Dačić će tražiti razrešenje Ugričića; Ugričić: Podržavam Vladu, bio sam neoprezan

Izvor: Politika, 19.Jan.2012, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić će tražiti razrešenje Ugričića; Ugričić: Podržavam Vladu, bio sam neoprezan

Vlada će sutra raspravljati o upravniku Narodne biblioteke Ugričić je novinarima u Narodnoj biblioteci rekao da je neoprezno potpisao inicijativu za podršku Andreju Nikolaidisu

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će tražiti da se razreši dužnosti direktor Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić koji je podržao savetnika predsednika Skupštine Crne Gore >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Andreja Nikolaidisa, koji je u jednom autorskom tekstu, komentarišući dve decenije postojanja Republike Srpske, napisao je da bi bio „civilizacijski iskorak” aktiviran eksploziv u banjalučkoj dvorani „Borik” u vreme proslave tog jubileja.

„Može on da pozdravlja, ali iz zatvora, a ne iz biblioteke. Takve izjave imaju veze sa bezobrazlukom i ne mogu da shvatim kako neko žali što neko nije ubijen. To je podrška terorizmu”, poručio je Dačić u izjavi novinarima.

Ministar je rekao da ne može da veruje da „direktori javnih ustanova mogu da govore na taj način” i da ne može da shvati takvu političku konotaciju.

On je ukazao da bi u Americi svako ko na takav način izrazi podršku terorističkom aktu bio uhapšen „za dva minuta”.

Ministar je, govoreći na Adi Ciganliji posle tradicionalnog plivanja za Časni krst na Bogojavljenje, naglasio da je „slučaj Borik” u nadležnosti MUP-a Republike Srpske i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

On je naveo da se juče čuo sa resornim ministrom Republike Srpske Stanislavom Čađom i da nema novih informacija, odnosno da se istraga dalje sprovodi.

„Ono što je izvesno jeste da je oružje zaplenjeno, utvrđeno je ko ga je doneo, ali se sada istražuje moguća veza sa nekim pojedincima ili grupacijama”, kazao je Dačić.

Ministar je ponovio da su pretnje deo i njegove svakodnevice, odnosno da spadaju u opis posla nosilaca državnih funkcija, ali je poručio da se ne plaši. Da je tako,ne bih danas ovde bio, dodao je Dačić.

---------------------------------------

Ugričić: Podržavam Vladu i državni vrh, bio sam neoprezan

BEOGRAD – Direktor Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić izjavio je danas da podržava Vladu Srbije i državni vrh i da daje sve od sebe za promociju srpske kulture u zemlji i svetu.

Ugričić je novinarima u Narodnoj biblioteci rekao da je neoprezno potpisao inicijativu za podršku Andreju Nikolaidisu, koji je napisao da bi bio civilizacijski iskorak da je aktivirana ekplozivna naprava u hali Borik u Banjaluci prilikom obeležavanja 20. godišnjice Republike Srpske.

Upitan da li se plaši posledica jer je zatraženo njegovo razrešenje sa mesta upravnika Narodne biblioteke, Ugričić je odgovorio da je očigledno da je „javna scena u histeričnom stanju” i da su sve posledice moguće.

„Uveren sam da me većina ljudi iz vlasti i Ministarstva kulture poznaje posle ovoliko godina i da im je poznato sve što sam učinio i sa kojim motivima i vrednosnim polazištima”, rekao je Ugričić.

Ugričić je naveo da je inicijativu kolega pisaca potpisao kao podršku slobodi izražavanja i ljudskim pravima, iako se ne slaže sa Nikolaidisovim stavovima.

„Duboko sam zgrožen i šokiran bezobzirnošću tabloidnih medija. Podmetnuti su mi stavovi koji su upravo suprotni svemu za šta se zalažem i svi koji me poznaju mogu da potvrde da se gnušam terorizma i nasilja”, rekao je Ugričić.

