Izvor: Politika, 19.Okt.2014, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija želi nastavak dijaloga

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je juče, povodom dve godine od početka dijaloga Beograda i Prištine na nivou premijera, da Srbija želi da nastavi te razgovore, ali da nema s kim to da učini. „Ističem da Srbija želi nastavak dijaloga i potpunu implementaciju svih sporazuma. Nismo sporna strana, čekamo konstituisanje vlasti u Prištini jer druge strane za primenu sporazuma nema”, rekao je za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << agenciju Beta Dačić, koji se kao premijer Srbije od 19. oktobra 2012. kada je „pod velom tajne” počeo dijalog, s Hašimom Tačijem sastao četrdesetak puta.

Prema njegovim rečima, veliki doprinos dijaloga je to što je na Kosovu došlo do smirivanja tenzija, a osnovna vrednost zajednica srpskih opština, čije je osnivanje zbog Prištine u zastoju. „Srbija prvi put nije obeležena kao uzrok krize, dobila je najpozitivnije ocene za doprinos u dijalogu i da nije bilo uspeha, Srbija na evropskom putu ne bi toliko odmakla – ne bi dobila pozitivnu ocenu za otvaranje pregovora za članstvo u EU”, kazao je Dačić koji je i ministar spoljnih poslova. „Mislim da i oni koji su zakazali dijalog nisu očekivali da bi on mogao da donese neke velike rezultate”, kazao je Dačić i podsetio da je prvi sastanak u vreme kada je zakazan „bio vrhunska državna i Evropska tajna”, te da je bilo puno velikih pitanja – da li su sastanci potrebni, kakva će atmosfera biti, da li će biti rukovanja, slikanja.

Činjenica da je prvi susret organizovan pod „velom tajni”, da je u međuvremenu održano četrdesetak sastanaka dva premijera, (Dačić–Tači), da se timovi Beograda i Prištine sastaju gotovo svakog meseca, kao i da se čak razmišlja o sastancima u Beogradu i dolasku kosovskih zvaničnika, pokazuje koliki je put pređen u normalizaciji odnosa, rekao je on.

„Briselski sporazum, koji je proistekao iz dijaloga, predstavlja prvi deo puta i posla koji treba obaviti, a njegova osnovna i najvažnija vrednost je Zajednica srpskih opština, čije formiranje je u zastoju zbog Prištine”, rekao je Dačić. Prvi potpredsednik Vlade dodao je da je važno to što tokom dijaloga nikada nije bio reči o statusnim pitanjima, što Srbija nikada nije dala ni naznaku da priznaje državnost Kosova, i što je taj stav Srbije prihvaćen.

Svi razgovori bili su usmereni ka rešavanju životnih problema i bez rešenja konačnog statusa. Srbija želi mir, stabilnost, da otvorena pitanja rešava dijalogom i zato su naša očekivanja, da odmah po stupanju na dužnost visoke predstavnice EU Federike Mogerini i formiranja kosovske vlade, ako je to moguće, dijalog bude nastavljen na najvišem nivou, rekao je on.

Dačić je dodao da Srbija čini sve što može, da i bez učešća druge strane, primeni sporazume, jer je to u interesu Srbije i srpskog naroda u Pokrajini.

Beta

objavljeno: 20.10.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.