Izbora u Beogradu (ne)će biti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2013, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbora u Beogradu (ne)će biti

BEOGRAD -

Premijer Ivica Dačić ponovo je otvorio pitanje prekomponovanja vlasti u Beogradu, gde je DS u koaliciji sa SPS-PUPS-JS, a iz tabora demokrata ocenjuju da bi se takvi pokušaji obili o glavu onima koji bi to pokušali.

"Vidim da neke stranke, pa i predsednik DS traže izbore, ali nije mi jasno da li u stranci ili u gradu Beogradu", kazao je juče Dačić nakon što je lider demokrata Dragan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Đilas zatražio hitno raspisivanje izbora.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Bojan Pajtić rekao je da ne očekuje da će se bilo ko u vladajućoj koaliciji usuditi da ide protiv volje Beograđana.

Prema njegovim rečima, lista koju je vodio sadašnji predsednik demokrata Dragan Đilas u Beogradu je bila "toliko dominantna da bi svako prekomponovanje bilo grubo kršenje volje građana Beograda".

"To bi se svakako obilo o glavu onima koji bi to pokušali", naveo je Pajtić.

Socijalisti spremni da učestvuju

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je izjava premijera Dačića kojom je ponovo otvorio pitanje promene vlasti u Beogradu, direktna poruka Srpskoj naprednoj stranci da su socijalisti u ovom trenutku spremni da učestvuju u tom procesu.

Stanković je podsetio da je pitanje vlasti u Beogradu otvoreno onog trenutka kada je vladajuća koalicija postavila princip simetrije, po kome vlast na republičkom nivou mora da bude usklađena sa vlašću na nivou lokalnih samouprava uključujući i Beograd.

Sada je Dačić to pitanje direktno potencirao, ali čini se da to nema nikakve veze sa tekućom aferom vezanom za njegove kontakte sa sumnjivim biznismenom Rodoljubom Radulovićem, kazao je Stanković.

''Ovo pitanje je otvoreno i to je poruka za SNS da su socijalisti u ovom trenutku spremni da učestvuju u procesu promene vlasti u Beogradu'', dodao je Stanković.

SNS neće političku trgovinu

Prema njegovom mišljenju, izvesno je da SNS neće prihvatiti političku trgovinu i zataškavanje neprijatne epizode o nepoznatim sastancima vrha policije sa licima sumnjivih biografija, zarad vlasti u Beogradu. Takve trgovine neće biti.

''Treba istaći da SNS-u odgovara i raspetljavanje afere Šarić, kao i promena vlasti u Beogradu, ali to su dva odvojena pitanja'', naveo je Stanković.

Naprednjaci će, prema njegovom mišljenju, odvojeno posmatrati i proces smene vlasti u Beogradu i proces rešavanja kontroverzi oko afere Šarić.

''To su za njih dve odvojene stvari, premda je Dačićeva motivacija za izjašnjavanje oko smene vlasti u Beogradu posledica shvatanja da iza afere o kojoj se već nekoliko dana priča u medijima stoji Demokratska stranka, odnosno njen vrh'', naveo je Stanković.

Goati: Neko iz piramide

Predsednik nevladine organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati smatra da informacije koje se ovih dana pojavljuju u medijima, a tiču se veza premijera Dačića i Radulovića, servira neko iz postojeće vlasti.

Mnogo je verovatnije da informacije servira neko ko se nalazi u piramidi postojeće vlasti, nego, kako je to rekao Dačić ''oni koji nisu dobili poverenje građana'', istakao je Goati.

On je kazao i da sve može da bude povod za nove izbore, ukoliko jedan od partnera u koaliciji nije zadovoljan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.