Delili Vučićev broj, a žale se na pretnje

Izvor: Mondo, 20.Apr.2013, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delili Vučićev broj, a žale se na pretnje

MUP konsultovao Tužilaštvo u vezi letaka sa brojevima mobilnih telefona Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, koje su članovi SRS delili danas u više mesta u Srbiji. SRS se žali da je njihovim funkcionerima pretio lično Vučić. Osude pretnji državnim funkcionerima.

SRS

Srpska radikalna stranka danas je u više gradova Srbije delila letke sa brojevima telefona premijera Ivice Dačića >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, zbog čega su njima stigle brojne pretnje, posle čega je MUP konsultovao Tužilaštvo.

Kako je Tanjugu rečeno u MUP-u, policijia će postupiti u skladu sa stavom Tužilaštva.

U pretećim porukama koje je na mobilni telefon dobio premijer, u koje je Tanjug imao uvid, navodi se između ostalog: "Dabogda ti se crn barjak nad kućom viorio!", pa slede: "Stići će te Božja kazna", zatim, "Dačiću, premijeru...sećaš li se Ćuruvije?" , pa i ova poruka, u koju je Tanjug, takođe imao uvid: "Dačiću nakon ovoga ti si politički mrtav...a ko zna, možda još bude šta i drugo...đeca nisu kriva, nije dobro da ih stigne kletva, a hoće".

U porukama na mobilom telefonu vicepremijera, u koje je Tanjug imao uvid, preti se smrću njemu lično, ali i članovima njegove porodice.

"P...., izdao si Kosmet. Bićeš ubijen, kao Zoran iz DS-a", jedna je od poruka, koje je primio vicepremijer.

Sa istog broja stigla je poruka: "bićes ubijen uskoro".

Takođe, Vučić je dobio i poruke sledeće sadržine, u koje je takođe Tanjug imao uvid :

"Izdajniče, za tebe je metak. Da ne živiš više", "Samo da ti kažem, sprema se rušenje vlade! Bolje beži, imamo snajper", "Proklet bio g.... Dabogda te Šiptari zaklali i rod i porod ti zatrli!"

Nakon što su mediji objavili preteće poruke, Vučiću je stigla još jedna u koju je Tanjug imao uvid, a u kojoj pošiljalac kaže da je na jednom mediju video svoj broj i poručio: "Bićeš ubijen s....", "Nadam se da je uskoro sve spremno. Porodicu ti nećemo dirati, tebe ćemo ubiti".

Aktivisti SRS-a lecima pozivaju građane da na telefone Dačića i Vučića šalju SMS-ove i na taj način izraze nezadovoljstvo predlogom teksta briselskog sporazuma.

Leci sa brojevima telefona Dačića i Vučića deljeni su u Beogradu, Smederevu, Kikindi, Novom Sadu,

Leskovcu, Pozarevcu, Kosovskoj Mitrovici i drugim gradovima u Srbiji.

Međutim, u Srpskoj radiklanoj stranci žale se da je njenim funkcionerima pretio lično Aleksandar Vučić.

Srpska radikalna stranka saopštila je da su u okviru akcije "Vox populi, vox Dei - Glas naroda, glas Božji!" njeni aktivisti u više od 100 gradova Srbije građanima delili flajere sa brojem mobilnog telefona Vučića i tekstom "Izjasni se o izdaji! Pošalji sms Aleksandru Vučiću, sprečimo kapitulaciju Srbije!".

Kako se navodi u saopštenju, akcija čiji je cilj bio da se čuje glas običnog naroda, spreči odricanje od Kosova i Metohije i zaštiti Ustav Srbije naišla je na žestoku reakciju režima. Na sms poruku zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Nemanje Šarovića u kojoj je stajalo "Izdao si Voju, sad izdaješ zemlju svoju!", predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić odgovorio je "bedniče i moronu nesrećni, samo ti nemoj ništa da mi pričaš".

Nekoliko minuta posle Vučićeve poruke uvredljivog sadržaja, nepoznati muškarac uputio je više poziva na mobilni telefon Nemanje Šarovića kao i veoma ozbiljne pretnje po život zbog toga što se neko drznuo da "predstavniku građana" Aleksandru Vučiću putem sms poruka iznese svoje mišljenje o Briselskoj kapitulaciji.

