Dačić: U Beogradu sa radikalima

Izvor: Politika, 26.Maj.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: U Beogradu sa radikalima

Lider socijalista izjavio da će u srpskoj prestonici SPS praviti koaliciju sa SRS-om, ali G17 plus najavio da onda zbog toga neće u novu srpsku vladu sa socijalistima

Kraj neizvesnosti oko formiranja Vlade Srbije i „pravljenja” koalicija kao da je počeo da se nazire sinoć i to upravo oko formiranja gradske vlasti u prestonici. Međutim, sudeći po prvim izjavama i reakcijama suprotnog „tabora” agonija oko konačnog ishoda biće nastavljena i u narednim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << danima. Zasluga za početak kraja neizvesnosti, pripada upravo predsedniku Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću koji je izjavio sinoć Tanjugu da je Predsedništvo stranke prihvatilo predlog sporazuma koalicije SPS-PUPS-JS s koalicijom DSS-NS i Srpskom radikalnom strankom o formiranju vlasti u Beogradu, i da će ga uputiti Gradskom odboru SPS-a. „Predsedništvo SPS-a donelo je odluku da, u skladu sa svojim statutarnim ovlašćenjima, da saglasnost na predlog koalicionog sporazuma SPS-PUPS-JS sa DSS-NS i Srpskom radikalnom strankom na nivou Beograda i da ga uputi na odlučivanje Gradskom odboru Socijalističke partije Beograd”, rekao je Dačić.

Inače,prošle sedmice Izvršni odbor Gradskog odbora SPS-a prihvatio je principe budućeg koalicionog sporazuma o formiranju vlasti u Beogradu s radikalima i koalicijom DSS-NS.

O tome je trebalo da konačnu odluku donese Predsedništvo stranke, kako bi se, posle toga, moglo pristupiti njegovom potpisivanju. Nakon sinoćne izjave Dačića odmah se oglasilo i Predsedništvo G17 plus, koje je prema pisanju Bete, jednoglasno odlučilo da predloži Glavnom odboru stranke da ne prihvati učešće u Vladi Srbije sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) ako socijalisti formiraju vlast u Beogradu sa radikalima.

Kako je Beti rekao šef pres službe G17 plus Nikola Papak, Glavnom odboru G17 plus biće predloženo da ne prihvati učešće u vladi sa SPS-om ako socijalisti podrže Aleksandra Vučića ili bilo kog kandidata SRS-a kao gradonačelnika Beograda.„Beograd je prestonica evropske Srbije i motor njenog razvoja i zbog toga G17 plus neće učestvovati u republičkoj vladi sa onima koji bi na bilo koji način kočili razvoj Srbije”, rekao je Papak. Inače, ostatak političke scene Srbije u toku jučerašnjeg dana se slabo izjašnjavao o budućoj vladi, naravno, osim Vojvođana koji su juče još birali predstavnike svoje buduće vlasti. Jedan od onih koji su svoje birače a i predstavnike medija podsećali da veliki posao posle izbora – odluka o mandataru Vlade Srbije i imenovanju poslanika za republički parlament – još nije okončan, bio je član Glavnog odbora G17 plus Vlajko Senić. Ovaj funkcioner je izjavio da bi Srbija trebalo što pre da dobije proevropsku vladu kako „bismo konačno krenuli da sprovodimo politiku za koju smo dobili većinsku podršku na izborima”.„Nedopustivo je da (Vojislav) Koštunica kao najveći gubitnik ovih izbora koči Srbiju i čini sve da ostane na vlasti po svaku cenu gazeći volju građana i osnovna demokratska pravila”, navodi Senić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je podsetio da je DSS na parlamentarnim izborima dobila 200.000 glasova manje, kao i 17 poslaničkih mandata, da je u Vojvodini ta stranka jedva prešla cenzus i naveo da i pored „takvih katastrofalnih rezultata Koštunica grčevito pokušava” da ostane na vlasti.Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić otputovao je juče u Brisel, gde će da predvodi delegaciju na skupu „Dostizanje evropske perspektive jugoistočne Evrope”, 26. i 27. maja, saopšteno je iz njegovog kabineta.U radu skupa, napisano je medijima, učestvovaće svi predsednici parlamenata zemalja regiona, predsednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Petering, komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren i predsednik Evropske komisije Hose Manuel Barozo.

