Dačić: Srbija nije otišla ni korak dalje ka NATO

Izvor: RTS, 22.Mar.2015, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija nije otišla ni korak dalje ka NATO

Srbija je vojno neutralna zemlja i nismo otišli ni jedan korak dalje ka članstvu u NATO paktu, ističe ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Dodaje da je na premijeru Vučiću da odluči da li je zadovoljan radom ministara SPS-a u Vladi.
Šef srpske diplomatije rekao je za televiziju Pink da Srbija nema nameru da postane članica NATO i dodaje da postoji zajednički >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << interes građenja mira u regionu, u saradnji sa NATO.

Dačić ističe da Individualni plan partnerstva (IPAP) između Srbije i NATO predstavlja najviši nivo saradnje Alijanse i jedne zemlje koja nije članica tog pakta i da se takav sporazum sa potpisuje na dve godine.
"Ne treba oko toga praviti spektakl jer nismo otišli ni jedan korak dalje ka članstvu u NATO," poručuje Dačić.
Ministar spoljnih poslova ponavlja da to ne znači bilo kakvu promenu stava Srbije o vojnoj neutralnosti zemlje.
Dačić napominje da se saradnja Srbije i NATO odvija na dobro poznatim osnovama i da sa tom vojnom organizacijom Srbija odranije ima Potpisan ugovor o partnerstvu za za mir.
Šef srpske diplomatije ističe da je saradnjom Srbije sa NATO dobila dodatne garancije da bilo kakve kosovske bezbednosne snage neće moći da uđu na sever Kosova bez saglasnosti Alijanse.
Dačić naglašava da je cilj Srbije da gradi partnerske odnose sa svima, podsetivši da naša zemlja ima isti status posmatrača i u Organizaciji za kolektivnu bezbednost i saradnju (ODKB), koji predvodi Rusija.
"Saradnja Srbije sa obe strane ne ugrožava našu neutralnost", kaže Dačić i podseća da Srbija izvodi vojne vežbe i sa jednom i drugom stranom.
Visok nivo odnosa sa Vučićem
Govoreći o rekonstrukciji Vlade, Dačić navodi da je na premijeru Aleksandru Vučiću da odluči da li je zadovoljan radom ministara iz SPS-a u Vladi Srbije.
"Ne postoji ni jedna suštinska tema oko koje sa Vučićem imamo različito mišljenje", ističe Dačić i dodaje da sa premijerom Vučićem ima visok nivo odnosa.
"Ne moramo čekati rekonstrukciju, ako imamo probleme, to se može rešiti i ranije", ukazuje šef srpske diplomatije.
Dačić navodi da nisu tačna novinska nagađanja da postoje različite pozicije između njega i Vučića, istakavši da on (Dačić) u inostranstvu govori u ime Vlade Srbije i da ni jedan sastanak u svetu nije imao "u četiri oka".
Komentarišući pisanje medija da u inostranstvu traži podršku za sebe, Dačić je zapitao zašto bi njega neko sa strane morao da brani kod Vucćića da ostane na funkciji ministra spoljnih poslova.
Ministar spoljnih poslova negira i pisanje pojedinih medija da tajno sarađuje sa DS-om i dodaje da je, kada je čuo za to, "mislio da je to neka šaljiva vest".
"Smešno je da sa (Bojanom) Pajtićem pobedim Vučića. Zašto bih rušio Vučića, nisam ušao u Vladu da ga rušim i zašto bih sarađivao sa strankom kao što je DS, koji je osvojio samo pet, šest odsto glasova?", zapitao je Dačić.
Govoreći o Srbiji kao predsedavajućem OEBS-a, Dačić je ukazao da uspevamo da vodimo izbalansiranu politiku po pitanju ukrajinske krize.
"Za to je potrebno puno diplomatske veštine i Srbija za sada to uspešno radi," naglašava Dačić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.