Izvor: Politika, 22.Jun.2012, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hari Poter za mandatara

Srbija je u krizi zbog nedostatka svoje politike, odnosno nezrelosti svoje političke klase

Hari Poter bi u Srbiji sigurno diplomirao, jer mi na jesen otvaramo fakultet čarobnjaštva. Studenti će po završetku školovanja dobiti zvanje diplomiranog čarobnjaka i to je pametan potez naših vlasti, jer će Srbiji u narednih nekoliko meseci biti potrebna sva magija koju je u stanju da obezbedi da bi izašla iz stanja opšte depresije. Nemamo više entuzijazma koji je nakratko zavladao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posle 5. oktobra 2000. godine, bez ambicija smo i bez radosti, umorni, zavisni od inostrane pomoći, pod američkim protektoratom. Klan dosadašnjih reformatora, mladih i liberalnih ministara i surfera po internetu, klan koji nas je i poveo na put tranzicije, kao na operaciju bez anestezije, sada je pod optužbama da je omogućio zaduživanje zemlje, gubljenje radnih mesta i bogaćenje tajkuna, prijatelja novog režima koji su nadživeli onaj stari.

Zato je sada u Beogradu i osnovan fakultet za čarobnjaštvo. Jedna od katedri biće „politička odgovornost”. Naime, u javnosti se svakodnevno spominje taj termin iako, zapravo, niko i ne zna baš tačno šta ova odgovornost predstavlja. Ona nije definisana ni u jednom zakonu, ali znači više od normalnog profesionalnog rizika političara da sledeći put ne budu izabrani. U očima naroda politička odgovornost je verovatno nešto više od čiste pravne odgovornosti, dakle od činjenice da krivično pravo, sasvim prirodno, važi i za naše političare. Hoće li neki političari na sledećim izborima biti opet izabrani, hoće li neko snositi političku odgovornost za ovo mrcvarenje oko sastavljanja vlade to ni na fakultetu za čarobnjaštvo ne znaju. Na katedri „Kloniranje političara” rekli su mi da je problem u višestrukim kohabitacijama unutar samih stranaka, u kliničkoj manifestaciji srpske političke šizofrenije. Na toj katedri tvrde da je naš problem to što se politika ne obnavlja u generacijskim ciklusima, već su na političkoj sceni godinama isti ljudi. Na fakultetu za čarobnjaštvo su utvrdili da su Napoleona i Ivicu Dačića pokretale slične sile, kao i Dragana Markovića Palmu i Van Goga: ambicije, agresivnost, velike čežnje i želja da se postigne nešto što se još nema.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 23. juna. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Miroslav Lazanski

objavljeno: 23.06.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.