Dežer uručuje Dačiću izveštaj EK o Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2012, 02:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer uručuje Dačiću izveštaj EK o Srbiji

BEOGRAD -

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer uručiće danas premijeru Srbije Ivici Dačiću Izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbiju.

Dežer će Dačiću uručiti izveštaj u zgradi Vlade Srbije u 13 časova.

Dačić je ranije ocenio da očekuje objektivan i umereno pozitivan izveštaj, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će EK uvažiti činjenicu da nova vlada radi tek dva meseca.

U Izveštaju Evropske komisije o Srbiji nije ubačen uslov o potpisivanju sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom, ali se traži da ispuni obećanje o otvaranju političkog dijaloga sa Kosovom i garancije da neće blokirati Prištinu na putu ka Evropskoj uniji (EU), piše "Blic".

Ispunjavanje ove posvećenosti (politički dijalog) je ključno za otvaranje sledeće faze u evropskim integracijama Srbije, navodi se u Predlogu izveštaja Komisije koji bi tek trebalo da bude dorađen u koji je list imao uvid.

Od Srbije se traži vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom i to je najvažnija stvar na koju će Evropska komisija ukazati u svom izveštaju, rekao je juče novinarima savetnik za medije evropskog komesara za proširenje Peter Stano.

U predlogu izveštaj koji je uradio kabinet Štefana Filea piše: "Potreban je vidljiv i održiv napredak u odnosima Srbije i Kosova koji će osigurati da obe mogu nastaviti svoj put ka EU, izbegavajući da nijedna ne blokira drugu u tim naporima".

Upućeni u Briselu tvrde da je upravo ovaj deo predmet daljih promena i da ništa nije sigurno do zvaničnog objavljivanja izveštaja o napretku država u procesu evropskih integracija i strategija proširenja EU.

U godišnjem izveštaju Evropska komisija konstatuje se da je održana stabilnost i funkcionisanje institucija tokom i po završetku opštih izbora.

Konstatuje se da je postignut izvestan napredak u reformama, a posebno se navodi saradnja sa Tribunalom, ispunjavanje odredbi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Postignuti su sporazumi sa Prištinom, ali nisu primenjeni, mada se očekuje njihova primena obzirom da ih je "Srbija razjasnila", a vlast je podvukla svoju posvećenost da ih primeni, piše "Blic".

Srbija se ohrabruje da obrati posebnu pažnju na reformu sudstva, autonomiju ključnih institucija, kao što je Narodna banka Srbije i da ojača odnose sa susedima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dežer predaje Dačiću izveštaj EK

Izvor: Akter, 10.Okt.2012

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer uručiće danas premijeru Srbije Ivici Dačiću Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.