Davutoglu u Beogradu

Izvor: RTS, 10.Jun.2014, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davutoglu u Beogradu

Srbija i Turska bi trebalo da normalizuju svoje odnose i reše postojeće nesuglasice jer se radi o dve zemlje koje su ključne za mir na Balkanu, ocenili su ministri spoljnih poslova dve zemlje Ivica Dačić i Ahmet Davutoglu.

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu boravi u poseti Beogradu, a osim sastanka sa Ivicom Dačićem u planu posete su i razgovori sa ostalim zvaničnicima.

"Turska i Srbija imaju različito viđenje istorije u nekim delovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << različitno viđenje i poglede na sadašnjost, što je i razumljivo", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Davutogluom.

Zato je neophodno da u daljim bilateralnim odnosima tražimo zajedničke interese, ocenio je prvi potpredsednik vlade.

Prema njegovim rečima, zajedničko opredeljenje dveju zemalja je da se bilateralni odnosi relaksiraju, normalizuju i što više jačaju.

Davutoglu je izjavio da Turska smatra Srbiju "prvim komšijom" i da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog.

"Spremni smo i želimo da rame uz rame sa Srbijom radimo za bolju budućnost i Srbije i Balkana jer znamo da je Srbija kičmeni stub Balkana", rekao je turski ministar.

Na pitanje novinara da li njegova poseta znači da je stavljena tačka na nesuglasice između Beograda i Ankare zbog prošlogodišnje izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je Kosovo Turska i Turska Kosovo, Davutoglu je izbegao direktan odgovor.

"Nisam nikada birao kada treba da posetim Beograd, Beograd mi je prijateljski grad u koji želim često da dolazim", rekao je on i dodao da je današnja poseta usledila posle formiranja nove vlade Srbije.

"Mi, balkanski narodi smo kao jedna porodica i kad bude neka nesuglasica možemo da sednemo i pijemo tursku ili srpsku kafu i bratski rešimo sve što treba", rekao je Davutoglu.

Na pitanje da li će uskoro biti trilateralnog sastanka Srbije, BiH i Turske, Dačić je odgovorio da "sada treba raditi na obnavljanju bilateralnih odnosa".

Upitani da li je postignut dogovor za rešenje problema između "Er Srbije" i "Turkiš erlajnsa", dvojica ministara su odgovorila da je to tema za resorna ministarstva i aviokompanije, ali da je sigurno da postoji zajednički interes za rešenje spora.

Davutoglu je posetu Srbiji počeo susretom sa Dačićem, a razgovarao je i sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Tokom dana razgovaraće i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bratski o problemima

Izvor: Danas, 10.Jun.2014

Mir i stabilnost balkanskog regiona zavise od Srbije i Turske, koje su spremne da bilateralne odnose normalizuju i jačaju, poručili su ministri inostranih poslova dve zemlje Ivica Dačić i Ahmet Davutoglu na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.