Dačić očekuje lakše pregovore o ukidanju britanskih viza

Izvor: Blic, 18.Mar.2010, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić očekuje lakše pregovore o ukidanju britanskih viza

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Londonu da je pokrenuo pitanje otpočinjanja dijaloga o ukidanju britanskih viza za naše građane, izrazivši očekivanje da će ti razgovori u budućnosti biti mnogo lakši. Ministar policije Ivica Dačić

"Rečeno mi je da će 2011. biti ponovo preispitivanje statusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << viznog režima u odnosu na određene države sa kojima to još nije urađeno", izjavio je Dačić posle susreta sa državnim sekretarom britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Alanom Džonsonom.

On je dodao da mu je preneto da prošlog puta kada je takva analiza rađena, u 2007. godini, Srbija nije prošla test pre svega zbog tadašnjih starih pasoša, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

"Imajući u vidu da smo ispunili sve kriterijume koji su bili važni za 'šengenski prostor' i za Evropsku komisiju i da je izdato skoro dva miliona novih biometrijskih pasoša, može se očekivati da će razgovori o viznoj liberalizaciji sa Velikom Britanijom, u narednom periodu biti mnogo lakši. Dogovorili smo se da naši eksperti već otpočnu sa sagledavanjem svih kriterijuma i uslova koje Srbija treba da ima kako bi njeni građani mogli da putuju u Veliku Britaniju bez viza", naveo je ministar.

Velika Britanija, koja je članica Evropske unije, nije potpisnica Šengenskog sporazuma, tako da se vizna liberalizacija za građane Srbije ne odnosi na tu državu.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije je od 15. marta boravio u radnoj poseti Velikoj Britaniji tokom koje je imao niz sastanaka sa zvaničnicima te države.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.