Izvor: RTS, 22.Okt.2021, 14:37

Dačić očekuje promenu Ustava do sredine februara

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kojoj je prisustvovao i deo opozicije, da procedura izmena Ustava u oblasti pravosuđa, uključujući i održavanje referenduma, treba da bude završena do sredine februara iduće godine, odnosno u ovom sazivu Skupštine.
Ivica Dačić je na sednici skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo istakao da je Venecijanska komisija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 15. oktobra dala pozitivno mišljenje na ustavne amandmane što je, kako je rekao, bio važan korak za nastavak procedure.

Dačić je dodao da bi sada, na nekoj od narednih sednica Venecijanske komisije, Srbija trebalo da dobije mišljenje o Nacrtu zakona o referendumu.
"Bila bi katastrofa da proces ne završimo zbog Zakona o referendumu. Moramo da uradimo sve da bi taj predlog zakona o referendumu dobio pozitivnu ocenu", ukazao je Dačić.
On je kazao da je tempo kojim se ide dosta dobar, te ponovio da se izmene Ustava odnose samo na oblast pravosuđa, a njima se predviđa da sudije i tužioce više ne bira Parlament.
Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević najavila je da će sledećeg utorka biti održana još jedna sednica odbora na kojoj će biti usklađen sa preporukama Venecijanske komisije i predlozima koje je opozicija danas dala na sednici.
"Još jednom ćemo uputiti Venecijskoj komisije tekst na hitno mišljenje posle čega će biti usvojen konačan tekst akta o promeni Ustava", rekla je Jelena Žarić Kovačević.
I deo opozicije u raspravi o izmenama UstavaNa sednicu odbora u dogovoru sa Venecijanskom komisijom pozvana je i vanparlamentarna opozicija, odnosno učesnici međustranačkog dijaloga, sa učešćem evroparlamentaraca i bez njih, ali odazvalo se samo nekoliko.
Sednici su prisustvovali predstavnici Srpske radikalne stranke, Dosta je bilo, Građanskog demokratskog foruma, Demokrata Srbije, Zdrave Srbije.
Zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj kritikovao je što se Ustav menja kako bi se ispunila obaveza prema međunarodnim organizacijama, navodeći da bi promena Ustava trebalo "da sazri prvo u srpskom društvu".
Upitao je i kako se došlo do zaključka da će promene Ustava doprineti povećanju investicija u našu zemlju.
Govoreći o tome da se sudije više neće birati u skupštini, Šešelj je kazao da izbor sudija u parlamentu garantuje transparentnost, jer se sve odvija pred očima javnosti.
Odbacio je argument da se promenom načina izbora sudija smanjuje politizacija sudstva, jer, kako kaže, skupština je po pravilu heterogena, bez obzira na trenutno stanje.
Ranije danas, lider Dveri Boško Obradović rekao je da neće prisustvovati sednici, jer se, kaže, Dveri protive promeni Ustava u skupštini bez opozicije.
Slično je rekao i predsednik DS Zoran Lutovac, ukazujući na to da se "u nelegitimnom parlamentu ne može raspravljati o promenama Ustava".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ZAVRŠNI DOKUMENT O IZBORNIM USLOVIMA Sutra dijalog u Skupštini Srbije bez posrednika, učestvuje i Vučić

Izvor: Blic, 22.Okt.2021

Na sutrašnjem sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez predstavnika EU na kojem će, kako je najavio predsednik Skupštine Ivica Dačić, učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje se da vlast i opozicija dođu do završnog dokumenta o poboljšanju izbornih uslova.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.