Divac: Tu sam da pomognem

Izvor: Blic, 21.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divac: Tu sam da pomognem

Proslavljeni košarkaš Vlade Divac, savetnik potpredsednika Vlade Srbije Ivice Dačića za sport, humanitarna pitanja i dijasporu, izjavio je da su njegovi prioriteti na toj funkciji rešavanje stambenih pitanja raseljenih i izbeglih, unapređenje razvoja sporta, povratak poverenja dijaspore u maticu i stvaranje ambijenta za veća ulaganja iz dijaspore.

"Potpredsednik Vlade Ivica Dačić me je pozvao, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predstavio svoje ideje koje sam prepoznao kao pozitivne i uključio sam se u te projekte. Ukoliko želimo da pomerimo neke stvari na bolje, ljudi bi trebalo da se prihvate nekog posla i odgovornosti", rekao je Divac u intervjuu FoNetu.

Podsećajući da se godinama bavi humanitarnim radom, pre svega na projektu zbrinjavanja izbeglih i raseljenih koji žive u kolektivnim centrima, Divac je naglasio da je i državni interes rešavanje tog problema i zatvaranje

izbegličkih kampova.

Divac je istakao da je prezadovoljan dosadašnjim tokom akcije "Možeš i ti", koju je pokrenula Humanitarna organizacija Divac, čiji je cilj kupovina kuća za porodice koje i dalje žive u izbegličkim kampovima.

"Od prošlog septembra smo skupili više od milion evra, otkupili 100 domaćinstava i zbrinuli 350 ljudi. Nastavljamo i dalje sa tim projektom", precizirao je Divac.

Divac je rekao da je nezahvalno proceniti kada će sve porodice biti zbrinute, ali bi to moglo da se dogodi za dve godine, jer je potrebno sakupiti između šest i sedam miliona evra. Divac je ocenio da u Srbiji postoji zdrava atmosfera za ulaganje privrednika iz dijaspore, jer je jedan od prioriteta Vlade Srbije borba protiv korupcije.

"To će biti najbolji signal za dijasporu da se uključi u investicije", rekao je Divac.

Upitan kako je odlučio da prihvati funkciju savetnika, s obzirom na to da je kritikovao Miloševićev režim tokom devedesetih godina, Divac je odgovorio da je Dačićev prijatelj još od 2000. godine, kada je lider Socijalističke

partije Srbije bio predsednik KK Partizan. On je podsetio da ga je Dačić tada pozvao da preuzme predsedničku funkciju u KK Partizan, što je Divac

prihvatio.

"Odluke koje je donosio poslednjih par godina su me navele na to da prihvatim ovu dužnost", rekao je Divac.

"Vreme je da "povučemo liniju" da bismo krenuli napred", objasnio je Divac i poručio da je najgora stvar prebacivanje krivice i odgovornosti sa jednih na druge.

"Ovo je naša zemlja, ovo je naš narod i da bismo krenuli napred trebalo bi svi da se uključimo i radimo zajedničke stvari", rekao je Divac.

U Srbiju se vratio zbog dece

Divac je istakao da se u Srbiju najviše vratio zbog dece, koja su celo detinjstvo provela u inostranstvu.

"Želeo sam da provedu jedan deo života u svoj zemlji i osete mentalilet. Mislim da smo supruga Snežana i ja napravili pravu odluku da se vratimo u našu zemlju", istakao je Divac.

Divac je istakao da Vlada Srbije, čiju okosnicu čine DS i SPS, znači "bolji put" za Srbiju.

"Nadam se da nova garnitura političara, pre svega sa DS i SPS, može i ume da napravi nešto bolje. To će zavisti od njih i koliko će dugo ostati na vlasti. Ako budu izdržali ceo mandat, znači da su uradili dobar posao", rekao je Divac.

On je istakao da podržava predsednika Srbije Borisa Tadića koji, kako je ocenio, ima iskrene namere i dobro radi svoj posao.

Mlada reprezentacija je naša šansa

Govoreći o košarkaškoj reprezentaciji Srbije, Divac je istakao da mladi tim, koji predvodi selektor Dušan Ivković, ima potencijal da povrati staru slavu koja je karakterisala jugoslovensku i srpsku košarku u prošlosti.

Divac je naglasio da je optimista i da veruje da reprezentacija Srbije može da osvoji jednu od medalja na Evropskom prvenstvu u Poljskoj septembra sledeće godine.

"Naša reprezentacija je mlada, željna uspeha i to je naša šansa", poručio je Divac. Divac je rekao da je, pored povratka Ivkovića, pozitivna stvar povratak u zemlju Svetislava Pešića, trenera Crvene zvezde, ne samo za taj klub, već i za srpsku košarku i sport.

"Da bismo krenuli napred, ne samo u košarci, nego i u drugim sportovima, mora se razrešiti status sporta u društvu. Važno je da se donese Zakon o sportu", rekao je Divac.

On je dodao da podržava proces privatizacije u sportu i transformaciju sportskih država u akcionarska društva. Divac je istakao da je učešće srpskih klubova u Jadranskoj ligi negativna stvar za domaću košaraku, jer smatra da su klubovi iz Srbije u podređenom položaju.

On se založio za stvaranje domaće profesionalne lige, kako se ne bi zapostavili veliki košarkaški centri u Srbiji, poput Čačka, Kraljeva ili Niša.

Divac je rekao da ne planira da se aktivno uključi u rad Košarkaškog saveza Srbije i Partizana, ali da je uvek spreman da im pomogne.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.