Dačić: Šteta od zamene grba mogla bi da se meri desetinama miliona evra!

Izvor: Press, 20.Jan.2011, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Šteta od zamene grba mogla bi da se meri desetinama miliona evra!

Uredbom o promeni izgleda državnog grba, koja je usvojena krajem novembra prošle godine, država je sama sebi nametnula komplikovan posao i ogromne troškove oko promena simbola na registarskim tablicama, vozačkim i saobraćajnim dozvolama, pasošima, ličnim kartama, na tablama javnih i državnih ustanova, službenim uniformama, zastavama i raznim formularima i obrascima
Oko milion registarskih tablica urađeno je sa starim grbom i one će >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ipak biti podeljene vozačima. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je juče da će insistirati da se sledeći kontingent oznaka uradi sa novim grbom, ali tek kada se potroši količina koja je naštampana sa starim simbolom. Vozači koji budu dobili aktuelne tablice neće moći da ih menjaju sledećih sedam godina, kako stoji u zakonu.

Tablice sedam godina
- Nećemo ići na štetu poreskih obveznika, koja bi se merila desetinama miliona evra, i tablice se neće menjati pre njihovog isteka. Na tablicama nema nikakve greške jer nije ni neophodno da na njima bude državni grb - rekao je Dačić.
Kako je za Press juče potvrđeno u Vladi Srbije, u Uredbi o utvrđivanju izvornika velikog i malog grba, izvornika zastave i notnog zapisa himne ne stoji rok u kom ona treba da se primeni. To znači, kažu u Vladi, da će se novi grb „uvoditi" postepeno i u skladu sa finansijskim mogućnostima.
- Sve novo što bude izrađivano, a što sadrži grb na sebi, radiće se po novoj uredbi, sa novim grbom. Sve staro menjaće se sukcesivno i u skladu sa finansijskim mogućnostima, a po isteku roka važenja. Kada je reč o tablama na javnim i državnim ustanovama, one će biti promenjene kada budemo imali finansijske mogućnosti - rekao nam je Milivoje Mihajlović, šef Vladine službe za informisanje.
U Zavodu za izradu novčanica juče je saopšteno da će nove registarske tablice i dokumenta štampati na starim obrascima dok se ne usvoje novi pravilnici.
- Prvo se moraju usvojiti novi pravilnici o tablicama, vozačkim i saobraćajnim dozvolama, pasošima, ličnim kartama. Bez pravilnika nećemo praviti nikakve izmene jer nam to ne dozvoljava zakon. Niko neće menjati svoj novi biometrijski pasoš samo zato što će neki zlatotisk na njemu biti drugačiji. Setite se da i dalje važi stari pasoš za grbom SRJ - objašnjavaju u Zavodu.
Izvor Pressa iz MUP-a Srbije kaže da promena državnog grba nije ni bila potrebna i da to povlači velike troškove koji će ići preko leđa građana. U pitanju su desetine miliona evra.

- Recimo, moraće da se zamene table koje stoje na ulasku i izlasku iz zemlje, kao i one koje se nalaze na državnim i javnim ustanovama. Treba promeniti i zastave na državni institucijama. Niko u ovom trenutku ne može da pretpostavi koliko će to koštati. Uredba je prošla na brzinu, a sada može mnogo da nas košta. Ministri nisu ni videli kako izgleda novi grb u odnosu na stari. Oni su očigledno mislili da je to samo tehničko pitanje - kaže izvor Pressa.
„Nije promenjen ceo grb"
Heraldičar Dragomir Acović, koji je učestvovao u izradi novog grba, kaže za Press da grb „nije promenjen, već je samo izmenjen standard koji predviđa kako ga treba grafički prikazati u zvaničnoj upotrebi".
- Sve ono što državni organi ubuduće budu koristili kao državni grb na svojim dokumentima treba da bude prilagođeno propisu ovog grafičkog standarda. Ono što je urađeno prema prethodnom standardu ostaje u upotrebi dok mu ne istekne rok ili se ne potroši. Recimo, ako imate 100.000 memoranduma vi ćete to koristiti dok ne potrošite - ističe Acović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.