Dačić za politiku čistih računa

Izvor: B92, 13.Sep.2012, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić za politiku čistih računa

Sarajevo -- Predsednik vlade i ministar policije Ivica Dačić izjavio je u Sarajevu da će Srbija u regionu voditi "politiku čistih računa i čistih odnosa".

On, naime, smatra da su se "narodi već pomirili", a da bi to trebalo da slede i političari.

Posle susreta sa šefom diplomatije BiH Zlatkom Lagumdžijom, Dačić je istakao da je "vreme da povratimo poverenje u naše narode i međusobne odnose".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Lagumdžija je rekao da se sa Dačićem dogovorio da se u narednom periodu da novi zamah bilateralnim odnosima i pokrenu pitanja koja su u procesu rešavanja već godinama.

"Koliko to godina, decenija i vekova treba da prođe, pa da mi rešimo naše odnose i da se pomirimo? Mislim da su se narodi pomirili, možda političari nisu. Dužnost političara je da prate šta narod misli i Srbija će u regionu voditi politiku čistih računa i odnosa", istakao je on.

Ministri policije Srbije, BiH i Crne Gore - Ivica Dačić, Sadik Ahmetović i Ivan Brajović založili su se ranije danas u Sarajevu za nastavak unapređenja saradnje po pitanju borbe protiv visokotehnološkog kriminala.Oni su se saglasili da je kompjuterski kriminal globalna pretnja i da odgovor na taj izazov mora biti zajednički.

Premijer je podsetio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma koji definiše Republiku Srpsku kao ravnopravni entitet.

"Izmene tog sporazuma nisu moguće bez saglasnosti sva tri naroda i dva entiteta. Mislim da je važno ovo što sam rekao. Sarajevo ne bi trebalo da se ljuti na Beograd zbog specijalnih odnosa sa Banjalukom, kao što ni Banjaluka ne bi trebalo da se ljuti na Beograd zbog poseta Sarajevu, upravo zato što Srbija želi da ima čiste račune", rekao je Dačić.

Srbija, BiH i druge zemlje regiona trebalo bi da postupe kao druge evropske države koje vezuju zajednički interesi - članstvo u Evropskoj uniji, dodao je on.

"Naš interes treba da bude da više nikad ne bude rata na ovim prostorima, da isti prostor iskoristimo kao prednost, da zajednički nastupamo u EU, kao region. Spreman sam za tu saradnju, nisam čovek koji želi da se raspravlja, da se vraća u prošlost, već sam za to da probamo da svi mi, kao i naši unuci i deca, imamo bolju budućnost", rekao je Dačić.

Prema njegovom mišljenju, zemlje regiona su međusobno bliske, više nego što su im bliski oni koji su bili arbitri na Balkanu.

"Mislim da bi nam i prošlost bila bolja da smo se sami pitali. Srbija će biti faktor stabilnosti na Balkanu", zaključio je Dačić.

On smatra da dobre odnose treba graditi tako što će se "prvo rešavati one male stvari koje već dugo stoje nerešene".

Dačić i Lagumdžija su inicirali da se u narednih mesec dana održe razgovori ministarstava spoljnih poslova na političkom nivou i založili se za pokretanje operativnog programa kojim bi se rašavala pitanja koja su godinama na dnevnom redu.

"Do kraja godine, trebalo bi pokrenuti rad međudržavnog saveta za saradnju, koji se poslednji put sastao 2005", dodao je Lagumdžija.

Dačić i Lagumdžija dogovorili su se i o uspostavljanju komiteta za ekonomsku saradnju na višem nivou, kao i komiteta za zdravstvo.

Izetbegović i Dačić za kompromis i održiva rešenja

Dačić je razgovarao i sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, koji je poručio da bi BiH i Srbija trebalo da rade na stabilnoj budućnosti putem kompromisa, dok je Dačić izrazio spremnost za saradnju i pronalaženje održivih rešenja.

"Prošlost nećemo zaboraviti, ali treba da radimo na stabilnoj budućnosti, a to je moguće samo kroz dogovore i kompromise", rekao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta svih zemalja na Balkanu trebalo bi da bude regionalna saradnja, kao i saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i na putu ka EU. "BiH podržava Srbiju na putu evrointegracija, nama je to u interesu.