Još gore prošao je predsednik Kolubarskog okružnog odbora Srpske radikalne stranke Zoran Popović koga je, po mnogima najmoćniji čovek u Srbiji, potpredsednik Vlade, ministar odbrane i čovek koji kontroliše sve bezbednosne službe, Aleksandar Vučić, lično pozvao nakon sms poruke koju mu je Popović poslao. Razjareni Vučić je Zoranu Popoviću pretio hapšenjem, uputio mu najgore moguće uvrede i psovke, navodi se u saopštenju.

Nemanja Šarović i Zoran Popović odmah su čitav slučaj prijavili policiji gde su službenicima MUP-a Republike Srbije pružili dokaz za svoje tvrdnje i stavili na raspolaganje svoje mobilne telefone.

Preteće poruke Dačiću i Vučiću danas su osudili predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Predsednik republičkog parlamenta poručio je da su pretnje Vučiću sramne i naglasio da se predlogom sporazuma nije i neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

Stefanović je poručio svima koji prete da državu ne mogu da sruše, a novinarima je na vanrednoj konferenciji u Skupštini Srbije pročitao dve od velikog broja poruka koje su stigle na mobilni telefon Vučića.

SNS je najoštrije osudila pretnje koje, kako je navela, "u sklopu organizovane i monstruozne kampanje putem SMS poruka" dobija njen lider Vučić.

Potpredsednik SNS Igor Mirović je naveo da u do sada "nezabeleženoj kampanji pretnji, uvreda i nasilja putem SMS poruka, propale političke stranke i kvazi-patriote prete čoveku koji je učinio sve da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji".

"Organizovana podela telefonskih brojeva sa unapred pripremljenim i planiranim pretnjama i uvredama, otvoreno i jasno je povezala sve one stranke i pojedince čiji cilj nije uspravna, snažna i efikasna država Srbija, već Srbija na kolenima prepuna kriminala i zlouptreba i nedovoljno snažna da obezbedi mir, stabilnost i razvoj na celoj svojoj teritoriji uključujući Kosovo i Metohiju", naveo je Mirović.

SPS traži od svih državnih organa da najoštrije reaguju povodom pretnji koje su upućene premijeru Ivici Dačiću i najvišim državnim funkcionerima, izjavio je šef poslanika i predsednik Izvršnog odbora te stranke Branko Ružić.

Ta stranka od državnih organa traži i da zaustave svaki pokušaj da se državi i njenim građanima, kao i Srbima na Kosovu i Metohiji, oduzme pravo na mirnu i sigurnu budućnost, rekao je Ružić Tanjugu.

Pretnje Dačiću i Vučiću osudio je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, nazivajući "skandaloznim" ponašanje funkcionera SRS koji su delili letke sa brojevima mobilnih telefona Dačića i Vučića i pozivali građane da im pošalju osuđujuće poruke.

"Prosto je neverovatno da političari tako grubo krše Ustavom zagarantovana prava građana, kada upravo oni treba da predstavljaju primer ponašanja i poštovanja zakonskih i moralnih principa", naveo je Vučević.

LSV je ocenila da su policija i ostali nadležni organi sigurno u stanju da uđu u trag i procesuiraju sve one koji putem SMS poruka ili na drugi način prete smrću najvišim državnim zvaničnicima i da država mora da pošalje jasnu poruku da se mržnja i teror više neće tolerisati.

"Na čelu te grupe, svakako, treba da budu oni koji su im dali broj ili brojeve telefona i tako ih, svesno ili nesvesno, podstakli da prete", navodi se u saopštenju LSV u kome se dodaje da ta stanka već duže vreme upozorava da su pretnje i nasilje u Srbiji prevazišli svaku meru.

I LDP je osudila pretnje koje su upućene Dačiću i Vučiću.

"I pored činjenice da ni nijedan ni drugi, kao ni njihove stranke nisu osudili nasilje i pretnje upućene drugima, LDP će se uvek suprotstaviti vandalizmu bilo da je on upućen Dačiću i Vučiću, njihovim porodicama, ili nekom od aktera na političkoj sceni, bez razlike kojoj političkoj opciji pripada", navodi se u saopštenju.

Od onih koji vode zemlju LDP traži da omoguće uslove svim institucijama, kako bi Srbija bila slobodna zemlja u kojoj svako ima pravo da zastupa svoje stavove i da zbog toga ne sme da trpi posledice bilo da se radi o ugrožavanju bezbednosti i sigurnosti ili ličnoj diskriminaciji.

LDP poziva sve nadležne institucije da svoj posao rade savesno i odgovorno u interesu svih građana i da blagovremeno sankcionisu nasilje, jer samo tako ono može biti izbačeno iz života svih nas, ističe se u saopštenju.

(agencije/MONDO, foto: SRS)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.