Dačić razgovarao sa direktorom Ef-Bi-Aj

Izvor: RTS, 07.Feb.2014, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić razgovarao sa direktorom Ef-Bi-Aj

U razgovoru Ivice Dačića i direktora Federalnog istražnog biroa Džejmsa Komija konstatovana veoma dobra saradnja između Ef-Vi-Aja i srpskih agencija za sprovođenje zakona.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je sa novim direktorom Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsom Komijem razgovarao o "veoma dobroj saradnji" između američkih i srpskih službi za sprovođenje zakona, kao i tome >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da FBI otvori svoje kancelarije u Beogradu.

"Još jednom smo konstatovali veoma dobru saradnju između Ef-Bi-Aja i srpskih agencija za sprovođenje zakona, pre svega, sa ministarstvom unutrašnjih poslova", izjavio je Dačić u Vašingtonu.

Ocenivši da je imao veoma dobar sastanak sa novim direktorom FBI, sedmim po redu u istoriji Biroa, Dačić je rekao da je razgovarano o mogućnosti da Ef-Bi-Aj otvori svoje kancelarije u Beogradu imajući u vidu da je, kako je naveo, donet novi budžet američke agencije.

"Ef-Bi-Aj" će u narednih šest meseci razmotriti taj predlog, ako ne, onda barem da u Beograd pošalje stručnjaka za visokotehnološki kriminal i borbu protiv sajber terorizma", ukazao je Dačić.

Kako je naveo, na sastanku je bilo reči o veoma važnim pitanjima od vitalnog nacionalnog i državnog značaja, a koja se tiču saradnje u oblasti borbe protiv ekstremizma i terorizma, naročito protiv radikalnog islamizma.

"Razgovarali smo o razmeni informacija kroz saradnju naših službi za visoko tehnološki kriminal i sajber terorizam, imajući u vidu da veliki broj ljudi sa našeg područja odlazi u ekstremističke grupacije, naročito sada u Siriji, i da to predstavlja opasnost po mir i bezbednost građana u našem regionu", rekao je Dačić.

On je preneo da je na sastanku bilo reči da se u cilju unapređenja saradnje u srpskoj prestonici do kraja godine organizuje regionalna konferencija na kojoj bi, osim direktora Ef-Bi-Aja, učestvovali ministri unutrašnjih poslova i direktori policija zemalja regiona.

Uz napomenu da Srbija ima tradicionalno dobru saradnju sa američkom agencijom, Dačić je podsetio da je kao ministar unutrašnjih poslova u proteklih šest godina pet puta do sada sa rukovodstvom Ef-Bi-Aja razgovarao o saradnji.

Dačić je razgovarao i sa šefom Srpskog kokusa u Kongresu Tedom Poom.

"Zahvalio sam mu u ime Srbije na svim aktivnostima koje kokus ima, ali ne samo u okviru kokusa, nego uopšte", rekao je Dačić i dodao da postoji veliki broj američkih kongresmena i senatora koji žele da se čuje objektivna slika o Srbiji.

"Dogovorili smo se da jedna grupa senatora i kongresmena dođe u Srbiju do kraja godine, kako bi se na licu mesta upoznali sa velikim napretkom koji je zemlja ostvarila, ne samo na putu ka evropskim integracijama, nego uopšte u reformama našeg političkog sistema", naveo je Dalić.

Dačić nastavlja višednevnu posetu SAD gde će danas razgovarati sa zamenikom državnog sekretara SAD Vilijamom Bernsom i zamenikom direktora Agencije za borbu protiv ilegalne trgovine narkoticima Tomasom Heriganom.

On je juče učestvao na Molitvenom doručku na kojem se svakog prvog četvrtka u februaru, u zajedničkoj molitvi okupljaju predsednik SAD, članovi Kongresa, američki političari i gosti iz stotinak zemalja.

Dačić je izjavio da su njegovi sagovornici iz SAD i sveta na Molitvenom doručku imali "lepe reči za politiku koju Srbija vodi" i istakli doprinos zemlje u uspostavljanju regionalnog mira i stabilnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.