EU traži da se ispita privatizacija oko 20 firmi

Izvor: Studio B, 17.Jun.2011, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU traži da se ispita privatizacija oko 20 firmi

Sa spiska sumnjivih privatizacija, barem pet se povezuju sa Milanom Bekom, a jedna od njih je privatizacija Luke Beograd, navodi "Blic".

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je danas da je administracija EU srpskim vlastima uputila pismo kojim traži da se ispita privatizacija više od 20 preduzeća, kako bi se utvrdilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da li su one bile u skladu sa zakonom i evropskim kriterijumima, a portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić kaže da tužilaštvo sporne privatizacije već proverava.

Ministar Dačić je naveo da je pismo stiglo u Ministarstvo pravde i da je ono već predato nadležnim državnim organima koji će se baviti ispitivanjem tih navoda.

"Na tom spisku nema ničeg novog što ranije nije bilo u javnosti ili nije bilo predmet provera", kazao je Dačić nakon potpisivanja sporazuma MUP-a i kompanije "Telenor" o zaštiti dece na Internetu.

On je naveo da se često u komunikaciji sa Evropskom komisijom razmenjuju informacije o pojedinim procesima i dešavanjima kao i da ovo, kako je kazao, nije ništa spektakularno.

"Uvek smo spremni da sagledamo kakva saznanja postoje o tome u policiji i aktivno ćemo učestvovati u svemu što od nas zatraži Ministarstvo pravde", rekao je Dačić.

Dačić, koji je i predsednik SPS, kazao je da se ta partija zalaže za ispitivanje privatizacija.

"U načelu jedna trećina ugovora o privatizaciji je raskinuta, jer su one završile tako da su vlasnici izvukli kapital ili rasprodali tu firmu, a radnici su ostali nezadovoljni", podsetio je Dačić, i dodao da to ne može biti efekat jedne dobre privatizacione politike.

"Nemamo ništa protiv privatizacija, jer društvena svojina više ne može da postoji, ali treba videti šta treba da bude u državnim, a šta u privatnim rukama, ali tako da se privatizacija ne svede samo na pljačku i zloupotrebu tih prava", zaključio je Dačić.

Kako je danas objavio list "Blic", među preduzećima čija bi privatizacija trebalo da bude proverena su "Sartid", "Ju-es-stil", "Jugoremedija", "Mobtel", "C market", "Luka Beograd".

Zorić: Tužilaštvo proverava sporne privatizacije

Republičko javno tužilaštvo proverava sve sporne privatizacije u Srbiji jer za priotitet ima borbu protiv visoke korupcije i zloupotreba koje su se desile tokom postupka privatizacije, izjavio je danas Tanjugu portparol tog tužilaštva Tomo Zorić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je administracija EU srpskim vlastima uputila pismo kojim traži da se ispita privatizacija više od 20 preduzeća, kako bi se utvrdilo da li su one bile u skladu sa zakonom i evropskim kriterijumima.

"Tužilaštvo postupa u svim navedenim privatizacijama i javnost će blagovremeno biti obaveštena o rezultatima koje smo postigli", rekao je Zorić.

Kako je danas objavio list "Blic", među preduzećima čija bi privatizacija trebalo da bude proverena su "Sartid", odnosno "Ju-Es stil", "Jugoremedija", Veterinarski institut, zatim prodaja poslovnih prostora Zavoda za opšte plaćanje ZOP (Nacionalna štedionica), "Mobtel", "C market", "Šinvoz", "Tehnohemija", "Srbolek", "Keramika" iz Kanjiže i "Zastava elektro".

Sa spiska sumnjivih privatizacija, barem pet se povezuju sa Milanom Bekom, a jedna od njih je privatizacija Luke Beograd, navodi "Blic".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.