Dačić tražio suspenziju policajaca sa snimka

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jun.2011, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić tražio suspenziju policajaca sa snimka

Ministar policije Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom snimka objavljenog na Jutjubu, na kojem se vidi kako muškarac u policijskoj uniformi nogama i glavom udara mladića, da je on već dao nalog da se svi koji su u njemu učestvovali suspenduje.

Dačić je rekao za B92 da je snimak star četiri godine i da se radi na utvrđivanju svih okolnosti ovog incidenta.

Snimak policijskog maltretiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << uhapšene osobe, koji se ovih dana pojavio na Jutjubu, zabeležio je događaj u jednoj policijskoj stanici 2007. godine, koji je već bio predmet interne istrage, ali će, kako je za beogradske agencije izjavio ministar policije Ivica Dačić, policija obaviti reviziju ovog slučaja.

Dačić je rekao da se događaj, u kome policajci fizički maltretiraju mladog Roma, odigrao u policijskoj ispostavi u Vršcu i datira od 30. juna 2007. godine. Ministar naglašava da se slučaj dogodio pre njegovog dolaska na funkciju ministra, te da će protiv aktera, posle revizije postupka, biti preduzete disciplinske mere.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji zatražio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovede istragu kako bi se utvrdila autentičnost snimka.

Ukoliko je snimak autentičan, reč je o klasičnom primeru torture, ocenio je Helsinški odbor i pozvao MUP da se preduzmu sve zakonom predviđene mere.

Sindikat srpske policije saopštio je danas, povodom snimka objavljenog na mreži "Jutjub" pod nazivom "Iživljavanje nad romskim mladićem", da je i laiku jasno da je

policajac na snimku prekoračio ovlašćenja i da se ponaša nasilnički i brutalno i pozvao nadležne da utvrde istinu o tom slučaju.

"Ako se dokaže krivica, odgovorni se moraju propisno kazniti. Ovakve i slične scene nasilja koje se povremeno mogu videti na društvenim mrežama i medijima, mogu doneti veliku štetu ugledu Ministarstva, policije i pojedinaca", navodi se u saopštenju.

Sindikat je podsetio da je upotreba fizičke slike dozvoljena samo onda kada policajac mora da odbije napad ili savlada otpor neke osobe, i tada uz nanošenje najmanje štetnih posledica.

U saopštenju se navodi da je sindikat više puta obaveštavao javnost i ministarstvo da je policijski posao napet i stresan, da su policajci zaokupljeni ličnim i egzistncijalnim problemima, a da policajci, koji su u velikom broju veterani iz ratova, nemaju mogućnosti da reše probleme koje imaju jer u policijskim upravama nema lekara s kojim bi mogli popričati.

"Sindikat srpske policije osuđuje svaki vid neprofesionalizma, nepoštovanja zakona, nasilja i nasilničkog ponašanja. Ali pored osude, svesni smo problema u kojima se nalaze policajci, kao i da to nije izgovor, niti sme biti opravdanje za takvo postupanje", navodi se u saopštenju.

Komesarijat za ljudska prava Liberalno-demokratske partije (LDP) podržao je danas zahtev da se ispita verodostojnost snimka postavljenog na društvenoj mreži

"Jutjub" na kojem se vidi kako muškarac u policijskoj uniformi psihički i fizički maltretira mladića.

"Ako je snimak verodostojan, on predstavlja klasičan primer torture lica lišenih slobode. U tom slučaju, potrebno je utvrditi mesto, vreme i počinioce ovog krivičnog dela i sprovesti postupak u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju LDP-a.

Ta stranka je pozvala da se utvrdi odgovornost i načelnika policijske

uprave koji je morao da zna za takav vid ponašanja zaposlenih.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.