Do kraja godine promena trećine diplomata u inostranstvu

Izvor: RTS, 29.Maj.2015, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja godine promena trećine diplomata u inostranstvu

Nastavlja se rad na reformama i imenovanju 34 nova šefa diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije od ukupno 98, rekao je za RTS šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Srbiji je potrebna moderna diplomatija koja prati savremene trendove diplomatske službe, navodi Dačić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao i da se radi na novom zakonu o spoljnim poslovima koji bi stvorio osnove za profesionalnu i karijernu diplomatiju.

Danas se obeležava Dan srpske diplomatije, u spomen na osnivanje Knjaževske kancelarije inostranih dela Kneževine Srbije 29. maja 1839. godine. Taj dan smatra se početkom profesionalne diplomatije u Srbiji.
Ivica Dačić podseća da se Dan srpske diplomatije obeležava prvi put ove godine i navodi da je u svetu uobičajeno da diplomatske službe imaju svoj dan.
Kaže da je potrebno podsetiti se najboljih dana srpske diplomatije i tražiti najvažnije ciljeve koje možemo da ostvarimo.
Kako kaže Dačić, ciljevi su da se spoljnom politikom učini lakšim ostvarivanje nacionalnih i državnih interesa, kao i zaštita tih interesa, nastavak evropskih integracija, razvoj odnosa sa tradicionalnim prijateljima, partnerski odnosi sa državama, regionalni mir i stabilnost i stvaranje što bolje pozicije Srbije u svetu.
Kada je reč o imenovanju novih ambasadora, Dačić smatra da su u prethodnom periodu pravljene greške, kada su neki ambasadori vraćeni, a nisu poslati novi.
Navodi da je napravljena lista kandidata o kojima se odlučuje i da je cilj da se do kraja godine promeni trećina našeg diplomatskog kadra u inostranstvu.
Ministar kaže da u Ministarstvu spoljnih poslova ima 1.100 ljudi i da je situacija takva da će taj broj morati da se racionalizuje.
Poručuje da je važno da imamo nivo diplomatske službe koji će moći da odgovori teškim spoljnopolitičkim uslovima i službenike koji mogu da dođu do najvažnijih centara odlučivanja. Kako ističe Dačić, potrebna nam je moderna diplomatija koja prati savremene trendove diplomatske službe.
Govoreći o formiranju specijalnog suda za zločine OVK, Dačić je rekao da ne očekuje da će to proći bez problema, ali kaže da će time biti završena jedna faza velikog pritiska koji je usledio na Kosovo.
Podseća i da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija to pitanje razmatrao pre nekoliko godina i da je Kosovo preuzelo obavezu da formira taj sud da ne bi bio formiran u okviru UN. Ističe i da je za Srbiju to jedno od centralnih pitanja.
Kad je reč o platformi predsednika Nikolića o Kosovu, kaže da nije pročitao platformu koja se nalazi kod premijera. Međutim, navodi da je sve predloge, pa i njegov o podeli Kosova, život učinio zakasnelim i prevaziđenim.
Navodi da Beograd nema suverenitet nad delom svoje teritorije kao što ni vlasti u Prištini nemaju suverenitet nad delom Kosova.
"Treba tražiti rešenje koje će nas vući napred. Briselski dijalog nema bolju alternativu u ovom trenutku", poručio je Dačić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.