Izvor: S media, 07.Feb.2013, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić sa direktorom FBI: Pomoć u obuci kadrova

Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se u sredu u Vašingtonu sa direktorom Federalnog istražnog biroa (FBI) Robertom Milerom i rekao da su se njih dvojica tom prilikom dogovorili da ta institucija pomogne u obuci srpskih kadrova, ali i o razmeni podataka.

Dačić je u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Vašingtonu prethodno razgovarao sa američkim kongresmenima Robertom Aderholtom, Eliotom Ejndželom, Danom Rorabekerom i Tedom Poom.

Dačić je na sastanku u sedištu Federalnog istražnog biroa pozvao direktora Roberta Milera da poseti Srbiju, što bi, kako je rekao premijer, bila prva poseta direktora Ef-Bi-Aja Srbiji u istoriji.

"I moje dve posete su bile prve posete srpskih državnih organa Ef-Bi-Aju i mislim da je to pokazatelj da imamo veoma dobru saradnju koja će siguran sam dati doprinos i političkim odnosima između naše dve države", poručio je Dačić.

On je rekao da je zadovoljan sastankom sa Milerom i istakao da su tokom sastanka ponovili ono što je Miler govorio pre četiri godine, "a to je da postoji veoma veliki zajednički interes za razvoj naše saradnje koja jeste i operativna i u pogledu odluke naših kadrova".

Miler je zahvalio srpskoj policiji i bezbednosnim službama na svoj pomoći koju je Srbija davala svih ovih godina kada je reč o borbi protiv terorizma, rekao je srpski premijer.

"Istakao je da informacije koje smo mi dali o islamskom ekstremizmu prilikom napada na ambasadu SAD u Sarajevu bile najkvalitetnije informacije koje su dobili", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, dogovorili su se da FBI pomogne u obuci srpskih kadrova i dodao da je do sada već nekoliko naših diplomaca završilo Akademiju Ef-Bi-Aja.

"FBI će najverovatnije u narednim mesecima shodno obdobrenju iz budžeta imati jedno lice u Beogradu koje će upravo biti zaduženo da sarađuje sa našim organima kada je reč o borbi protiv visokotehnološkog kriminala", naglasio je premijer.

Dačić je rekao da se sa Milerom dogovorio nastavku brze i operativne razmene podataka kao i do sada.

"Miler je ubeđen da je Beograd regionalni lider u ovoj oblasti. Ne postoje terorističke grupe ili organizovane kriminalne grupe koje mi imamo nameru da štitimo. Naprotiv imamo nameru da ih sve pohapsimo sa našim partnerima i u tom smislu je naša saradnja kljucna sa drugim američkim agencijama koje se bave vladavinom zakona", poručio je Dačić.

Dačić će tokom dvodnevnog boravka imati sastanke sa zamenikom američkog državnog sekretara Vilijamom Bernsom.

Dačić će danas u Vašingtonu prisustvovati molitvenom doručku koji organizuje predsednik SAD Barak Obama. Svakog prvog četvrtka u februaru, prema tradiciji dugoj 61 godinu u Vašingtonu se, u zajedničkoj molitvi okupljaju američki predsednik, članovi Kongresa, političari, vojni lideri i gosti iz stotinak zemlja.

Pored premijera Srbije, na Molitvenom doručku će danas biti i pomoćnica ministra spoljnih poslova Ljubica Vasić i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vladimir Božović.

(S media, Tanjug)

Foto: MUP

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Dačić sa direktorom FBI

Izvor: RTS, 07.Feb.2013

Premijer Ivica Dačić razgovarao je u Vašingtonu sa direktorom američkog Ef-Bi-Aja Robertom Milerom. Dogovorena je pomoć u obuci naših kadrova u oblasti terorizma i visokotehnološkog kriminala, rekao je Dačić...Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se u sredu u Vašingtonu sa direktorom Federalnog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.