Dame se bore za mesto u SPS-u

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dame se bore za mesto u SPS-u

Fruška Gora -- Na funkcije u SPS-u biće izabrano najmanje 20 odsto žena, kaže lider socijalista Ivica Dačić.

U predvečerje izbora novog rukovodstva Socijalističke partije Srbije, članice te stranke uspele su da izdejstvuju da im njihov lider Ivica Dačić obeća da će status žena u SPS-u biti promenjen.

Socijalisti će, kako je rekao Dačić, na kongresu u subotu izabrati najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 20 odsto žena na partijske funkcije

Uz zvuk Internacionale i poezije, članice Socijalističke partije Srbije došle su na Frušku goru da bi svom predsedniku, uoči partijskog kongresa, poručile samo jedno:

"Nama je više dosta sala u kojima glasamo za muškarce, mi smatramo da mora da nas bude više, da pokušamo danas da nam Ivica to obeća pred novinarima”, rekla je potpredsednica SPS-a Slavica Đukić-Dejanović.

Obećanje je i stiglo. Predsednik SPS-a Ivica Dačić je prihvatio da se ojača uloga žena u stranci koja će postaviti najmanje 20 odsto žena na partijske funkcije. Ipak stiglo je i jedno upozorenje okupljenim socijalistkinjama.

"Žene, kao i mladi ljudi, kada dođu na neka rukovodeća mesta pomalo gube od svoje ženstvenosti, a mladi ljudi gube oštrinu svog uma, pretvaraju se u funkcije. Nama ne trebaju žene da bi bile broj, nego da zaista vodite politiku”, poručio je Dačić.

Svojevrsno lobiranje članica SPS-a, predvođenih predsednicom Skupštine, održava se samo nekoliko dana pre nego što će na kongresu biti izabrano novo rukovodstvo:

"Mislim da smo ovog puta veoma organizovane jer smo nezadovoljne svojim statusom i da očekujemo jednu angažovanu aktivnost, ne samo žena u SPS-u, već i naših drugova da shvate da smo jedna neobilazna snaga u daljem razvoju SPS-a.”

"Generalno dobar ali trudimo se da bude još bolji i da budemo još više prisutni u organima.”

"Biće još bolji, dobar je ali biće još bolji. Nema problema, ko kaze da ima problema.”

Pored Dačića, pozivu svojih drugarica odazvao se još jedino Dušan Bajatović, koji je u jednom trenutku, po broju fotografija, bio i popularniji od svog lidera

"Nisam popularniji od Ivice, od predsednika. Ali predsednik ima čvršći protokol”, kaže Bajatović.

"Moramo priznati, a to pokazuju iskustva, da su žene lojalnije i ozbiljnije u partijskom radu od nas muškaraca, koliko to god delovalo drugačije”, ocenjuje on.

Skup na Fruškoj gori Ivica Dačić je iskoristio i da poruči svojim koalicionim partnerima da je spreman da razgovara o rekonstrukciji Vlade, ali ne preko medija, navodeći da do sada o tome nije razgovarao jer je bio na putu u Japanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.