Kineski državni mediji: Kina i Srbija žele snažnije veze

Izvor: RTS, 18.Dec.2016, 05:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski državni mediji: Kina i Srbija žele snažnije veze

Potpredsednik Kine Li Juančao i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić pozvali su u Pekingu na jačanje bilateralnih odnosa, prenosi kineski list "Globaltajms" pozivajući se navode državne agencije "Sinhua".
Kako navodi list Globaltajms, Ivica Dačić je poručio da će Srbija nastaviti da podržava politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "jedne Kine" i da je spremna da učestvuje u inicijativi "Pojasa i puta" i proširi praktičnu saradnju sa Kinom.
Li je izrazio nadu da će Srbija i Kina učiniti zajedničke napore da primene dogovor šefova dveju država, sarađuju po pitanju razvojinih strategija, iskoriste trgovinski potencijal i promovišu saradnju u velikim projektima u infrastukturi i industrijskoj proizvodnji.
Li je, takođe, pozdravio veću bilateralnu razmenu, kao i razmenu na kulturnom i lokalnom nivou kako bi se napredovalo u sveobuhvatnom bilateralnom strateškom partnerstvu, navodi "Globaltajms".
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je ranije danas da su Li i Dačić konstatovali u Pekingu da bilateralni odnosi beleže konstantan uspon u svim oblastima, uz visok stepen poverenja i uzajamne podrške od vitalnog interesa.
Potpredsednik Li upoznao je šefa srpske diplomatije sa razvojnim ciljevima i reformskom agendom NR Kine.
Potvrđen je značaj sinergije inicijative "Pojasa i puta" sa nacionalnom strategijom razvoja Srbije, što pokazuju zajednički projekti - mosta na Dunavu, deonice autoputa E 763, prekogranični projekat modernizacije železnice na relaciji Beograd-Budipešta i privatizacija železare u Smederevu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.