Dačić predstavio ekspoze i poručio: Srbija igra na pobedu

Izvor: Blic, 30.Avg.2013, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić predstavio ekspoze i poručio: Srbija igra na pobedu

Osnovni cilj rekonstrukcije Vlade su novi zadaci koje smo pred nju postavili, da ubrzamo Srbiju, da je promenimo, a ne da Srbija bude talac međustranačkih sukoba i podele vlasti, izjavio je danas premijer Ivica Dačić u ekspozeu povodom izbora novih članova Vlade Srbije.

On je poručio da Srbija ne sme da dozvoli da bude zemlja izneverenih očekivanja i propuštenih prilika, koja i dalje vodi bitke izgubljenih ratova i naglasio da Srbija mora da igra na pobedu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Premijer je rekao da je cilj rekonstrukcije Vlade da ubrza Srbiju i da je promeni.

- Srbiji danas treba sve i treba joj odmah - rekao je Dačić.

Srbija, poručio je, ne sme da dozvoli da bude zemlja izneverenih očekivanja i propuštenih prilika, koja i dalje vodi bitke izgubljenih ratova.

- Srbija mora da igra na pobedu - konstatovao je premijer.

Dačić je poručio da je cilj koji ova država i njen narod zaslužuju modernija, efikasnija, pravednija, uređenija, poštovana, sigurna i bogata Srbija.



Četiri pretpostavke nove vizije Srbije

Nova vizija Srbije bazira se na četiri osnovne pretpostavke, a to su:

univerzalni minimum socijalne zaštite, konsolidovanje javnih finansija, korporatizacija privrede i smislena zakonska regulativa za sve to.

Dačić je objasnio da ove pretpostavke podrazumevaju da univerzalni minimun socijalne zaštite nikoga neće ostaviti na cedilu, da konsolidacija javnih finansija znači i novu poresku politiku, odnosno odgovornu državu i građane, da korporatizacija privrede uspostavlja odnos prema državnom kao prema svom i da sve to treba da prati smislena zakonska regulativa.

Podsetivši na ekspoze koji je pre 13 meseci imao pred poslanicima u Skupštini srbije Dačić je naveo da je tada obećao da će njegova vlada raditi na budućnosti zemlje i naroda, na izgradnji integralne vizije budućnosti Srbije i da ka toj budućnosti zakoračimo napred.

- Napredak, međutim, nije puko popravljanje grešaka iz prošlosti, već neprekidno kretanje ka buducnosti, i zato smo odlučili da bez pritiska opozicije, uđemo u najširu i najtemeljniju rekonstrukciju jedne vlade uu parlamentarnoj istorji Srbije - rekao je Dačić.

- To smo uradili jer nemamo pravo da budemo zadovoljni i zato što nemamo pravo da zaboravimo da je samo stalno menjanje, stalno ispravljanje, stalno poboljšavanje, jedini put do onog cilja koji ova država i njen narod zaslužuju. A taj cilj je modernija, pravednija, efinasnija, uređenija, poštovana, sigurna i bogata Srbija - naveo je Dačić.

A osnovni cilj rekonstrukcije vlade, dodao je premijer, upravo su novi zadaci koji vlade koji treba da ubrzaju Srbiju, da je promene, a ne da stalno Srbija bude talac međustranačkih sukoba i podele vlasti.

- Zato se među 11 novih članova vlade nalazi više od polovine nestranačkih ličnosti. Znam da Srbiji danas treba sve i da joj to treba odmah - rekao je Dačić.

Podsetivši da je Srbija prošla kroz istorijsku krizu u kojoj su dovedeni u pitanje naši nacionalni i državni interesi, suočena s raspadom bivše zajedničke države, ratovima, nasilnom secesijom dela tetitorije, dvotrukim standardima međunarodne zajednice, sa ekonomskim osiromašenjem i gubljenje svake perspektive, Dačić je spela da napravi "verovatno i najkrupnije korake napred".

"Ova vlada nikog nije lagala"

- Počeli smo da pregovaramo s Prištinom, otvarajući sasvim novo poglavlje za pripadnike našeg naroda na Kosovu i Metohjji. Poglavlje koje će im omogućiti da budu međunarodno priznati i prihvaćeni kao politički subjekt, i čiji glas se poštuje i uvažava, ali koji će ih istovremenio zastitti i omogućiti im normalan život, bez straha od bilo čije diominacije i nasilnog odvajanja od Srbije - kazao je Dačić.

