Dačić pozvao EU da razmotri jaču ekonomsku podršku regionu

Izvor: Politika, 08.Maj.2014, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić pozvao EU da razmotri jaču ekonomsku podršku regionu

SOLUN/BEOGRAD –Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na sastanku šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana da je „ekonomska situacija u Srbiji, kao i u celom regionu vrlo složena” i pozvao EU da razmotri „izraženiju ekonomsku i finansijsku podršku regionu”.

„Ovaj cilj mogao bi biti postignut i kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preraspodelu sredstava finansijske podrške na način koji bi omogućio da se deo sredstava koji je namenjen za države članice dodeljuje i tokom procesa pristupanja EU. Uvereni smo da ovo ne bi bio samo trošak za EU i njene građane, već bi, naprotiv, doprinelo daljoj političkoj stabilizaciji i ekonomskom razvoju regiona, čime bismo ostvarili obostranu korist i za Zapadni Balkan i za EU”, rekao je Dačić na sastanku u Solunu.

Dačih je naglasio da je punopravno članstvo u EU prvi prioritet nove Vlade Srbije koja je opredeljena da okonča pristupne pregovore do kraja svog mandata 2018 i očekuje da bi 2020. Srbija mogla da postane punopravna članica.

U raspravi na temu „2004-2014: Deset godna od proširenja i evropska integracija Zapadnog Balkana” Dačcić je istakao da u nastavku procesa proširenja EU Srbija očekuje da svaka zemlja napreduje prema učinku i prema ostvarenim reformama.

„Ne očekujemo 'gledanje kroz prste', ali takođe, smatramo i da bi bilo kontraproduktivno insistiranje na veštačkom ujednačavanju tempa evropskih integracija drzava aspiranata. Očekujemo da će države regiona nastaviti da podržavaju jedna drugu i da će očuvati trend solidarnog pristupa na putu evropskih integracija”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je da je Srbija „spremna da se uhvati u koštac sa zahtevnim društvenim i ekonomskim reformama” i da veruje da će „novi pristup EU, koji je predvideo otvaranje najtežih poglavlja 23 i 24 na samom početku pregovaračkog procesa, doprineti bržoj transformaciji države i društva i ubrzanju pregovaračkog procesa”.

Dačić je ocenio da je dosadašnji proces proširenja EU doprineo njenom prosperitetu i da su se „prilike u regionu značajno promenile od Solunskog samita iz 2003” kada je Zapadni Balkan dobio evropsku perspektivu, ali da ga „brinu glasovi i ideje” da je neophodno usporavanje daljeg proširenja Unije.

„Zahvaljujući evropskoj perspektivi, sva otvorena pitanja u regionu ” od pitanja vezanih za izbeglice, do graničnih i drugih problema ” rešavaju se dijalogom. U tom smislu, evropska perspektiva je suštinski doprinela unapređenju regionalne saradnje, koja se ostvaruje kroz učešće u brojnim regionalnim inicijativama”, rekao je Dačcih.

Evropska perspektiva, prema Dačićevim rečima bila je i ključni faktor koji je omogućio uspeh dijaloga Beograda i Prištine, što pokazuje da politika proširenja i dalje predstavlja snažnu motivacionu snagu na Zapadni Balkan.

Dačić: EU namenila milijardu evra za Zapadni Balkan do 2020.

SOLUN – Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će EU, kroz pretpristupne IPA fondove, do 2020. godine dati milijardu evra zemljama Zapadnog Balkana, a da će, odvojeno, u regionalne projekte biti uloženo još 10 milijardi evra.

Dačić je rekao da je o tome bilo reči na radnom sastanku šefova diplomatija zemalja Zapadnog Balkana i evropskog komesara za proširenje Štefana Filea u Solunu.

„Jedan od nekoliko prioriteta u oblasti energetske i transportne politike jeste Koridor 10, kako su napisali u zaključicma, od Zagreba do Grčke”, dodao je on.

Dačić je kazao i da je na ministarskom sastanku EU-Zapadni Balkan još jednom reafirmisan princip potrebe da ceo region bude integrisan u EU i da su sve zemlje članice EU podržale taj stav.

Za Srbiju je to, prema njegovim rečima, veoma bitno zbog njenog strateškog cilja da postane članica EU do 2020. godine.

Agencije

objavljeno: 08.05.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić pozvao EU da razmotri jaču ekonomsku podršku

Izvor: Mondo, 08.Maj.2014

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio jena sastanku šefova diplomatija EU i da je "ekonomska..

Nastavak na Mondo...

Dačić pozvao EU da jače ekonomski podrži region

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2014

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na sastanku šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana da je ekonomska situacija u Srbiji, kao i u celom regionu vrlo složena i pozvao EU da razmotri izraženiju ekonomsku i finansijsku podršku regionu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.