Dačić sa kopredsedavajućim grupe Minsk OEBS-a

Izvor: RTS, 07.Feb.2015, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić sa kopredsedavajućim grupe Minsk OEBS-a

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić sastao se u Minhenu sa trojicom kopredsedavajućih Grupe Minsk te organizacije, sa kojima je razgovarao o zabrinjavajućem razvoju mirovnog procesa u Nagorno-Karabahu.
Sastanku sa kopredsedavajućim Grupe Minsk - ambasadorima Igorom Popovim iz Rusije, Džejmsom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vorlikom iz SAD i Pjerom Andrijeom iz Francuske - prisustvovali su i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer i lični predstavnik predsedavajućeg OEBS-a, ambasador Andžej Kaspžik, saopštio je OEBS, prenosi Tanjug.

Sagovornici su se saglasili da se vojna situacija duž Linije kontakta i granice između Jermenije i Azerbejdžana pogoršava, ugrožavajući regionalnu stabilnost i živote građana.
Prema izveštajima ambasadora Kaspžika iz januara, u tom regionu je prošlog meseca ubijeno 12 ljudi, a 18 ranjeno, što je najveći potvrđeni broj žrtava u prvom mesecu u godini otkako je 1994. postignut sporazum o primirju.
Sagovornici su podsetili da je 2014. godine u tom regionu oko 60 ljudi izgubilo život i izrazili zabrinutost što je nasilan trend nastavljen.
"Nema vojnog rešenja za ovaj sukob i sukobljene strane moraju da prestanu sa upotrebom sile. Pozivamo strane da okončaju upade i napade na sela i civile, kao i pretnje odmazdom i korišćenje asimetrične sile, i da preduzmu dodatne korake kako bi se smanjile tenzije i učvrstilo primirje", navodi se u saopštenju.
Na današnjem sastanku je istaknuto da je neprihvatljivo da se bezbednosne garancije ne poštuju u potpunosti tokom posmatračkih aktivnosti OEBS-a.
Sagovornici su, takođe, potvrdili zajedničko saopštenje šefova delegacije kopredsedavajućih zemalja koje je izdato 4. decembra 2014. na Ministarskom savetu u Bazelu, a kojim se strane pozivaju da reše humanitarna pitanja, uključujući povratak zatvorenika i dostavljanje tela ubijenih, u duhu saopštenja iz Astrahana iz oktobra 2010.
Kopredsedavajući Grupe Minsk, uz punu podršku predsedavajućeg OEBS-a, spremni su na intenzivirani pregovarački proces koji može da donese mirno okončanje sukoba koji predugo zabrinjava region, navodi se u saopštenuju.
"Snažno pozivamo strane da pokažu političku volju da otpočnu taj proces odmah i bez pogovora", poručili su kopredsedavajući Grupe Minsk i predsedavajući OEBS-a.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić sa kopredsedavajućim Grupe Minsk

Izvor: Studio B, 07.Feb.2015

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić sastao se u Minhenu sa trojicom kopredsedavajućih Grupe Minsk , s kojima je razgovarao o zabrinjavajućem razvoju mirovnog procesa u Nagorno-Karabahu.. Prema poslednjim izveštajima, u tom regionu prošlog meseca ubijeno je 12...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.