer Srbije i ministar unutrašnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na konstitutivnoj sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost rekao da na promene u policiji treba gledati isključivo kao na normalan proces, jer je mandat direktora policije pet godina, a aktuelni direktor Milorad >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Veljović je na funkciji još od 2005. godine. "To je nešto što mora da se uradi. Ne bih voleo drugu konotaciju osim one koja govori da je to u skaldu sa zakonom. Kao što je bilo za njegov (Veljovićev) izbor, tako će i za izbor drugih direktora. To je stav vlade i tu nema nikave dileme", rekao je Dačić. 

On je istakao da će po izboru novog direktora biti rešeno i imenovanje načelnika Policijske uprave Novi Sad koji do sada nije imenovan jer su, kako je rekao, ranije postojali različiti stavovi različitih struktura vlasti.

 

Dačić: Priče o mitu u MUP-u su glupost

 

Dačić je takođe izjavio da je osoba koja je ponudila mito jednom njegovom saradniku prijavljena i da se protiv nje vodi sudski postupak, te da su stoga medijski napisi o navodnom mitu i korupciji u njegovom kabinetu u MUP-u - "glupost". "Žena koja je to ponudila je procesuriana. Taj moj saradnik je prijavio sve uz svedoke, njenu i svoju priču. Ja u tome ne želim više da učestvujem, to je deo policijskih poslova", rekao je Dačić novinarima povodom pisanja jednog tabloida. 

On je pokazao novinarima svog savetnika, Miomira Premovića, koji je prisustvovao današnjoj pres konferenciji premijera. Dačić je rekao da mediji ne bi smeli da iznose optužbe bez provere i bez dokaza. "Niko ko se bavi kriminalom i korupcijom ne može da radi u MUP-u. Ja sam pozvao javno sve prijatelje i rođaka da mi se ne javljaju za privilegije, jer možda ja od toga mogu da imam posledice. Želim da budem načisto", kazao je Dačić. 

Upitan da prokomentariše napise u jednom beogradskom dnevniku da je direktor Radio televizije Srbije Aleksandar Tijanić saradnicima rekao da neće nikome polagati račune o poslovima sa firmama gradonačlenika Beograda Dragana Đilasa, Dačić je rekao: "Neću da komentarišem, ali valjda je jasno da kad državni organi zatraže nešto onda niko ne može da to ne dostavi državnim organima".

 

Policijski sindikat Srbije traži da bude u komisiji za izbor direktora

 

Policijski sindikat Srbije saopštio je da je poslao dopis ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću kojim se traži da PS S učestvuje u radu komisije koja će birati direktora policije, obzirom da je ministar najavio kako će uskoro biti raspisan konkurs za ovo mesto. PS S kao reprezentativni i najveći sindikat u MUP-u Srbije zainteresovan je da na ovu funkciju dođe najprofesionalnija osoba, sa najboljim kvalitetima. "Naš zahtev je inače potpuno u skladu sa postojećim zakonskim propisima", navedeno je u saopštenju. 

Predsednik PS S Veljko Mijailović izjavio je da direktor policije, kao osoba koja vodi najveću organizacionu jedinicu u MUP-u Srbije, osim što predvodi borbu protiv kriminala, ima veliku odgovornost u organizaciji policije, poboljšanju socijalnog statusa i obezbeđenju materijalnih sredstava zaposlenih, čime utiče na živote zaposlenih u policiji. 

"Nećemo dozvoliti da se direktor policije bira po političkoj podobnosti i da izbor bude posledica političke trgovine, već želimo da na javan i transparentan način bude izabrana osoba koja najviše odgovara potrebama policije i građana Srbije". "Na ovome ćemo insistirati i svako imenovanje bez konsultacije sa reprezentativnim sindikatima smatraćemo kao nametnuto rešenje", dodao je Mijailović, prema saopštenju PS S.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.