Dačić: Srbija spremna na dijalog o KiM na visokom nivou

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2012, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija spremna na dijalog o KiM na visokom nivou

NJUJORK -

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku završena je sednica Saveta bezbednosti UN na čijem je dnevnom redu bio redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki muna o Kosovu i Metohiji, a govorio je i premijer Srbije Ivica Dačić. On je poručio da je Beograd spreman na dijalog o Kosovu na visokom nivou. Dačić se, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istovremeno, usprotivio primeni bilo kojeg rešenja mimo saglasnosti Saveta bezbednosti UN, poput najave Međunarodne upravljačke grupe o sprovođenju Ahtisarijevog plana.

"Nova vlast u Srbiji, nova vlada i predsednik države nameravaju da sprovedu sve do sada dogovorene sporazume, uz insistiranje da to mora da uradi i Priština. Iako tehnički dijalog treba nastaviti, on nije dovoljan. Srbija je spremna na dijalog na visokom nivou. Ne mogu se izbegavati pregovori o bilo kom nerešenom pitanju", rekao je Dačić.

On je istakao da naša zemlja ostaje suštinski privržena procesu koji će konačno dovesti do trajnog mira između Srba i Albanaca, ističući da su tehnički pregovori uz posredovanje EU deo tih napora.

Ne priznajemo Kosovo

Dačić je iskoristio priliku da jasno stavi do znanja da Srbija "neće nikad i ni pod kojim uslovima, implicitno ili eksplicitno, priznati nezavisnost koju su jednostrano proglasili organi etničkih Albanaca na Kosovu", jer ona, kako je rekao, nije rezultat uzajamne saglasnosti.

"Naša država će zauvek biti jedinstvena po ovom ključnom pitanju", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija namerava da i dalje brani svoj ustavni poredak, koristeći isključivo miroljubiva sredstva koja joj kao demokratskoj državi, članici Ujedinjenih nacija, stoje na raspolaganju.

Premijer je, međutim, istakao da "treba zahtevati da obe strane pokažu političku volju za kompromis": "Ne može Beograd stalno da daje, a Priština stalno da uzima. Takav pristup neće nikad dovesti do legitimnog i održivog sporazuma, jer se ne zasniva na dogovoru već na nametanju."

"Moja vlada je spremna da se u dobroj veri angažuje na svim nivoima, kako bi se postiglo međusobno prihvatljivo, sveobuhvatno rešenje za konačni status Kosova", poručio je Dačić.

Zahvaljujući članicama svetske organizacije koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Dačić je podsetio da SB UN nije odobrio nijedno rešenje za status Kosova niti su sami učesnici prihvatili ijedno sveobuhvatno rešenje - pa je "stav Srbije da takozvano Kosovo ne može da pristupi nijednoj međunarodnoj organizaciji u kojoj je članstvo privilegija suverenih država".

"Kad je reč o privremenim aranžmanima postignutim u Briselu tokom tehničkih pregovora uz posredovanje EU, kako su navedeni u stavu 14. današnjeg izveštaja, naglašavam da su oni itekako statusno neutralni i u skladu sa rezolucijom 1244", dodao je.

Sprovešćemo dogovorene sporazume

"Srbija ostaje suštinski privržena procesu koji će konačno dovesti do trajnog mira između Srba i Albanaca. Tehnički pregovori uz posredovanje EU deo su tih napora. Želim da naglasim da nova vlast u Srbiji namerava da sprovede sve do sada dogovorene sporazume, uz insistiranje da to mora da uradi i Priština. Iako tehnički dijalog treba nastaviti, on nije dovoljan. Srbija je spremna na dijalog na visokom nivou. Ne mogu se izbegavati pregovori o bilo kom nerešenom pitanju", istakao je.

Dačić je naglasio da bi trebalo zahtevati da obe strane pokažu političku volju za kompromis jer, kako je kazao, "ne može Beograd stalno da daje, a Priština stalno da uzima".

"Takav pristup neće nikad dovesti do legitimnog i održivog sporazuma, jer se ne zasniva na dogovoru već na nametanju. Moja vlada je spremna da se u dobroj veri angažuje na svim nivoima, kako bi se postiglo međusobno prihvatljivo, sveobuhvatno rešenje za konačni status Kosova", istakao je.

Osvrćući se na nedovoljno razjašnjenu rekonfiguraciju Euleksa i najave Međunarodne upravljačke grupe "čiji je cilj nasilno nametanje Ahtisarijevog plana koji Srbija nije prihvatila", Dačić je te postupke mimo SN UN nazvao "uznemiravajućim događajima".

Samo SB može da vrši promene

Dačić je poručio da "Srbija smatra da je Savet bezbednosti jedina institucija koja ima neosporan i univerzalni legitimitet da vrši bilo kakve promene".

"S obzirom da ono što Euleks naziva 'rekonfiguracija' nije podneto Savetu bezbednosti na odobrenje niti je nju odobrio bilo ko ko predstavlja Ujedinjene nacije, ona nije u skladu sa rezolucijom 1244", ukazao je srpski premijer.

"Osim toga, jednostrano 'ukidanje izvršne vlasti međunarodnih organizacija koje deluju na Kosovu'... još jednom pokazuje totalno nepoštovanje isključive nadležnosti Saveta bezbednosti u ovom pogledu od strane Prištine", dodao je.

"Dozvolite da naglasim da uprkos ovim uznemiravajućim događajima, naš dosledan stav o angažovanju Evropske unije na Kosovu ostaje nepromenjen. Verujemo da Evropska unija treba da nastavi sa svojim statusno neutralnim naporima kako bi se izgradilo nedostajuće institucionalno okruženje i poboljšale loše društvene okolnosti u toj pokrajini. Želim da jasno iznesem stav Srbije da je potrebno veće angažovanje Euleksa, a ne njegovo smanjivanje", rekao je Dačić.

