Dačić Tadiću: A Kosovo, martovski pogrom i Gadafi?

Izvor: B92, 22.Feb.2016, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić Tadiću: A Kosovo, martovski pogrom i Gadafi?

Beograd -- U političkoj zloupotrebi tema ništa nije sveto, čak ni izgubljeni životi, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zbog optužbi nekih predstavnika opozicije.

"Ova Vlada Srbije ostaće, pored ostalog, upamćena i po tome što je neprestano bila pod preispitivanjem. To nikako nije bio slučaj kad su vladu vodili oni koji danas nemaju elementarnu saosećajnost sa žrtvama, njihovim porodicama i državom", naveo je Dačić u izjavi za javnost.

"Te >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ranije vlade, čiji lideri danas sa margine političkog života traže ostavke premijera i ministra spoljnih poslova, nisu čak ni pomišljale da urade nešto slično, čak ni onda kada su životni interesi Srbije bili dovedeni u pitanje, kao na primer, kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost i kada je za vreme njihove vlasti više od 80 zemalja to priznalo", naveo je Dačić, saopštio je MSP.

"A prethodno, dok je Tadić bio ministar odbrane, u martovskom pogromu na Kosovu i Metohiji ubijeno je 16 Srba, ranjeno više od 900, četiri hiljade je proterano, spaljeno 935 srpskih kuća i 35 pravoslavnih crkava. I sve to nije bilo dovoljno za ostavke", konstatovao je Dačić.

"Borisu Tadiću bi zato bilo bolje da objasni kako su orden koji je dobio od Gadafija, kao i njegovo učešće na vojnoj paradi u Tripoliju povodom 40 godina Gadafijeve revolucije, na koju je poveo i vod Vojske Srbije, dok je ceo svet bio u isto vreme na obeležavanju 70 godina od početka Drugog svetskog rata, kao i njegova četiri susreta u Libiji sa Gadafijem za pet godina, čime se tada javno hvalio, doprineli međunarodnom ugledu Srbije i bezbednosti Srba u Libiji posle Gadafija", naveo je Dačić.

On je rekao da bi "Borku Stefanoviću, koji je od 3. septembra 2007. bio šef kabineta ministra Vuka Jeremića, a od 26.avgusta 2011. i politički direktor ministarstva spoljnih poslova sve do 1. maja 2013, bilo bolje da objasni zašto nisu zatvorili ambasadu tada 2011. godine, kada je rat počeo i bio najžešći, kada su posle pada Gadafija Srbi bili označeni kao njegovi glavni saveznici".

"Tadić i ostali, po svom običaju, zamenom teza optužuju Vučića i Dačića umesto one koji su oteli i ubili naše ljude. I to je jedina istina". zaključio je Dačić.

Nakon što je objavljena vest da su u napadu američke vojske u Libiji ubijeni i srpski državljani Slađana Stanković i Jovica Stepić Socijaldemokratska stranka, čiji je lider Boris Tadić, zatražila je hitnu ostavku Ivice Dačića, jer smatra da je pogibija dvoje zaposlenih u ambasadi Srbije u Libiji direktna odgovornost ministarstva kojim Dačić rukovodi, jer je većina država povukla svoje diplomate iz te zemlje sa pojavom prvih bezbednosnih rizika, dok Srbija to nije učinila.

"Nismo želeli d‎a, iz razloga elementarne pristojnosti i korektnosti, javno iznosimo kritiku za sve ovo vreme dok je Vlada Srbije radila na tome da se životi naših državljana u Libiji spasu. Međutim, danas je naša dužnost da javno ukažemo na odgovornost Ivice Dačića i ministarstva, kako se ovakva tragedija više nikada ne bi ponovila", ističu iz SDS.

Međutim, Dačić je zahtev SDS za njegovom ostavkom prokomentarisao kao "najniži ljudski čin predstavljen kao politički stav".

Tadić je na to odgovorio da je reakcija Ivice Dačića na zahtev da podnese ostavku "skandalozna zloupotreba tragedije u svrhu obračuna sa protivnicima".
Pogledaj vesti o: Gadafi

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.