Dačić potvrdio pojačanu bezbednost

Izvor: B92, 21.Jun.2010, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić potvrdio pojačanu bezbednost

Beograd -- Ministar policije Ivica Dačić potvrdio je da je stepen bezbednosti tokom njegove posete Banjaluci bio podignut na viši nivo "zbog izvesnih saznanja".

"To su operativna saznanja koja ne treba da budu u tolikoj meri predmet novinarskih članaka", rekao je Dačić u "Galenici", gde je prisustvovao otvaranju pogona.

Dačić je naglasio da "oko toga (podizanja nivoa bezbednosti) ne treba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << praviti veliku famu", jer je "to rizik njegovog posla".

Ovu informaciju nije potvrdila ni policija u Banjaluci. Pojedini beogradski mediji objavili su da su saradnici odbeglog Darka Šarića, koji je optužen za šverc kokaina, planirali atentat na Dačića u Banjaluci.

Razlog privođenja na informativni razgovor Zorana Ćopića i Dražena Golemovića, poslovnih partnera narko-bosa Darka Šarića i dalje je misterija.

Željko Domazet, zamenik načelnika centra za javnu bezbednost u Banjaluci potvrdio je za B92 da su Čopić i Golemović privedeni, ali nije želeo da kaže da li je razlog Ćopićevog hapšenja planiranje atentata na ministra policije Ivicu Dačića.

"Što se tiče privođenja dva lica Ćopić – Golemović, centar za javnu bezbednost može da se se obrati javnosti i da kaže da smo mi ta lica priveli za vikend u subotu, ali da zvaničnih zahteva vezano za ta dovođenja nismo imali niti od jednog od pravosudnih organa Bosne i Hercegovine i zemalja u orkuženju, a i sam karakter razgovora koji je vođen na okolnosti njihovog dovođenja mislim da nisu od značaja za celokupnu javnost", objašnjava on.

Ni ministar Daćić nije potvrdio da li je na njega planiran atentat tokom njegovog boravka u Banjaluci.

Međutim, lično Zoran Ćopić izjavio je za "Blic" da je bio šokiran kada su mu u policijskoj stanici rekli da je planirao ubistvo Dačića. On je rekao da je saslušanje trajalo šest sati i da je potom pušten kući.

Direktorka instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Leposava Kron objašnjava da se svaki pokušaj ubistva ili glasina o atatntatu moraju ozbiljno shvatiti, pošto je njihov cilje ometanje saradnje zemelja u regionu protiv organizovanog kriminala.

"Njima ta dobra saradnja ne odogovara, da li je reč samo o glasinama ili o nečem što se realno zbiva, nije na nama da nagađamo, mi želimo da su u pitanju samo glasnine ali države treba ozbiljno da uzmu u obzir svaku pretnju ubistvo", kaže ona.

I dok policija ne utvrdi da li je Darko Šarić organizovao atentat kako bi omeo istragu protiv njega, spekuliše se da je narko-bos počeo da uklanja "nezgodne svedoke".

Naime, nezvanično se spekulisali da je Dragan Dudić, zvani Fric, jedan od Šarićevih saradnika ubijen u Kotoru po njegovom nalogu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.