On je zaključio da ako misija EU nema dovoljno kapaciteta, alternativa bi bila da UNMIK razmotri mogućnost sopstvenog restrukturiranja i većeg prisustva.

"Ako bude potrebno, Srbija će svojim angažovanjem u Petom komitetu Generalne skupštine nastojati da se obezbede dodatna sredstva za UNMIK u predstojećem budžetskom procesu."

O tablicama i trgovini organima

Govoreći o zabrani upotrebe srpskih registarskih tablica od strane prištinskih vlasti, Dačić je citirao evropsku nevladinu organizaciju Diadikasia, koja je u izveštaju tvrdila da “postoji formula prema kojoj se određene kombinacije slova daju pripadnicima srpske zajednice”, ali i jednog kosovskog zvaničnika koji je rekao da je "javna tajna da su srpska vozila posebno označena".

"Sedam decenija nakon što su na Starom kontinentu poraženi režimi koji su vizuelno obeležavali pripadnike etničkih grupa na javnim mestima, ova praksa se ponovo vraća u Evropu", upozorio je Dačić.

Govoreći o istrazi navoda Dika Martija o trgovini ljudskim organima, Dačić je naglasio da bi za otkrivanje pune istine trebalo razmotriti sve navode iz Izveštaja Saveta Evrope u kojem je ukazano na umešanost visokih funkcionera tadašnje OVK "koji su igrali ključne uloge i bili saučesnici u mnogim kriminalnim radnjama" - uključujući trgovinu ljudskim organima.

"Srbija i ovom prilikom ukazuje na činjenicu da bi Savet bezbednosti morao da u tom pogledu odigra značajnu ulogu, jer je on telo koje može da obezbedi obaveznu saradnju između država članica."

"Mi smo privrženi postizanju trajnog mira između Srba i Albanaca na Balkanu. Da bi taj mir bio trajan, on mora da bude i pravedan. To vam govorim ne samo kao predsednik Vlade Srbije, već pre svega kao čovek koji je rođen u Prizrenu, na Kosovu i Metohiji, gradu koji je u srednjem veku bio prestonica Srbije, a u kojem danas živi svega dvadesetak Srba. To zahteva da obe strane donesu teške i hrabre odluke. Mi smo spremni da uradimo naš deo", zaključio je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna na normalizaciju i pomirenje u regionu, pre svega u interesu običnih građana.

"Srbija je takođe spremna za dijalog čiji je cilj pronalaženje sveobuhvatnog rešenja, ali nije niti će biti spremna da prihvati jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Bilo kakvi jednostrani potezi, sa bilo čije strane, ne mogu nas približiti konačnom rešenju. Na protiv, mogu nas samo udaljiti. Ono što je dosad nedostajalo je kredibilan sagovornik, spreman i voljan da uradi ono što je neophodno da bi se postiglo sveobuhvatno rešenje. Da bi se postigao sporazum neophodni su kompromisi. Osim nas, toga treba da bude svesna i Priština", istakao je Dačić.

Premijer je zaključio citirajući Nelsona Mendelu: "da bismo ostvarili mir i pomirenje, moramo da sarađujemo sa našim dojučerašnjim protivnicima, da postanemo partneri, da bi se mir učvrstio i večno trajao."

Zarif: Važno nastaviti dijalog

Šef UNMIK-a Farid Zarif izjavio je da treba oživeti politički proces na Kosovu i da nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

Zarif je, predstavljajući izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu, za period od 16. aprila do 15. jula, rekao da se sastao s predstavnicima novih vlasti u Srbiji i pozdravio njihovu posvećenost sprovođenju dogovora postignutih u dijalogu i posvećenost nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Iskreno se nadam da u narednom periodu međunarodni akteri neće propustiti priliku da doprinesu rešavanju ključnih problema", rekao je Zarif i apelovao na međunarodnu zajednicu da utiče na dve strane da pristupe dijalogu.

Zarif je rekao da je važno da se i međunarodna zajednica uključi u taj dijalog.

"Ni u čijem interesu nije da se zadrži status kvo", rekao je šef UNMIK i naveo da "oklevanje da se sprovedu sporazumi i pogrešna tumačenja, ne mogu biti izgovor".

Zarif je rekao da napori međunarodne zajednice uključuju koordinirane korake da se napravi pozitivan pomak na severu Kosova gde će biti potrebno mnogo više rada.

"Treba postaviti uslove za legitimno predstavljanje stanovništva na severu Kosova. To treba da bude prioritet", rekao je šf UNMIK i dodao da će, kada se to ostvari, biti pokazana i dobra volja obe strane.

Zarif je pozdravio anketu o UNMIK među stanovništvom Kosova i dodao da dve trećine pozitivno ocenjuje UN na Kosovu što je poboljšanje od 15 odsto.

Zarif je rekao da je poseta generalnog seketara UN regionu doprinela da se diskusija podigne na novi nivo i energičnije pristupi osetljivim problemima.

Tači: Priština bezbednija od većine prestonica u regionu

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je Priština danas bezbednija od većine prestonica u regionu i da je status Kosova rešen.

"Kosovski Srbi su sve zadovoljniji bezbednosnim okruženjem i pitanje njihove bezbednosti više ne predstavlja ključni problem. Status Kosova je rešen. Kosovo je izgradilo demokratske i multietničke institucije", rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, Kosovo ima najstabilnije institucije u regionu i zadržalo je fiskalnu stabilnost uprkos problemima u EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.