On je naveo da je osim dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu u EU, važna i način na koji je vlada to ostvarila istakavši da je "ova vlada uspela upravo u tom načinu za razliku od svoh vlada koje su to možda želele ili nisu", ali da je u svakom slučaju uradila puno više nego bilo koja druga da se to dogodi.

- Još važnije, ova vlada nijednog trenutka nikoga, ni u Srbiji niti u svetu nije lagala. Imali smo cilj, ništa nismo krili. Učinili smo sve što smo rekli da ćemo učiniti. Na kraju, osim datuma, dobili smo još nešto, priznati smo za pouzdane partnere - rekao je premijer.

Sada je, dodao je Dačić, za svakog građanina i za vladu na redu teži i važniji deo, jer Evropa je pred vratima, ali još nije u Srbiji.

- Onoliko koliko budemo u stanju da budemo Evropa, toliko će i Evropa biti ovde. U svakom selu, u svakoj glavi i to kao sistem vrednosti, kao skup pravila, zakona, izgrađenosti institucija. To je sledeći orioritet ove vlade. To je cilj koji moramo da ostvarimo - naveo je premijer.

Ekonomski oporavak nacionalni prioritet

Kao nejveći problem Dačić je označio tešku ekenomsku situaciju, a ekonomski oporavak kao nacionalni prioritet.

- Mora se zaustaviti ekonomske urušavanje zemlje - kazao je Dačić i naveo neke parametre koji nas sada oslikavaju u toj oblasti, kao i planove za naredni period.

Istakavši i neke pozitivne pomake, poput povećanja uzvoza, ibnfklacije koja je stavljena pod kotrolu, aranžmana "Jata" sa Etihadom, on je ukazao da su srpske javne finansije i pribvredni sistem u veoma teškom, alarmantnom stanju, zbog čega je neophodno da u ovoj obasti dođe do promene u načinu na koji se vodi ekonomska politika, što je podrazumevalo i promene u strukturi vlade priklikom rekonstrkcije.

- Cilj je hrabrim i odmerenim potezima izvesti srpsku ekonomiju i državne finasije na put dugoročne održivosti. Mora da dođe do stabluizacije javnih finansija i ekonomskog sistema, kreiranja održivog i povoljnog pislovnog okruženja i stimulisanja iodrživog ekonomnskog rasta keroz aktivnu razvoju politiku - naveo je on

Nabrajajući četiri glavne pretpostavke za novu viziju Srbije Dačić je napomenuo da je u svemu tome veoma važno da se uspostavi otvoreni dijalog sa privredom, udruženjima, sindikatima, stručnom javnošću, naučnim krugovima i predatvnicima međunarodnih institucija.



I razvoj i štednja

Strategija razvoja Srbije mora da bude zasnovana na onome što Srbija ima i što predstavlja našu komparativnu perdnost, a to su poljoprivreda i prehrambena industrija, emnergetika i infrastruktura, kao i automobilska industrija i informacijone tehnologije, istakao je Dačić.

- To su grane od kojih treba očekivati da počnu novi investicioni ciklus - rekao je on i naglasio da je dilema "razvoj ili štednja" lažno pitanje, jer je nama neophodno i jedno i drugo.

- Jedino je rešenje u smanjivanju neracionalne potrošnje, smanjivanju birokratije i eliminisanju nepotrebnih troškova države, a s druge strane u povećanju investicione potrošnje kako bi se podstakao razvoj i povećalo zapošljavanje, uz socijalnu odgovornost u pogledu zaštite najugroženijih slojeva stanovništva - kazao je Dačić.

Osim privrede, potrebno je razvijati i ostale oblasti u društvu, zbog čega je rekonstrukcija obuhvatila mnoge sektore i resore, a kad je reč o otpočinjanju pregovora sa EU premijer je istakao da je to postignuće razlog da pogledamo šta možemo da uradimo još bolje.

- To je jednostavno neminovnost, posledica i to dobra, naše promenjene svesti i spremnosti da dobar rezultat, istog trenutka kada ga postignemo, zamenimo novim ciljem. Taj novi cilj je drugačija Srbija, promenjeni inženjering na koji način ukuoni sistem funkcioniše, politika bez maske - rekao je Dačić.

- Osnovni cilj rekonstrukcije Vlade su upravo ti novi ciljevi i zadaci, koji su sudbinski za budućnost Srbije - zaključio je on.

Premijer je zatim predstavio članove Vlade i pozvao poslanike da glasaju za njen novi sastav.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Srbija mora da igra na pobedu

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Avg.2013

BEOGRAD - Dačić dalje navodi da su novi zadaci rekonstruisane vlade da se Srbija ubrza i da se promeni a ne da bude talac međustranačkih sukoba i političkih podela.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.