Dačić: Srušimo berlinske zidove

Izvor: B92, 24.Okt.2013, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srušimo "berlinske zidove"

Sarajevo -- Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je da odnosi u regionu i pored problema odavno nisu bili bolji.

Regionalna saradnja je važna, posebno zbog zajedničkog interesa - evropskih integracija, ocenio je Dačić u u intervjuu bosansko-hercegovačkoj državnoj televiziji BHT1, kako prenose mediji u regionu.

On je istakao da su odnosi sa Bosnom i Hercegovinom umnogome normalizovani i najavio za kraj novembra zajedničku sednicu Vlade Srbije i Saveta ministara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bosne i Hercegovine.

Osvrčući se na pitanje Kosova, Dačić je rekao da je potrebno što je više moguće normalizovati odnose sa Prištinom u stvarima koje su značajne za život građana u pokrajini.

Predsednik Vlade Srbije je ocenio i da se proces normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske odvija isuviše sporo i da bi ga trebalo ubrzati.

On je ponovo pozvao i na povlačenje uzajamnih tužbi za genocid koje su Međunarodnom sudu pravde (ICJ) podnele hrvatska i srpska vlada ističući kako bi to bio "istorijski korak ka pomirenju".

To treba uraditi što pre, jer se ubrzano približava vreme za održavanje sudskih procesa koji bi, kako je ocenio, mogli ponovo podstaći negativno raspoloženje.

"Ulazak u međusobne tužbe i ročišta svakako neće izaći na dobro", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, bez obzira na ulazak u Evropsku uniju, Hrvatska pa ni Slovenija ne mogu bez ostatka regiona, a posebno ne bez BiH i Srbije, koje predstavljaju glavno tržište za hrvatske i slovenačke proizvode.

"Mi zato treba da gradimo dobre međusobne odnose i ja sam spreman da to maksimalno ubrzam. Pozvaću i premijera (Zorana) Milanovića u

narednim danima", rekao je Dačić, prenose mediji u regionu.

Po njegovoj ocjeni, u izgradnji boljih uzajamnih odnosa trebalo bi jednostavno poći od interesa koje imaju dve zemlje.

"Imamo ih mnogo i valjda nam je interes da sarađujemo i zato treba brže da rušimo 'berlinske zidove' koji postoje između naših država i naroda. Ako čekamo da ih neko drugi sruši, oni nikada neće biti srušeni, jer nikome nije baš u interesu da mi svi ovde budemo jedinstveni", zaključio je Dačić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.