Da bi Republička izborna komisija završila svoj deo obaveza posle izbora neophodno je da za najviše četiri dana dobije iz stranaka i koalicija, koje su na parlamentarnim izborima osvojile poslanička mesta, imena kandidata kojima će te mandate poveriti.Ukupne rezultate izbora RIK je saopštio 20. maja posle ponovljenog glasanja na tri biračka mesta, tako da taj rok ističe 30. maja.

Ukoliko bi se desilo da stranke prekorače rok i ne odrede svoje poslanike, zakonom je utvrđeno da u tom slučaju RIK određuje imena prema redosledu kandidata sa izbornih lista.

Inače, da se podsetimo da su se na parlamentarnim izborima nadmetale 22 izborne liste sa ukupno 3.137 kandidata.Mandate su osvojili: lista „Za evropsku Srbiju” 102, SRS 78, Koalicija DSS –NS 30 mandata, SPS – PUPS – JS 20, LDP 13, a Mađarska koalicija četiri mandata. „Bošnjačka lista za evropski Sandžak” dobila je dva mandata, a „Koalicija Albanaca Preševske doline” jedan mandat.

Predstavnici stranaka navode da su različiti kriterijumi koji će odlučivati o tome kome će mandat pripasti – od ličnog ugleda do potrebe stranke.

Oni, međutim, najavljuju da će voditi računa o adekvatnoj zastupljenosti žena u parlamentu, kao i o regionalnoj zastupljenosti poslanika.

Prema Ustavu, prvu sednicu Skupštine Srbije zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, u ovom slučaju Oliver Dulić, i to najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora, odnosno do 19. juna.

G. B. – R. P.

------------------------------------------------------------

Dinkić uveren u vladu ZES – SPS

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je sinoć da je gotovo siguran da će novu vladu formirati lista „Za evropsku Srbiju” i koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije. „To je moja prognoza sa 99,99 odsto verovatnoće, ali potpuno subjektivna”, rekao je Dinkić za televiziju B92.

Dinkić je rekao da to uverenje temelji na osnovu onoga što „čuje, vidi, razume i oseća” iz javnih nastupa predstavnika koalicije SPS – PUPS – JS, ali i u direktnim razgovorima s vrhom koalicije oko socijalista. „Verujem u pregovore koji će se intenzivirati od ove nedelje, a koji će verovatno biti najintenzivniji za dve nedelje nakon glavnih odbora stranaka”, rekao je Dinkić.

On je izrazio uverenje da će tokom juna biti izabrana evropska vlada i da će na prvoj narednoj sednici Skupštine Srbije biti ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU za koji će glasati 142 poslanika.

Beta

------------------------------------------------------------

DS: Koalicije se potvrđuju u Skupštini Srbije

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je sinoć da na najave da je postignut sporazum o formiranju koalicije u Beogradu, s radikalskim gradonačelnikom na čelu, treba gledati s rezervom, budući da će o konačnim koalicijama moći da se govori tek kad one budu potvrđene u Skupštini Srbije. „Do tada bi sve stranke na političkoj sceni trebalo da obrate pažnju na poruku koju su im građani poslali i na izborima u Republici, i na ponovljenim izborima u Beogradu, i konačno u drugom krugu izbora u Vojvodini”, rekla je Trivanova.

Prema njenim rečima, nijedan partijski dogovor ne može da skrene pažnju s poruke koju su građani Srbije uputili u drugom krugu pokrajinskih izbora u Vojvodini, a to je da apsolutno žele stabilnu evropsku vladu i da njihova volja bude poštovana.

„Apsolutna pobeda u Vojvodini, nezapamćeni rezultat liste 'Za evropsku Srbiju' i podjednako nezapamćeni poraz radikala i DSS-a, koji se dogodio upravo nakon najave njihove koalicije i mogućnosti da Srbija dobije takvu vladu, jeste odgovor građana da oni ne žele nikakvu vlast koja počiva na aritmetici i vlastoljublju, nego vladu koja ima program i viziju, i koja će zemlju uvesti u EU”, kazala je Trivanova.

Tanjug

[objavljeno: 26/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.