Izvor: Poznati.info, 26.Avg.2017, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivica Dačić

Ivica Dačić je poznati srpski političar, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova. On je čovek koji je bio odgovoran i za bezbednost i spoljnu politiku.

Obrazovanje

Osnovnu školu Ivica Dačić je pohađao u Žitorađi, dok je gimnaziju završio u Nišu. Diplomirao je novinarstvo na fakultetu političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << nauka u Beogradu i to sa prosečnom ocenom 10. Govori ruski jezik, a služi se engleskim.

Privatni život

Ivica Dačić rođen je 1. januara 1966. godine u Prizrenu. Poreklom je iz sela Pretežane. Otac mu se zove Desimir i bio je policajac, a majka Jelena domaćica. Ima sestru Evu koja je završila pedagogiju i glumu. Supruga mu se zove Sanja, a njih dvoje imaju ćerku Andreu i sina Luku.

Kada je imao samo tri godine Ivica je naučio da čita. Do pete godine bio je poput enciklopedije. Poznavao je sve glavne gradove, planine, reke… Voleo je da prati Dnevnik od malih nogu pa je i često glumio spikera tako što bi prepričavao vesti.

Kamo mladić Dačić je bio rukometaš. Igrao je u prvoj ligi na poziciji pivotmena, a bio je i basketaš u prvoj političkoj ligi. U slobodno vreme voli da peva, što ga izdvaja i kao najpoznatijeg pevača među političarima. Voli navijati za “Partizan”.

Posao

Već kao student, Dačić se zainteresovao za novinarstvo. Osmislio je scenario za emisiju “20 godina studentskog bunta 1968. godine”, međutim emisija nikad nije snimljena. Za taj scenario za emisiju dobio je novinarsku studentsku nagradu “Borivoje Mirković”.

Dačić je bio urednik časopisa SPS-a, poznatijeg kao “Epoha”. Politički je postao aktivan u fakultetskoj organizaciji Saveza komunista.

Godine 1990. postao je prvi predsednik mladih socijalista Beograda. 1991. godine je postao član SPS-a.Tu je bio šef informativno-propagandnog štaba na izborima 1992. i 1993., a nakon toga je bio poslanik u Veću građana u prvoj skupštini SRJ, kao i član izvršnog odbora glavnog odbora.

Od 1992. do 2000. godine Dačić je radio kao portparol Socijalističke partije Srbije. U SPS je radio i kao potpredsednik Saveta za informisanje i propagandu. U februaru 2000. godine postao je predsednik beogradskih socijalista. Nakon toga, 2003. godine na funkciji je predsednika glavnog odbora SPS-a.

Godine 2006. na sedmom kongresu partije, Dačić je izabran za predsednika SPS-a. Kao kandidat SPS-a na izborima za predsednika Srbije 2004. godine osvojio je 4.04 odsto glasova birača. Godine 2012. osvojio je treće mesto na predsedničkim izborima. SPS je s koalicijom osvojio 44 poslanička mandata na parlamentarnim izborima 2012. godine.

Ivica Dačić primljen je kao član Parlamentarne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u skupštini Saveta Evrope. U Veću građana Savezne skupštine SCG i SRJ izabran je za saveznog poslanika u periodu od 1992. do 2004. godine. Od oktobra 2000. do januara 2001. godine imao je funkciju ko-ministra za informisanje s Bogoljubom Pejčićem i Biserkom Matić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije postao je u julu 2008. godine. Godine 2012. nakon izbora, izabran je za predsednika Vlade kao i ministra unutrašnjih poslova. Nakon vanrednih parlamentarnih izbora u 2014. godini, Dačić je prestao da radi kao premijer, a na tu funkciju je došao Aleksandar Vučić. Usljed toga, Dačić je u Vladi stavljen na funkciji vicepremijera i šefa diplomatije.

Dačić je potpisnik Briselskog sporazuma o normalnom odnosu Beograda i Prištine. Funkciju ministra spoljnih poslova obavljao je od aprila 2014. do aprila 2016. godine. Godine 2015. Dačić je obavljao funkciju predsedavajućeg u OEBS-u.

Najveća postignuća

Ivica Dačić bio je prvi potpredsednik Vlade od 2008. godine i ministar spoljnih poslova, takođe i predsednik Socijalističke partije. Obavljao je funkciju ministra za informisanje u prelaznoj Vladi Republike Srbije. Bio je ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik u vladi Mirka Cvetkovića. Takođe je član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Proglašen je za prvog predsednika Mladih socijalista Beograda. Radio je kao urednik u listu „Epoha“.

Dačić je svojevremeno bio predsednik rukometnog i košarkaškog kluba “Partizan”. Takođe je bio i potpredsednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta i predsednik sportskog saveza Srbije. Proglasili su ga za “Najevropljanina” 2009. godine.

U Banja Luci, aprila 2012. godine Dačiću je dodeljen “Zlatni znak Policije Republike Srpske” za celokupnu saradnju Policije republike Srpske i Policije Srbije.

Autor: L.R.

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.