Dačić razgovarao sa Napolitanom

Izvor: Studio B, 06.Nov.2012, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić razgovarao sa Napolitanom

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić sastao se u Rimu sa italijanskim predsednikom Đorđom Napolitanom i ocenio da je potvrđena bliskost dveju zemalja kao i podrška našoj zemlji za ubrzavanje evro integracija.

Dačić je u prestonici Italije, pored predsednika Napolitana, razgovarao i sa predsednikom Donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfrankom Finijem, šefom italijanske diplomatije Đuliom Tercijem >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i minstrom spoljnih poslova Vatikana monsinjorom Dominikom Mambertijem.

"Italija je podržala i podržaće ubrzavanje procesa evropskih integracija. Italija je veoma zadovljna zbog toga što je Srbija imala konstruktivan odnos kada je reč o dijalogu sa Prištinom i pozdravljaju našu odluku da obnovimo dijalog i da na taj načim rešimo sva sporna pitanja", rekao je Dačić.

"Mislim da smo ovom posetom još jednom potvrdili svu bliskost Srbije i Italije", poručio je Dačić.

Kako je rekao, glavna tema razgovora sa italijanskim zvaničnicima je uvek strateško partnerstvo. On je istakao da između Srbije i Italije postoji visok nivo razumevanja.

Italija je jedna od velikih zemalja EU koja je imala najviše razumevanja za sve teškoće sa kojima se Srbija suočavala svih ovih godina i uz to, uvek je bila protiv novog uslovljavanja Srbije, rekao je Dačić.

U tom smislu dugujemo Italiji veliku zahvalnost", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, i u ekonomskom smislu postoje veoma razvijeni odnosi, a Italija je treći spoljnotrgovinski partner Srbije.

Cilj je da se obim spoljnotrgovinske razmene još više poveća, rekao je Dačić i za februar najavio sednicu italijansko-srpskog Poslovnog saveta u Beogradu.

Glavna ideja je da tokom naredne godine dođe do realizacije značajnih investicija u Srbiju, rekao je premijer, još jednom naglasivši da to nema nikakve veze sa preseljenjem italijanskih fabrika iz Italije u druge zemlje.

"Srbija ne igra na tu kartu.Naprotiv, sa Italijom želimo dobre odnose i ne želimo da italijanski radnici misle da im otimamo radna mesta. Ovde je u pitanju stvaranje nekih novih dodatnih vrednosti", istakao je Dačić.

Premijer Srbije je juče imao i sastanak sa predstavnicima italijanskog privrednog kluba.

"Bilo je 15 najistaknutijih privrednika Italije. Dogovorili smo se da ih u februaru primim u Vladi Srbije i da se bavimo konkretnim realizacijama projekata", rekao je on.

Dačić je rekao i da očekuje da će u narednim nedeljama biti završena i ratifikacija energetskog sporazuma sa Italijom.

Razgovorom sa Napolitanom Dačić je završio posetu Rimu.

Premijer je, pored susreta sa italijanskim državim vrhom, juče učestvovao i na ministarskom sastanku 81. Generalne skupštine Interpola.

Dačić će danas posetiti kompaniju "Beneton" u Trevizu kako bi sa rukovodstvom razmotrio mogućnost za proširenje saradnje i novih investicija.

Podsetivši da ova italijanska kompanija ima investiciju od 40 miliona evra u Srbiji, Dačić je novinarima u Rimu rekao da će u Trevizu razgovarati o proširenju investicija.

Premijer će sa rukovodstvom "Benetona" razgovarati i o mogućnosti izgradnje distributivnog centra u Srbiji za jugoistočnu Evropu.

On se juče sastao i sa šefom italijanske diplomatije Đuliom Tercijem, kao i sa ministrom spoljnih poslova Vatikana monsinjorom Dominikom Mambertijem.

U funkciji ministra unutrašnjih poslova Srbije, Dačić je učestvovao na ministarskom sastanku Generalne skupštine Interpola. Na marginama Skupštine Dačić je razgovarao sa italijanskom ministarkom unutrašnjih poslova Anamarijom Kančilijeri.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.