Dačić: Ukinuti dodatak diskutabilno

Izvor: B92, 15.Avg.2010, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ukinuti dodatak diskutabilno

Gračanica -- Vicepremijer Ivica Dačić izjavio u Gračanici da je odluka Ustavnog suda o ukidanju kosovskog dodatka diskutabilna, kao i da Vlada mora razmotriti posledice.

On je kazao da Vlada Srbije treba da nađe novi model za pomoć kosovskim Srbima i ostalima koji poštuju državu Srbiju.

"Ukoliko Srbija digne ruke od Kosova i ne posvećuje pažnju Srbima i ukoliko Srbi ne ostanu na Kosovu, sigurno je da druge države neće mnogo više zanimati ni ovo pitanje", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kazao je Dačić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova.

Dačić je rekao da se usuđuje da komentariše odluku Ustavnog suda, budući da se, kako je rekao, nalazi na Kosovu.

"Mislim da Vlada Srbije mora veoma ozbiljno da razmatra posledice i konsekvence koje dolaze nakon donošenja odluke Ustavnog suda i da se one dobro analiziraju", rekao je Dačić.

Podsetivši da u vreme donošenja odluke o uvođenju kosovskog dodatka nije bio na vlasti, niti partija kojoj pripada, Dačić je rekao da su slični dodaci za Kosovo izdvajani i nekoliko decenija unazad.

"Ta odluka je doneta zbog specifičnosti situacije i teških uslova rada i života na Kosovu", dodao je on.

"Kada bi Ustavni sud sa lakoćom mogao da poništi odluku takozvanih privremenih kosovskih oragana o nezavisnosti Kosova, što predstavlja flagrantno kršenje Ustava Srbije, onda bi mogao da kažem da je ovakva odluka razumljiva. Ovako, imajući u vidu što posledice odluke Ustavnog suda ne mogu da utiču na faktičku situaciju na KiM, jer Srbija nema vlast na delu svoje teritorije, baš zato je ova odluka dosta diskutabilna i može da izazove različite konotacije", smatra Dačić.

Konotacija ne sme da bude da Srbija time stavlja do znanja da je ovo pitanje više ne zanima, rekao je on.

"Nama je interes da Srbi i svi oni koji poštuju Srbiju ostanu da žive i rade na Kosovu i u ovako teškim uslovima kada su im ugroženi životi... Vlada Srbije treba dobro da sagleda posledice i pronađe nove mahanizme kako bi podstakla ljude da ovde žive i rade", kazao je Dačić.

On je rekao da odluka Ustavnog suda "nije samo politički bitna, već i ekonomski, kako bi ljudi mogli da obezbede budućnost za svoju decu".

Dačić je danas sa saradnicima posetio manastire Gračanica i Banjska povodom obeležavanja slave Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.