Dačić preti prekidom pregovora s Prištinom

Izvor: RTS, 02.Okt.2013, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić preti prekidom pregovora s Prištinom

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić prekinuće učešće u pregovorima s Prištinom, ukoliko tamošnje vlasti ne budu dozvoljavale srpskim zvaničnicima da posećuju Kosovo i Metohiju dok traje izborna kampanja, piše "Politika".

Premijer Srbije Ivica Dačić prekinuće učešće u pregovorima s Prištinom, ukoliko Priština ne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bude dozvoljavala zvaničnicima iz Srbije da posećuju Kosmet tokom izborne kampanje, preneo je list Politika na svom sajtu.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič rekla je da je Brisel u kontatktu sa obe strane.

"Radimo na razrešenju situacije. Kontakti su u toku, razgovaramo sa obe strane. U svim elementima za pripreme lokalnih izbora neophodan je konsenzus svih strana. Naš stav je da je potreban fer izborni proces koji će omogućiti da što veći broj birača izađe na izbore i glasa", rekla je Kocijančič.

Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm smatra da bi prekid pregovora Beograda i Prištine bila jako loša odluka i da je uveren da će se pronaći kompromisno rešenje.

"Čuo sam za odluku Prištine, čuo sam i za nameru premijera Ivice Dačića da upozori Brisel da bi Beograd mogao da prekine pregovore sa Prištinom. To bi bilo veoma loše u ovom trenutku", rekao je Vilhelm.

Dačićevo upozorenje usledilo je posle odluke prištinskih vlasti da mu zabrane ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, gde je planirao da poseti opštinu Štrpce.    

"Upozorio sam Brisel i ambasadore Kvinte da je odluka vlasti u Prištini skandalozna i da predstavlja udarac mirovnom procesu", rekao je Dačić u izjavi za Politiku, objavljeno je na sajtu tog lista.  

Srpski premijer je najavio da će srpske vlasti sutra razgovarati o daljim koracima i zatražiti mišljenje Evropske unije o tom pitanju.  

"Ako ja kao potpisnik Briselskog sporazuma i predstavnici Vlade koji su ga podržali i radili na njegovoj implementaciji, ne možemo na Kosovo da odemo i pozovemo Srbe da izađu na lokalne izbore, onda se postavlja pitanje svrsishodnosti mog daljeg učešća u dijalogu", ističe Dačić.

Premijer je ocenio da je ovim potezom Prištine doveden u pitanje kredibilitet Brisela pod čijim okriljem se dijalog odvija.  

Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči izjavio je da od sutra, kada počinje kampanja za lokalne izbore na Kosovu, pa do kraja kampanje 1. novembra nijednom zvaničniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio je da je odluka vlade Kosova definitivna i da se nikako ne može promeniti.

"Nemamo više šta da dodajemo onome što je rekao zamenik premijera Hajredin Kuči. Nijedan zvaničnik Srbije ne može doći na Kosovo dok se ne završi izborna kampanja", rekao je Hodžaj Tanjugu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.