Podržavamo stav Srbije po pitanju NATO, a nadamo se da i Srbija podržava stav BiH kada je reč o članstvu u toj organizaciji", dodao je Izetbegović. On je rekao da je sa Dačićem razgovarao i o otvorenim pitanjima, o granicama, iskorišćavanju hidropotencijala Drine i drugim pitanjima.

Dačić je istakao da Srbija treba da ima dobre odnose sa BiH. "Najlakše je mahati onim oko čega se ne slažemo, ali najteže je doći do kompromisa i održivih rešenja, a to je moj posao kao premijera", rekao je premijer Srbije.

Treba da budemo svesni da je evropski put Srbije i BiH budućnost, a da sadašnjost treba iskoristiti dok se ne stigne do te budućnosti, ukazao je Dačić. "Nema otvorenih pitanja koja ne mogu da se reše. Srbija je za to da se sporna pitanja rešavaju dogovorom", zaključio je Dačić.

On je još rekao da očekuje da predsednik Saveta ministara Vjekoslav Bevanda do kraja godine poseti Beograd. Sastankom sa članovima Predsedništva Dačić je završio dvodnevnu posetu Sarajevu, koju je propratio veliki broj domaćih medija.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko sastao se u Sarajevu sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, kojem je rekao da "Srbija ima važnu ulogu u unapređenju stabilnosti na Balkanu".

Kako se navodi u saopštenju iz Kancelarije visokog predstavnika, Incko je naglasio da Srbija "ima jasan stav o teritorijalnom integritetu BiH" i da treba da nastavi da radi s ostatkom međunarodne zajednice na podršci Dejtonskom sporazumu.

Visoki predstavnik je ocenio da je Srbija u poslednjih nekoliko godina "preduzela važne korake na unapređenju pomirenja i jačanju dobrih odnosa" i dao "podršku Srbiji da ostane na tom putu".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Srbija će u regionu voditi politiku čistih računa

Izvor: Politika, 13.Sep.2012

SARAJEVO – Srpski premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Sarajevu da će Srbija u regionu voditi „politiku čistih računa i čistih odnosa” i da smatra da su se „narodi već pomirili”, a da bi to trebalo da slede i političari...Posle susreta sa šefom diplomatije...

Nastavak na Politika...

Dačić sa Lagumdžijom: Građani su se pomirili, a političari nisu

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Sep.2012

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i premijer Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarali su danas u Sarajevu o rješavanju pitanja između dvije zemlje na kojima je potrebno ubrzano raditi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Dačić i Lagumdžija o rješavanju sporova izmedju BiH i Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Sep.2012

Premijer Srbije Ivica Dačić i ministar vanjskih poslova BiH nakon susreta u Sarajevu kazali su kako je vrijeme da se počne rješavanje brojnih pitanja između dvije države složivši se kako je njihovo rješavanje u osnovi jednostavno, ali da "samo treba da se malo bolje organizujemo". " Mnogo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

"Biće odnosi kakvi treba da budu"

Izvor: B92, 13.Sep.2012

Podgorica -- Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se sa premijeske pozicije truditi da dovede odnose sa Crnom Gorom do nivoa "kakvi bi oni trebali da budu"...Dačić je u izjavi Televiziji Crne Gore kazao da će prema Crnoj Gori voditi politiku "bez nostalgije i želje za povratkom...

Nastavak na B92...

Dačić: Poštujemo crnogorsku nezavisnost

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Sep.2012

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd poštuje crnogorsku nezavisnost, navodeći da će kao premijer truditi da odnosi dve države budu na najvećem nivou. "Poštujem odluku o crnogorskoj nezavisnosti. Nama su interes dobri odnosi, a svako ima način na svoj izbor. I sa...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

"Srbija poštuje nezavisnost CG"

Izvor: B92, 14.Sep.2012, 10:13

Podgorica -- Ivica Dačić kaže da Beograd poštuje crnogorsku nezavisnost i navodi da će se kao preddsednik vlade truditi da odnosi dve države budu na najvišem nivou..."Poštujem odluku o crnogorskoj nezavisnosti. Nama su interes dobri odnosi, a svako ima način na svoj izbor. I sa drugim zemljama...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.