Dačić: Uhapšeno pet osoba u Srbiji i jedna u BiH

Izvor: Blic, 29.Avg.2010, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Uhapšeno pet osoba u Srbiji i jedna u BiH

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je u zajedničkoj akciji policija Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske zbog šverca eksploziva i oružja u našoj zemlji uhapšeno pet osoba, a u BiH jedna, koja je bila prodavac tog eksploziva, navodi Tanjug.

Dačić je rekao da je zaplenjeno 15 kilograma plastičnog eksploziva, šest ručnih bombi, dva pištolja i četiri mehanizma >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za aktiviranje eksploziva, prenela je Beta.

Kao organizator i naručilac eksploziva iz Srbije osumnjičen je Svetolik Đ. a uhapšeni su i Miodrag M. Nikola V. Marko V. i Marko Đ.

Ministar unutrašnjih poslova nije naveo konačan broj uhapšenih u toj akciji i dodao da su pretresi u toku.

"Ovaj eksploziv nije bio namenjen nekoj posebnoj akciji, ali sigurno ne bi služio za krivolov i pecanje", rekao je Dačić.

Zaplenjene eksplozvne materije i oružja ukazuje da su mogli da posluže i za neku kriminalnu ili terorističku aktivnost, naveo je ministar, dodajući da je akcija trajala nekoliko meseci da su osumnjičeni uhapšeni prilikom isporuke eksploziva.

"To je veoma opasna grupa i dobro je da je taj lanac prekinut", rekao je Dačić.

On je precizirao da su uhapšene osobe iz Srbije naručile eksploziv i oružje radi verovatno dalje prodaje, dok je osoba koja je uhapšena u BiH bila prodavac.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su Foči Milenka Topalovića (39), zbog sumnje da je krijumčario oružje.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da su pravosudni organi Srbije od ovog tužilaštva zatražili pomoć u akciji presecanja kanala krijumčara oružja i eksploziva, ali zbog dogovora pravosudnih institucija BiH i Srbije nije mogao da iznese više detalja o samoj akciji.

Dačić je prethodno otvorio prostorije za upravne poslove u Policijskoj upravi (PU) Bajina Bašta, a potom će učestovati na splavaranju od Perućca do Rogačice.

PU u Bajinoj Bašti sa Dacićem je obišao i direktor policije MIlorad Veljović.

Vasić: U RS nema uhapšenih u vezi šverca oružja

Policija Republike Srpske, u okviru akcije presecanja krijumčarenja oružja i eksploziva, nije uhapsila nijednu osobu, i sve informaicje u vezi toga razmenjuju sa kolegama iz Srbije, rekao je danas novinarima direktor policije RS Gojko Vasić.

On nije mogao da otkrije više detalja u vezi ove kacije, koja se sprovodi zajendo u saradnji s policijom Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.