Upravnik nacionalne biblioteke je naveo da bi „sama neverovatnost imputacija i manipulacija” svakom normalnom čoveku stavila do znanja da je reč o instrumentalizaciji i nečemu što je zlonamerno i da je uveren da će „takva uverenja prevladati”.

„Kao svaki demokrata zalagaću se da svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje čak i ako se ja sa njim ne slažem, a sa stavom Nikolaidisa se duboko ne slažem”, rekao je Ugričić.

Ugričić je naveo da je u debati na forumu pisaca „jedini i najdirektnije kritikovao” neke stavove iz Nikolaidisovog teksta, kao onaj da bi bio civilizacijski iskorak aktiviranje eksploziva u dvorani Borik u Banjaluci prilikom proslave 20. godišnjice osnivanja Republike Srpske.

Ugričić je istakao da je kritikovao i Nikolaidisov opis Crne Gore kao prozapadne i antiratne.

„Zapravo je to država koju vodi Milo Đukanović, partner Slobodana Miloševića u svim događajima u Bosni i Hrvatskoj tokom devedesetih godina”, rekao je Ugričić.

Beta

---------------------------------------

Vlada sutra o upravniku Narodne biblioteke Ugričiću

BEOGRAD – Vladi Srbije će sutra biti podnet izveštaj Ministarstva kulture na osnovu kojeg će doneti odluku o upravniku Narodne biblioteke Srbije Sretenu Ugričiću, jednom od potpisnika Proglasa Foruma pisaca u kome se traži „obustava medijske hajke na crnogorskog pisca i novinara Andreja Nikolaidisa”.

Direktor vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović rekao je, na konferenciji za novinare, posle sednice vlade, da je Ministarstvo kulture pokrenulo danas aktivnosti na ispitivanju slučaja direktora Narodne biblioteke.

„Ministar kulture Predrag Marković obavestio je vladu da je već preduzeo aktivnosti iz svoje nadležnost da se čitav slučaj ispita i u toku sutrašnjeg dana na osnovu tog izveštaja zatražiće odgovarajuću odluku od vlade”, rekao je Mihajlović.

On je dodao da će ta odluka zavisiti prevashodno od izveštaja ministra kulture.

Nikolaidis, inače savetnik predsednika crnogorskog parlamenta, u autorskom tekstu napisao je da bi aktiviranje eksploziva u dvorani „Borik” tokom proslave 20. godina Republike Srpske bilo „civilizacijaski iskorak”.

Forum pisaca, čiji je Ugričić član, u prekjučerašnjem proglasu usprotivio se „hajci na Andreja Nikolaidisa”.

---------------------------------------

Forum pisaca: Pažljivo čitati izvorni tekst Nikolaidisa

BEOGRAD – Forum pisaca dva dana posle proglasa javnosti u kome se oštro suprotstavio „medijskoj hajci i pozivu na linč” na crnogorskog pisca i novinara Andreja Nikolaidisa, uputio je danas nov proglas javnosti u kome poziva na pažljivo i razložno čitanje izvornog teksta Nikolaidisa i saopštenja Foruma.

„Nakon apela Foruma pisaca da se u celosti objavi tekst crnogorskog pisca i novinara Andreja Nikolaidisa, dominantna reakcija medija u predizbornoj groznici jeste da se pojedini potpisnici i članovi Foruma pisaca, pre svega Sreten Ugričić, prikažu kao oni koji podržavaju terorizam, a ne kao zagovornici elementarnih ljudskih i autorskih prava. Ponovo je u pitanju spinovanje i selektivno citiranje”, izjavio je Tanjugu pisac Filip David, jedan od potpisnika saopštenja Foruma pisaca. David je kazao da „Srbiju ugrožava pre svega loša spoljna i unutrašnja politika a ne neko spolja”.

„Mogu samo da ponovim reči Svetislava Basare o 'ofucanoj teoriji zavere' i da (premijera Zorana) Đinđića nisu ubile nekakve antisrpske snage van zemlje, nego oni koji su se proglašavali za najveće srpske patriote i rodoljube”, rekao je David.

Tanjug

objavljeno: 19.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.