Dačić sa zvaničnicima EU o Kosovu, procesu pridruživanja i bezbednosnoj politici

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Mar.2017, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić sa zvaničnicima EU o Kosovu, procesu pridruživanja i bezbednosnoj politici

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da bi dugoročno gledano bilo kontraproduktivno da se celokupan proces pridruživanja Srbije EU prati kroz napredak u dijalogu s Prištinom, jer bi to umanjilo značaj preduzetih reformi, a preuveličalo "jedan izuzetno osetljiv politički proces".

Dačić je na večeri koju je organizovao za članove Radne gupe Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << EU za proširenje i Evropske komisije, rekao da je nezadovoljan sprovođenjem obaveza koje je Priština preuzela iz Briselskog sporazuma, prvenstveno formiranjem Zajednice srpskih opština, kao i povlačenjem jednostranih poteza, kakav je zahtev Prištine da Kosovo postane članica Uneska i drugih međunarodnih organizacija, što prema njegovoj oceni, "ugrožava do sada postignute rezultate dijaloga".

Kada je reč o usklađivanju spoljne i bezbednosne politike Srbije sa EU, Dačić je kazao da je pogrešno to pitanje tumačiti samo kroz pridruživanje deklaracijama EU, jer je važno i učešće Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i EU i obavestio članove saveta da Srbija radi na izradi novih strateških dokumenata u oblasti bezbednosti i odbrane.

On je rekao da će Srbija i dalje svaku deklaraciju procenjivati na individualnoj osnovi i donositi odluke koje su u interesu građana Srbije, ali da "Srbija vidi kao glavnog partnera u spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici".

Dačić je rekao da je Srbija u potpunosti posvećena postizanju dugoročne stabilnosti u regionu, ali da taj interes ne dele svi u regionu i kao primer naveo pokretanje revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, što bi prema njegovoj oceni, moglo da ima posledice ne samo po BiH, već po ceo region.

Dačić je rekao da EU mora da zauzme jasan stav sa koracima koji nisu u skladu sa evropskim normama, jer je, prema njegovim rečima, utisak javnog mnjenja u Srbiji da reakcije izostaju ili su veoma blafe kada je reč o drugim akterima u regionu, dok se prema Srbiji primenjuje drugačiji pristup.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dačić ugostio zvaničnike EU, teme Kosovo, integracije...

Izvor: N1 televizija, 02.Mar.2017, 00:03

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da bi dugoročno gledano bilo kontraproduktivno da se celokupan proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji prati kroz napredak u dijalogu sa Prištinom, jer bi to umanjilo značaj preduzetih reformi, a preuveličalo "jedan izuzetno osetljiv politički...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.