Đenero: Susretom dvojice premijera prekinuta blokada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2013, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đenero: Susretom dvojice premijera prekinuta blokada

ZAGREB -

Susret premijera Srbije i Hrvatske, Ivice Dačića i Zorana Milanovića u Beogradu je važan, jer je prekinuta blokada koja je postojala, kao i zato, jer su odjeci tog susreta na obema stranama pozitivni, izjavio je politički analitičar Davor Đenero.

Đenero smatra da je prvi, jučerašnji susret poslužio da se problemi otvore i razjasne pozicije dve strane, a nakon toga, kako je rekao Tanjugu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sledi "rudarski rad" javnih uprava i diplomatija Srbije i Hrvatske.

"Prva stepenica je savladana, a za tri do šest meseci videćemo hoće li doći do drugog sastanka na kome bi bili potpisani neki određeni sporazumi", rekao je Đenero.

Đenero kaže da je jedina negativa ocena bila ona srpskog predsednika Tomislava Nikolića koji, kako kaže, smatra da je izgubio priliku za soptstvenu afirmaciju.

"To je pitanja unutrašnjih odnosa nosilaca vlasti u Srbiji, a ne bilateralnih odnosa, tako da to nije neki važan problem", smatra on.

Govoreći o Milanovićevom sastanku s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji, Đenero je ocenio kako se tom prilikom razgovaralo o poziciji te manjine u Srbiji.

"Hrvatska manjina do sada je izbegavala politički angažman kakav imaju Srbi u Hrvatskoj, već su učestvovali u Demokratskoj stranci, zbog čega bi promena vlasti mogla uticati na njihov položaj", rekao je on.

"Većina autohtone hrvatske zajednice živi u Vojvodini i za njih je od značenja očuvanje i razvoj autonomije Vojvodine kao pluralističke pokrajine, što su dodatni razlozi za susret", rekao je Đenero.

Na pitanje hoće li se na listi problema koje treba rešavati nakon tog susreta naći i problem izbeglica i povratnika, Đenero kaža da je to pitanje koje bi konačno trebalo da bude rešeno.

"Bila je donatorska konferencija, utvrđeno je koliko se ljudi misli vratiti, a koliko ne misli. Za one koji se ne misle vratiti na osnovu donatorskih sredstava i sredstava iz budžeta obe države, treba obezbediti neku osnovnu sigurnost u Srbiji. Za one koji se žele vratiti treba što pre obezbediti ekonomske uslova za povratak", rekao je i dodao da to nisu politička nego de fakto tehnička pitanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Milanović i Dačić srušili blokadu"

Izvor: B92, 17.Jan.2013

Zagreb -- Susret premijera Srbije i Hrvatske, Ivice Dačića i Zorana Milanovića u Beogradu je važan, jer je prekinuta blokada koja je postojala, kaže Davor Đenero...Događaj je važan jer su odjeci tog susreta na obema stranama pozitivni, izjavio je politički analitičar Davor Đenero...Đenero...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.