Dačić: Srbija spremna da ubrza tempo otvaranja poglavlja

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Okt.2014, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija spremna da ubrza tempo otvaranja poglavlja

Republika Srbija je u potpunosti posvećena sprovođenju sveobuhvatnih reformi i spremna je da ubrza tempo otvaranja pregovaračkih poglavlja, kako bi usklađivanjem sa evropskim standardima modernizovala i ojačala institucije i ubrzala ekonomski i socijalni oporavak zemlje, rekao je danas prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić je, na bilateralnom skriningu u Briselu, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekao i da su pristupni pregovori istovremeno i potvrda uspešnosti projekta širenja EU i pokazatelj privrženosti EU nastavku ovog procesa.

"Članstvo Srbije u EU nije samo po sebi cilj, već evropsku integraciju vidimo, prvenstveno, kao instrument podsticaja sprovođenju reformi i modernizaciji u svim oblastima društva i države", rekao je Dačić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Dačić je podsetio da se "Srbija pridružila praktično svim deklaracijama Saveta EU, izuzev onih koje su se ticale krize u Ukrajini i uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji".

"Nezavisno od toga, kontinuirano ističemo našu punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih članica UN, uključujući Ukrajinu. Međutim, imajući u vidu sopstvena iskustva iz prošlosti, kao i istorijske, kulturne i ekonomske veze za Ruskom Federacijom, Republika Srbija se ne može pridruživati sankcijama EU prema Ruskoj Federaciji", istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao i da Srbija iskreno veruje da proces integracije u EU neće biti konačan i zaokružen dok čitav region ne uđe u EU, "što predstavlja istorijski poduhvat koji podrazumeva i kontinuirane napore kako bi se prevazišlo nasleđe iz bliže i dalje prošlosti".

Dačić je dodao da je politička i društvena opredeljenost za vrednosti EU u Srbiji neupitna - sve parlamentarne stranke zalažu se za članstvo u Uniji, a ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da stanovništvo većinski podržava ovakvu politiku.

"Srbija posebnu pažnju pridaje pregovorima u oblasti spoljne, bezbednosne i odbrambene politike, jer želi da se potvrdi kao relevantan i odgovoran partner EU i doprinese uspešnosti evropskih politika. Republika Srbija kao zemlja kandidat daje doprinos naporima za očuvanje globalnog mira i stabilnosti i učestvuje u mnogim aktivnostima EU kao ravnopravan činilac, što potvrđuje i naš angažman u misijama EU", rekao je ministar.

Osvrnuvši se na predstojeće predsedavanje OEBS-u, ministar Dačić je rekao da će se Srbija i na tom planu dokazati kao kredibilan međunarodni partner, koji će nepristrasno i konstruktivno voditi tako veliku multilateralnu organizaciju, s kojom bi EU trebalo da izgradi čvršće odnose, na čemu će Srbija tokom naredne godine takođe raditi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.