Dogovor o modernizaciji železnice

Izvor: BKTV News, 26.Nov.2013, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o modernizaciji železnice

Premijeri Srbije, Kine i Mađarske u Bukureštu postigli dogovor o zajedničkom projektu modernizacije železnice između Budimpešte i Beograda. To je prilika da se postave visoki tehnološki ciljevi u regionu i da ono što je donedavno predstavljalo naučnu fantastiku postane realnost, poručio Ivica Dačić.

U Bukureštu je postignut dogovor premijera Kine, Mađarske i Srbije o zajedničkom projektu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << modernizacije železnice između Budimpešte i Beograda. Srpski premijer Ivica Dačić rekao je da je to prilika da se postave visoki tehnološki standardi.
“Za Srbiju nema dileme – Kina je naš prijatelj i sa Kinom imamo strateško partnerstvo. Srbija je otvorena za kineske investicije i već imamo u Srbiji nekoliko infrastrukturnih projekata koji se realizuju”, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Li Kećijangom i Viktorom Orbanom.
Prethodno je imao odvojene bilateralne susrete sa premijerima Kine i Mađarske. Dačić je naglasio da je taj pravac od Budimpešte do Beograda za Srbiju izuzetno važan.
“Od modernizacije železnice i izgradnje autoputeva zavisi tranzit kroz Srbiju”, rekao je Dačić.
Istakao je da je, najavljujući modernizaciju ove železnice i brzine kojima će se vozovi na ovom pravcu kretati, “dosta politički rizikovao u Srbiji” jer mu nisu verovali, s obzirom na to da je sada prosečna brzina vozova u Srbiji 42 kilometra na sat.
“Našao sam se na naslovnoj strani jednih novina u svemirskom odelu kao da pričam o naučnoj fantastici”, rekao je Dačić.
Srpski premijer je, međutim, rekao da bi voleo da, iako možda neće biti moguće ostvariti brzine kao u Šangaju, region zahvaljujući ovom projektu “postavi visoke tehnloške ciljeve i da naučna fantastika postane realnost”.
Predsednik kineske vlade Li Kećijang saopštio je novinarima da je sa Viktorom Orbanom i Dačićem postignut dogovor o projektu, kao i da će se odmah pristupiti formiranju Radne grupe kako bi što pre počela njegova realizacija.
“Ovaj projekat je prekretnica”, poručio je Li, naglasivši da su proizvodi iz Kine poznati širom sveta a da je to sada slučaj i sa kineskom tehnologijom i opremom.
Prema Orbanovim rečima, radi se o projektu kakvog do sada nije bilo – između Kine, članice EU i evropske zemlje koja još nije u Uniji- a koji sve strane stavlja u “pobedničku poziciju”.
“Ono što sigurno znamo jeste da će Kina biti izuzetno jaka u budućnosti a da će centralna i istočna Evropa biti motor razvoja u Evropi”, rekao je Orban, izrazivši zahvalnost Kini na sredstvima koje, kako je rekao, evrozona nije u stanju da obezbedi.
Kako je dodao, nada se da će ovo služiti kao “primer za budućnost”.
Premijeri nisu na konferenciji za novinare naveli kolika je vrednost ovog projekta.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.