Ivica Dačić: Cilj Srbije je da se održi stabilnost u regionu

Izvor: Cafe.ba, 02.Nov.2014, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivica Dačić: Cilj Srbije je da se održi stabilnost u regionu

Ivica Dačić, govoreći o odnosima u regionu, rekao je da je za Srbiju važno da se očuva stabilnost BiH, da glavni cilj posete albanskog premijera Srbiji treba da bude normalizacija i unapređenje odnosa dve zemlje te da i Srbija i Hrvatska treba da ulože napore kako bi normalizovale svoje odnose i rešile mnoge postojeće probleme

Govoreći o odnosima u regionu, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << rekao je da je interes Srbije da se očuva stabilnost u BiH nakon izbora održanih u toj zemlji, da Vlada Srbije očekuje da glavni cilj posete albanskog premijera Beogradu bude normalizacija i unapređivanje odnosa dve zemlje te da Srbija i Hrvatska treba da preduzmu hrabre korake koji bi doveli do normalizacije, javlja dopisnik Anadolu Agency.

- Cilj Srbije da se održi stabilnost u BiH

Komentarišući trenutne pregovore o formiranju vlade u BiH nakon izbora održanih u ovoj zemlji i spekulacije pojedinih medija da Srbija ima svoje favorite u tom smislu, Dačić je rekao da je stav Srbije i uoči izbora bio da je to unutrašnje pitanje, kako bh. entiteta Republike Srpske, tako i cele BiH.

"Mi ne želimo da se mešamo ni u formiranje institucija nakon održavanja izbora. Za nas je bitna stabilnost, bitno je da se institucije što pre formiraju, da budu stabilne i da nastavimo sa dobrom saradnjom sa njima i sa institucijama u Republici Srpskoj, ali i na centralnom nivo, na nivou BiH", rekao je Dačić.

On je naveo da će Srbija pomoći BiH da što pre otvori perspektive za evropski put jer, kako je rekao, smatra da bi se time "možda smirile i neke tenzije koje postoje u BiH".

"Zadovoljni smo što su izbori sprovedeni na jedan miran način. Čuo se stav naroda i sada je na političarima da pronađu najbolje rešenje za funkcionisanje institucija. Srbija nema svoje favorite, niti ima one za koje ne bi voleli da budu, možda pojedinačno svako ima, ali mi kao država moramo da vodimo ozbiljnu politiku", naveo je ministar spoljnih poslova Srbije.

Kada je u pitanju moguće redefinisanje Dejtonskog sporazuma, Dačić je ponovio da je stav Srbije jasan i da do redefinisanja ovog sporazuma može da dođe uz saglasnost sva tri naroda i oba entiteta u BiH.

"Mi nismo protiv, ako postoji dogovor i saglasnost. Nama je interes da se formiraju institucije i da mogu da se donose odluke koje će BiH voditi ka EU, jer je to dobro za sve nas", rekao je Dačić i dodao da  je "žalosna činjenica da mora da nas ujedinjuje EU, a ne mi sami koji živimo ovde".

On je rekao da su ranije BiH bili upućeni određeni zahtevi iz EU koje "organi u BiH nisu mogli da sprovedu ili nisu hteli".

"Bitna je politička volja u BiH da neke stvari mogu da funkcionišu, kako bismo svi zajedno išli ka Evropskoj uniji. Da li će do toga doći u okviru postojećih ustavnih pravila ili će se tragati za nekim novim, to je nešto o čemu sami narodi u BiH i entiteti treba da odluče. Srbija će svakako biti konstruktivna, zato što je naš interes da se zadrži stabilnost u BiH", istakao je Dačić.

- Glavni cilj posete albanskog premijera Beogradu treba da bude normalizacija i unapređenje odnosa dve zemlje

Najavljujući buduću posetu albanskog premijera Edi Rame Beogradu, odnosno svom srpskom kolegi Aleksandru Vučiću, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je obaveza onih koji obavljaju određene državne funkcije da "obavljaju teške poslove".

"Svakako, da je za nas teži posao organizovanje ove posete, nakon incidenta koji se dogodio na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija. To je težak posao i za našeg premijera, ali i njegova obaveza i naša jeste da vodimo državu bez obzira na to koliko su neki poslovi teški, prijatni ili neprijatni i zato se nadam da će ta poseta proteći u najavljenom obliku, a to znači da će glavni cilj te posete biti normalizacija i dalje unapređenje naših odnosa", rekao je Dačić.

On je rekao da program posete još uvek nije utvrđen, da postoje određeni predlozi sa albanske strane, što treba da se usaglasi na nivou kabineta dva premijera uz posredovanje Ministarstva spoljnih poslova te da poseta nije do kraja definisana.

"Mi očekujemo da će poseta pružiti podstrek unapređenju naših bilateralnih odnosa. Podsetiću to da je ovo prva poseta premijera Albanije nakon skoro sedam decenija i zato smatramo da je ona jako važna i važna je zato što se dešava bez obzira na sve probleme", naveo je.

Ističući da je veoma lako donositi nepromišljene odluke, Dačić je rekao da pretpostavlja "da bi u skladu sa nekim već uvreženim načinom razmišljanja, pa i srpskih političara, što je često bilo prisutno u prošlosti", verovatno najveći broj političara otkazao posetu i time još više zakomplikovao odnose dve zemlje.

"Cilj ove vlade nije da na taj način komplikujemo odnose, već da pružimo neki napor da doprinesemo da se pozitivno odvijaju svi ti procesi", rekao je Dačić i dodao da će shodno tome, on odmah nakon te posete boraviti u Hrvatskoj.

"Mislim da tu, takođe, treba da i Srbija i Hrvatska ulože napore i preduzmu hrabre korake na daljoj normalizaciji naših odnosa, a to znači rešavanje korpe pitanja i problema iz prošlosti i naći zajedničke imenitelje za našu budućnost", zaključio je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Republike Srbije.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.