Izvor: B92, 12.Jan.2011, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Policija Srbije je multietnička"

Bačka Topola -- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao pripadnike nacionalnih zajednica da se prijave za policijsko školstvo kako bi se stvarala multietnička policija.

Pozivu su se pridružili i predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i potpredsednik Vlade Vojvodine Ištvan Pastor.

"MUP i policija treba i dalje da deluju kao servis svih građana Srbije, bez obzira na nacionalnu pripadnost", rekao je Dačić.

On je naveo da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << interes MUP-a da pripadnici svih nacionalnih zajednica učestvuju u radu policije i da se, u skladu s tim, obezbedi upisna politika u sistemu policijskog školstva koja će omogućiti nacionalnu ravnopravnost.

"Takođe je važno da propisi, pravilnici i uredbe koje mi donosimo budu na takav način definisani da se što više ostvaruju ne samo osnovna ljudska i građanska prava, već i specifična prava nacionalnih manjina", kazao je Dačić u Bačkoj Topoli.

Ministar policije je rekao da će biti nastavljeni uspešni programi učenja jezika sredine za policajce koji rade u mešovitim sredinama.

Egereši je rekao da je važna saradnje vojvođanske Skupštine, Vlade i MUP-a, navodeći da je dosadašnje uspešno partnerstvo doprinelo boljoj bezbednosti i smanjenju broja međunacionalnih incidenata - lane je za 10 meseci taj broj smanjen za 26 posto.

Prema njegovim rečima, od ove godine bi trebalo reformisati upisnu politiku za policijsku akademiju i policijsku obuku, što je jedan od preduslova "za što konkretnije rezultate u našem radu i delovanju".

Pastor je povećanje broja registracionih područja na Adu, Sentu, Bačku Topolu i Kanjižu koji su dobile registraciju ocenio kao važan korak u činjenju Srbije normalnom državom.

"Doživljavam to kao normalan i racionalan korak, koji je na neki način i prihvatanje naše ambicije koju smo pokrenuli ili podržali pre pola godine", kazao je on.

Odgovarajući na pitanje novinara vezano za dobijanje mađarskog državljanstva, predsednik Skupštine Vojvodine je rekao da je interesovanje vojvođanskih Mađara za ostvarivanje institucije dvojnog državljanstva, koje Srbija priznaje, veliko i da očekuje da će do kraja godine biti više desetina hiljada prijavljenih.

Na pitanje da li će mađarsko državljanstvo tražiti i njih dvojica, Egereši i Pastor su potvrdno odgovorili.

Dačić je naveo da je Srbija donela Zakon o državljanstvu koji omogućva Srbima, ma gde da žive u svetu, da mogu tražiti srpsko državljanstvo. Drugo je pitanje da li se time ostvaruje pravo na glasanje, kao i da li neko ko ima dvojno državljastvo može da radi u nekim posebnim institucijama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Važno je uključivanje manjina u rad policije

Izvor: Blic, 12.Jan.2011

BAČKA TOPOLA - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i potpredsednik Vlade Vojvodine Ištvan Pastor pozvali su danas pripadnike nacionalnih zajednica da se prijavljuju za policijsko školstvo, kako bi se stvorili uslovi za njihovo aktivno uključivanje...

Nastavak na Blic...

Dačić: Manjine, dođite u policiju!

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jan.2011

Predsednik vojvođanske skupštine Šandor Egereši i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačiću danas su pozvali pripadnike nacionalnih zajednica da se u što većem broju prijavljuju za osnovnu policijsku obuku, kao i u policijsku akedemiju...Egereši i Dačić su, kako prenose beogradski mediji,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.