Dačić za niže cene auto-osiguranja

Izvor: B92, 26.Dec.2011, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić za niže cene auto-osiguranja

Beograd -- Ministar policije Ivica Dačić smatra da bi trebalo da se smanji cena auto-osiguranja koje se naplaćuje pri prelasku iz centralne Srbije na Kosovo.

Dačić je naveo da je pitanje cena osiguranja stvar Ministarstva finansija i osiguravajućih društava, jer odnosi Beograda i Prištine nisu isti kao odnosi dve države. On je istakao da smanjivanje cena nosi i rizik, a da bi u ovom slučaju to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bila naplata šteta.

"Odnosi Beograda i Prištine nisu kao odnosi dve države, jer ne postoje uređeni odnosi u ovoj oblasti", rekao je Dačić nakon sastanka sa ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem.

Ministar je objasnio da je na MUP-u da sprovodi sporazum o slobodi kretanja postignut dogovorom Beograda i Prištine u Briselu, ali ne i u domenu osiguranja.

Osiguranje je, prema njegovim rečima, neophodno zbog neuređenih odnosa osiguravajućih kuća sa teritorije Kosova, odnosno centralne Srbije.

Govoreći o registarskim tablicama koje koriste građani sa Kosova, Dačić je naveo da one sa oznakom KS mogu da prolaze bez problema sa izlazno-ulaznim dokumentima.

"Kada je reč o RKS (Republika Kosovo) tablicama, izdaje ih takozvano Kosovo i one ne mogu da prolaze kroz Srbiju", kazao je ministar i naglasio da je to dokaz da nije reč o narušavanju nacionalnih interesa.

"Oni te tablice moraju da skinu i da uzmu probne, koje će koristiti dok su na teritoriji centralne Srbije", rekao je on.

Dačić je naveo da je danas bilo nekoliko slučajeva ulazaka sa kosovskom ličnom kartom na Horgošu, kao i da su neki prešli administrativnu liniju na Merdaru i Končulju.

Ministar je napomenuo da svi građani Srbije koji žive na Kosovu i dalje mogu da imaju obe vrste tablica i da ih koriste prema proceni bezbednosne situacije i podsetio da veliki broj Srba živi južno od Ibra, odnosno u albanskom okruženju.

Srbi sa Kosova i Albanci sa juga Srbije nezadovoljni su zbog visokih cena auto-osiguranja koje moraju da plaćaju. Većina vozača se odlučuje da dođe do međuzone kod Bujanovca i da tu ostavi automobil, jer tada ne moraju da plate osiguranje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.