Dačić na izjavu Kocijančičeve: EU da obrati pažnju

Izvor: Politika, 01.Feb.2015, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić na izjavu Kocijančičeve: EU da obrati pažnju

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je, povodom saopštenja Maja Kocijančič, portparolke komesara EU za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana, o ombudsmanu, da „to nije način komuniciranja s jednom suverenom državom kao što je Srbija”.

Kocijančič je, u saopštenju, izrazila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zabrinutost zbog optužbi nekih krugova u Srbiji da zaštitnik građana Saša Janković ugrožava nacionalnu bezbednost.

„Mislim da bi EU trebalo da obrati pažnju”, rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare, ocenivši da je to mešanje u unutrašnja pitanja jedne suverene države.

„Mi nismo vlada EU niti podružnice EU u Srbiji, nego Vlada Srbije, i ako neko ima primedbe na rad, treba da razgovara s predstavnicima Vlade, i to od strane najviših funkcionera EU”, rekao je Dačić.

Naglasivši da su i predsednik Republike i premijer i on gotovo svakodnevno u kontaktu sa raznim predstavnicima EU, Dačić je istakao da „to nije način, da se sa Srbijom tako komunicira, preko portparola”.

„Mi smo sami uveli instituciju ombudsmana, nije nam ga uvela EU, i svi problemi koji postoje treba da se ovde rešavaju”, naglasio je šef srpske diplomatije i dodao da postoje načini na koje se zajednički dolazi do toga šta treba uraditi.

„Nema potrebe da nam neko sada deli savete, mešajući se u unutrašnja pitanja. Mislim da ima mnogo drugih zemalja gde izostaje takva reakcija i to onda zaista postavlja pitanje svrsishodnosti naših razgovora sa EU”, kazao je Dačić.

On je postavio pitanje kakva je svrha razgovora premijera Srbije s komesarom Hanom ako narednog dana Hanov portparol daje izjavu „koja, na primer, možda nije bila razmatrana na tom sastanku”.

„Ja ne osporavam pravo nikome, ali Maja Kocijančič je tehničko lice i ja s njom ne želim da polemišem”, rekao je on, navevši da bi, tako gledano, direktor vladine Kancelarije za odnose s medijima Milivoje Mihajlović trebalo da reaguje na izjavu Kocijančičeve.

„To nije način komuniciranja s jednom suverenom zemljom kao što je Srbija”, zaključio je Dačić.

Srbija, kako je primetio, nije idealna zemlja, a da jeste verovatno bi već bila članica EU.

„Nisam siguran ni da su sve članice EU baš idealne zemlje... Kada bi se sad uslovi koje mi imamo za ulazak u EU primenili na 28 zemalja članica Unije, pitanje je koliko bi na kraju članica bilo”, rekao je Dačić.

----------------------------------

Teme dijaloga 9. februara verovatno primena ranijih dogovora

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će u nastavku dijaloga Beograda i Prištine 9. februara u Briselu najverovatnije biti reči o implementaciji ranije potpisanih sporazuma i njima definisanim pitanjima.

„Srbija želi da što pre bude implementiran Briselski sporazum i da se što pre konstituiše Zajednica srpskih opština, neophodna za funkcionisanje života ljudi na severu Kosova”, rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Na pitanje novinara da li će 9. februara biti reči i o pitanju imovine, Dačić je kazao da do sada to pitanje nije bilo predmet razgovora i istakao da ta tema mora da bude definisana u budućim rundama dijaloga.

„Imovina nije bila do sada predmet razgovora, i kada smo imali neka sporna pitanja, kao što je energetika, tada smo govorili da će se o tome raspravljati 2014, ali ta godina je bila praktično bez razgovora na visokom nivou zbog krize sa formiranjem Vlade u Prištini”, rekao je Dačić.

On je ukazao da će predstojeći sastanak u Briselu biti „prvi sastanak posle dugog niza meseci, prvi sastanak dva nova premijera (Srbije i Kosova) i prvi sastanak koji će voditi nova visoka predstavnica EU Federika Mogerini”, i da ne veruje da će na njemu biti reči o imovini.

„Ta tema mora da se definiše. Neko ko je, na primer, priznao Kosovo smatra da je sva imovina tamo vlasništvo Kosova. Ali tu postoje i neke obaveze. Zašto je Srbija otplatila pola milijarde evra kredita za Kosovo u proteklih 10-15 godina. Što nisu oni plaćali kredite?!... Ako se ide logikom da je sve na Kosovu kosovsko, onda je i dug kosovski”, istakao je Dačić.

On je dodao da „nije to tako jednostavno i da se to što oni predlažu nigde u svetu ne dešava, osim kad dođe neka revolucija, pa dođe do nacionalizacije fabrika i preduzeća”.

„Pitanje vlasništva je najvažnije u zapadnom političkom sistemu. Mi ovde imamo državno, privatno i crkveno vlasništvo”, rekao je Dačić i dodao da oko svega toga treba da se vodi dijalog, i to ne samo politički, već prevashodno ekonomski.

Agencije

objavljeno: 01.02.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Mi nismo podružnica EU u Srbiji"

Izvor: B92, 01.Feb.2015

Ministar Ivica Dačić izjavio je, povodom saopštenja Maje Kocijančič o ombudsmanu, da "to nije način komuniciranja s jednom suverenom državom kao što je Srbija"...Maja Kocijančič, porparolka komesara EU za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana je juče, u saopštenju, izrazila zabrinutost...

Nastavak na B92...

Izjava Kocijančič o ombudsmanu mešanje u stvari Srbije

Izvor: Beta, 01.Feb.2015

BEOGRAD, 1. februara 2015. (Beta) - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je u nedelju, povodom saopštenja portparolke u Evropskoj komisiji Maje Kocijančič o radu ombudsmana u Srbiji, da "nema potrebe da Beogradu neko deli savete, mešajući se u njegova unutrašnja pitanja"..."I ja i (premijer...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.