Izvor: Politika, 03.Feb.2013, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić čuvar Đilasa kao gradonačelnika Beograda

Da li premijer i predsednik SPS-a Ivica Dačić mora da čuva predsednika DS-a Dragana Đilasa na mestu gradonačelnika Beograda, zbog eventualne „trgovine”?

Jer ako bi Đilas otišao s mesta gradonačelnika, Dačić, koji je na gradskom nivou u koaliciji s DS-om, ne bi imao ništa za „trgovinu” s naprednjacima, s kojima je u koaliciji na republičkom nivou.

Braneći Đilasa, Dačić čuva sebi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odstupnicu u parlamentu. Možda, čuvajući Đilasa, sadašnji premijer otvara i mogućnost da i bez izbora promeni partnere u Vladi i uspostavi onu koaliciju koja je izgledala kao jedina moguća pre pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima: DS+SPS+LDP+URS.

Iako se priča o neslaganju u vladajućoj koaliciji, Đorđe Milićević, zamenik šefa poslanika, izjavio je da postoji potpuno jedinstvo unutar vladajuće koalicije kada su u pitanju nacionalni i državni interesi, evropski put, rešenje za socijalne i ekonomske probleme i borbe protiv korupcije i kriminala. On je rekao i da SPS ne doživljava slučajeve „Šarić” i „Galenika” kao udar na stranku jer veruju u institucije.

S druge strane, u proteklih šest meseci koalicioni partneri imali su više puta različite stavove o istim pitanjima, pa i kada je reč o izborima: SNS je odmah spreman za izbore, dok ostali misle da to nije dobro rešenje. SNS i SPS sporili su se oko pojedinih kadrovskih rešenja (direktor policije, pre svega), oko stolice u UN za Kosovo…

Branko Radun, politički analitičar, kaže da je Dačić između Vučića i Đilasa.

„Premijer se pozicionirao na centralno mesto i jedini je koji je sa svima u koaliciji. To mu daje veliku moć i uticaj i čini ga centralnim političkim igračem. Može neko i da postavi pitanje političkog morala, zbog toga što je sa svima u koaliciji. Ali, ta politička pozicija ne smeta ni Dačiću, ni javnosti koja nije puritanska.”

Radun smatra da, čuvajući Đilasa, Dačić pravi odstupnicu.

„Ne moraju socijalisti da budu u koaliciji samo s naprednjacima. Kad je formirana Vlada, Vučić je zavisio od Dačića, jer bez njegove stranke nije mogao da se oformi kabinet. Dačića su mnogi potcenjivali, ali se on pokazao kao dobar i politički fleksibilan igrač. Zato nije isključeno da je SPS sada na drugom mestu po rejtingu. Dačić je vešt i pregovorima je dobio podršku Brisela i Vašingtona, čime je osigurao stolicu premijera. A setimo se koliko je bilo opaski da nije u redu to što je treća stranka po rejtingu dobila mesto premijera.”

„Dačić je jedan od najiskusnijih političara, na poziciji centra, i balansira između naprednjaka i demokrata. Tačno je da održava Đilasa na mestu gradonačelnika Beograda, ali nije to samo Dačićeva odluka. I neki moćni ljudi i stranci su za Đilasa. U ovom momentu i jeste optimalno rešenje da Đilas bude gradonačelnik. Dačić može da dobije veći kolač u koaliciji u gradu, tako je u ovom momentu. Bolje imati vlast u Beogradu, jer to vredi kao tri ministarstva. Beograd vredi kao pola Vlade. Ali, tačno je i da zbog mesta gradonačelnika Đilas ne može da bude pravi opozicioni lider i to ide Dačiću u korist”, objašnjava Radun.

Milan Nikolić, sociolog, kaže da u kombinacijama sigurno postoji i ta da Dačić mora da čuva Đilasa kako bi imao nešto za trgovinu sa naprednjacima.

„Međutim, dolaskom Đilasa na čelo DS-a, partija ima oko 15 odsto podrške građana, a naprednjaci oko 36 odsto. Demokrate su krenule ka dnu i dok je tako, isplati se da Đilas ostane na mestu gradonačelnika.”

Nikolić kaže da, iako je Đilas ostao na mestu gradonačelnika, zahvaljujući i Dačiću, koji bi mogao trgovati.

„Dačiću sada to nije važno, već ovo što se događa sa Šarićem i optužbe da je neko iz njegovog bivšeg kabineta imao veze s njim. Izgleda da je Šarić već u rukama neke strane policije i da već priča, a to nikome ne odgovara. Dominiraju strani interesi i završnica priče o Kosovu, što je Dačićev zadatak, a to nekima ne odgovara ovde u Srbiji.”

Ognjen Pribićević, iz Instituta društvenih nauka, slaže se s tezom da Dačić čuva Đilasa zbog „trgovine”, ali smatra da ga čuva i zbog toga što je potpuno otvoreno da li će ove godine biti izbora.

„Dačić mora da pravi odstupnicu, jer ako ova Vlada padne, Đilas bi mogao biti novi partner u budućoj koaliciji. Istu relaciju prema Đilasu ima i Vučić. I Dačiću i Vučiću, Đilas bi mogao da bude partner u eventualnoj budućoj koaliciji.”

Pribićević kaže da agonija DS-a nema kraja i da se ne zna gde će završiti, ali da eventualni budući partneri ipak neće previše da oslabe demokrate.

„To je zanimljiva igra. Đilas se održava na mestu gradonačelnika ali ga krive za sve što ne valja u gradu. Sedeći na mestu gradonačelnika, Đilas proizvodi dve loše stvari, jedna je da stranka slabi a druga pominjanje njegovog biznisa. Đilas se stalno brani zbog grada i biznisa i stalno su u defanzivi, a DS ne uspeva da kanališe svoju politiku.”

Ivana Anojčić

objavljeno: 03/02/2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.