Dačić u Briselu: Ni terorizam ni masovne migracije nijedna zemlja ne može sama da savlada

Izvor: Blic, 17.Nov.2015, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić u Briselu: Ni terorizam ni masovne migracije nijedna zemlja ne može sama da savlada

Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas u Briselu da bilo da je reč o problemu terorizma i sa njim povezanim fenomenom "stranih boraca" ili o masovnim migracijama, svi treba da budemo svesni da je reč o izazovima koje nijedna zemlja ne može sama da savlada.

Istupajući na otvaranju konferencije "„Evropa u krizi: poziv na novi dijalog 1975-2015: 40 godina helsinškog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << završnog akta" u Evropskom parlamentu u Briselu, Dačić je rekao da tu priliku koristi da, kao predsedavajući, ukaže da OEBS može igrati značajnu ulogu kao platforma za dijalog i zajedničku akciju u prevladavanju pretnji sa kojima se suočavamo.

- U tom cilju neophodno je da zajednički radimo na usavršavanju mehanizama i alata Organizacije, da jačamo njenu operativnost i funkcionalnost, što podrazumeva i odgovarajuću finansijsku stabilnost, kako bismo mogli da se oslonimo na nju onda kad nam je najpotrebnija - rekao je Dačić.

Govoreći u susret Ministarskom savetu u Beogradu, Dačić je posebno istakao da je jedan od prioriteta srpskog predsedavanja usvajanje odluke o migracijama.

- Čvrsto verujemo da je umrežavanje napora svih međunarodnih činilaca od ključne važnosti za suočavanje sa ovim kompleksnim fenomenom. Sa svojim jedinstvenim pristupom bezbednosti kroz tri dimenzije, OEBS može biti važna „karika u lancu međunarodnih napora sa ciljem da se migrantska kriza reši na održiv način i uz poštovanje ljudskih prava svih koji su pogođeni krizom - rekao je Dačić.

Posebno, istakao je, treba imati u vidu da su šest zemalja, koje su Mediteranski partneri OEBS-a, ujedno i zemlje Južnog susedstva Evropske unije.

- Bezbednost u Evropi i na širem prostoru OEBS-a umnogome zavise i od situacije u susednim regionima. Smatram da je definisanje strateškog odnosa prema susednim područjima od suštinske važnosti za bezbednost Evrope i prostora OEBS-a - rekao je Dačić.

Očekujem, kazao je, da ćemo na predstojećem Ministarskom savetu u Beogradu strateški razmotriti izazove sa kojima se prostor OEBS-a suočava u godini obeležavanja svog četrdesetogodišnjeg jubileja.

- Sadašnja kriza je naglasila trajne prednosti i korisnost Organizacije za premošćivanje razlika i pronalaženje zajedničkih rešenja prihvatljivih za sve. Verujem da naša Organizacija ima neophodnu snagu i fleksibilnost da i u narednim decenijama pruža adekvatan doprinos rešavanju sve složenijih bezbednosnih pretnji i izazova - kazao je Dačić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dačić: Nijedna zemlja ne može sama

Izvor: Studio B, 17.Nov.2015

Predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić poručio u Briselu da bilo da je reč o problemu terorizma i povezanim fenomenom „stranih boraca" ili o masovnim migracijama, svi treba da budemo svesni da je reč o izazovima koje nijedna zemlja ne može sama da savlada...Istupajući na otvaranju konferencije „Evropa...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.